Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Spravodajkyňa OSN: Chášukdžího vražda nemôže byť nepotrestaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie tak vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane USA.

Istanbul 2. októbra (TASR) - Vražda by nemala nikomu prejsť bez trestu, vyhlásila v stredu na pietnom zhromaždení pred bývalým saudskoarabským konzulátom v tureckom Istanbule, kde pred rokom došlo k vražde novinára Džamála Chášukdžího, osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová. Informovala o tom agentúra DPA.

"Riešením nie je obracať sa chrbtom k tomu, čo je netolerovateľné," povedala Callamardová. "Vražda by nemala prejsť nikomu; nezáleží na tom, o koho ide," dodala Callamardová, ktorá sa podieľala na vyšetrovaní Chášukdžího vraždy.

Callamardová sa v krátkom prejave vyjadrila, že "ani taká vplyvná veľmoc ako Saudská Arábia by za vraždu nemala zostať nepotrestaná... a potom sa trúfalo spoliehať na ľahostajnosť sveta, ktorá ju bude kryť".

Chášukdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post a zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, videli naposledy živého 2. októbra 2018, keď prišiel na konzulát Saudskej Arábie v Istanbule pre doklady potrebné na svoju svadbu.

Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie tak vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane USA.

Americká tajná služba CIA dospela k záveru, že Chášukdžího vraždu osobne nariadil korunný princ Muhammad bin Salmán. Taktiež, nezávislý vyšetrovateľ OSN vydal v júni tohto roku správu, v ktorej sa uvádza, že existujú dôveryhodné dôkazy, že za smrť novinára nesie zodpovednosť korunný princ.