Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Začali sa nové vypočutia pätice obžalovaných z útokov z 11. septembra

Na archívnej snímke newyorskej polície letecké fotografie teroristického útoku na Svetové obchodné centrum ( WTC ) v New Yorku z 11. septembra 2001. Foto: TASR/AP

Vypočutia sú naplánované na štyri dni, aby sa mohlo urobiť viac predbežných úkonov v kauze teroristických útokov, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Fort Meade 28. januára (TASR) - Ďalšie kolo predbežných vypočutí piatich mužov - obvinených z prípravy teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 - sa dnes začalo na americkej základni Guantánamo na Kube.

Vypočutia sú naplánované na štyri dni, aby sa mohlo urobiť viac predbežných úkonov v kauze teroristických útokov, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Údajný organizátor Chálid Šajch Muhammad a štyria ďalší - Walíd bin Attaš, Ramzí bin aš-Šíbh, Alí Abd al-Azíz Alí a Mustafá Ahmad Hausáwí - v prípade uznania viny čelia trestom smrti, uviedla tlačová agentúra DPA.

Dvaja z pätice mlčaním spôsobili, že začiatok vypočutí sa zdržal zhruba o hodinu. Muhammad nepovedal, že súhlasí s ďalším obhajcom a bin Attaš sa zas odmietol vyjadriť, či z jeho tímu má odísť vojenský právnik, informovala AP. Sudca nakoniec schválil zmeny bez toho, aby sa k nim obžalovaní vyjadrili.

Piati muži, roky zadržiavaní na americkej vojenskej základni Guantánamo, označujú za nezákonnú vojenskú komisiu, ktorá ich súdi. Tvrdia, že je zmanipulovaná, aby boli určite uznaní za vinných.

Muhammada predtým zadržiavala CIA, zajali ho v Pakistane a bol vystavený istej forme mučenia. Ďalší štyria sú obvinení, že pripravovali a financovali 19 mužov, ktorí uniesli štyri lietadlá.

Unesené stroje narazili do budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a do Pentagónu pri Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo v odľahlej časti Pensylvánie.

Posledné kolo predbežných vypočutí bolo v októbri. Zaoberali sa rôznymi otázkami, vrátane toho, či sa obžalovaní môžu zriecť práva účasti na vypočutiach a oblečenia, povoleného v súdnej sieni.

Otázka mučenia a zlého zaobchádzania pravdepodobne zohrá úlohu pri ďalších predbežných vypočutiach i počas súdu. Muhammada zajali v roku 2003 a držali v tajnom väzení CIA, kde ho 183 ráz vystavili tzv. simulovanému topeniu (waterboarding), čo tajná služba potvrdila. Dôkazy, získané pri mučení, sú na súde neprípustné.