Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Starosta Prahy 6 dostal pre vyhrážky policajnú ochranu

Na ilustračnej snímke Karlov most. Foto: TASR/AP

Pomník maršala Koneva je už dlhší čas predmetom sporu s Ruskou federáciou.

Praha 31. augusta (TASR) - Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal v piatok policajnú ochranu, keďže pre postup radnice, ktorá nechala zakryť sochu sovietskeho maršala Koneva, dostával vyhrážky fyzickou likvidáciou. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Zahalenie sochy, ktorú predtým pomaľoval neznámy vandal, ostro kritizovalo ruské veľvyslanectvo.

Hovorca radnice Ondřej Šrámek uviedol, že starosta Kolář dostal z dôvodu eskalácie diania okolo sochy policajnú ochranu. "Chodili mu nenávistné e-maily a správy na Facebook hroziace fyzickou likvidáciou," povedal Šrámek.

Pomník je už dlhší čas predmetom sporu s Ruskou federáciou. Šiesta mestská časť navrhuje jeho presun na neďalekú záhradu ruského zastupiteľského úradu.

V piatok nechala radnica Prahy 6 sochu stojacu na námestí Interbrigády obstavať lešením a zakryť plachtou. Dôvodom je snaha ochrániť pomník pred vandalmi, povedal Šrámek. Popoludní plachtu z lešenia strhol aktivista Jiří Černohorský, podvečer však už bola znova zavesená.

Sochu naposledy pomaľovali minulý týždeň, zrejme v súvislosti s výročím udalostí z augusta 1968. Na pomníku sa vtedy objavil nápis "Nie krvavému maršalovi! Nezabudneme". Na podstavci bola rozliata červená farba a tiež letopočty 45, 56, 61 a 68 odkazujúce na Konevovu účasť na oslobodzovaní Prahy, potlačení protestov v Maďarsku, výstavbe Berlínskeho múru a invázii vojsk krajín Varšavskej zmluvy do Československa.