Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Sýrski lekári nepotvrdili správy o chorých v dôsledku chemickej otravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci.

Moskva/Damask 9. apríla (TASR) - Sýrski lekári v meste Dúmá nepotvrdili informácie, že do miestnych nemocníc prichádzajú civilisti s príznakmi otravy chemickou látkou. Podľa agentúry TASS o tom novinárov informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

Lekár z mesta Dúmá poprel medializované informácie, že k nim prichádzali ľudia s príznakmi otrávenia chemickou látkou. Lekár miestnej nemocnice Jásir Abdal Madžíd spresnil, že počas víkendu a ani od začatia bojovej operácie vládnych síl do nemocnice nepriviezli žiadnych chorých po otrave chemickou látkou.

K správam o podozreniach, že sýrsky režim použil proti civilistom v meste Dúmá chemické zbrane, sa v pondelok vyjadril aj predstaviteľ Ruska pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šuľgin, ktorý pripomenul, že sýrske vedenie upozorňovalo OPCW i Bezpečnostnú radu OSN na prípravu provokácie v oblasti východnej Ghúty.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Podľa nich si útok z noci na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Zo zodpovednosti zaň západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov.