Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Súdne pojednávanie s Tymošenkovou odročili na 18. januára

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Expremiérka je v nemocnici od mája. Jej zdraviu podľa jej rodiny uškodila aj 18-dňová protestná hladovka, ktorú ukončila 16. novembra.

Kyjev 18. decembra (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková sa opäť zo zdravotných dôvodov odmietla dostaviť pred súd, ktorý sa zaoberá jej údajnými finančnými machináciami, keď bola v čele spoločnosti Zjednotené energetické systémy Ukrajiny. Pojednávanie preložili na 18. januára 2013.

Ako informovala ukrajinská väzenská správa, Tymošenková sa na pojednávaní v tejto kauze odmietla zúčastniť už dvanástykrát.

Obhajca Tymošenkovej Serhyj Vlasenko upozornil v súvislosti so súdnym procesom na to, že ukrajinský Najvyšší súd svojím rozhodnutím z 11. novembra 2005 uzavrel kauzu Zjednotených energetických systémov Ukrajiny s tým, že zločin sa nestal.

Tymošenková si odpykáva sedemročný trest po tom, ako ju vlani v októbri uznali vinnou zo zneužitia právomocí.

V tomto druhom procese je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery. Obvinenia popiera tvrdením, že je obeťou politického prenasledovania zo strany svojho hlavného politického rivala, prezidenta Viktora Janukovyča.

Expremiérka je v nemocnici od mája. Jej zdraviu podľa jej rodiny uškodila aj 18-dňová protestná hladovka, ktorú ukončila 16. novembra.

Proces museli už niekoľkokrát odložiť vzhľadom na Tymošenkovej zdravotné ťažkosti, ktoré jej bránia v účasti.

Európska únia podporila Tymošenkovú a jej prípad označila za príklad selektívnej spravodlivosti. V súvislosti s ním tiež pozastavila dohody o voľnom obchode a politickom pridružení s Ukrajinou.