Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Theresa Mayová chce rozšíriť strategické parnerstvo s Čínou

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britskú premiérku na návšteve sprevádza 50 predstaviteľov britskej podnikateľskej sféry vrátane výkonných riaditeľov spoločnosti Jaguar Land Rover a farmaceutickej firmy AstraZeneca.

Peking 31. januára (TASR) - Na rozšírenie "globálneho strategického partnerstva" medzi Britániou a Čínou - krajinou s druhou najväčšou ekonomikou na svete - vyzvala v stredu britská premiérka Theresa Mayová. Píše o tom agentúra AP.

Predsedníčka vlády pricestovala do Číny účelom prediskutovať nové obchodné dohody po odchode Británie z Európskej únie. V úvode svojej návštevy na stretnutí s tamojším premiérom Li Kche-čchiangom vyjadrila nádej, že "zlatá éra" v britsko-čínskych vzťahoch prinesie z čínskych rýchlo rastúcich globálnych firiem obrovské množstvo nových investícií na vytváranie pracovných miest v Británii.

Premiérku na návšteve sprevádza 50 predstaviteľov britskej podnikateľskej sféry vrátane výkonných riaditeľov spoločnosti Jaguar Land Rover a farmaceutickej firmy AstraZeneca. V piatok pred odletom tiež navštívi Mayová finančnú metropolu Šanghaj.

Zlatú éru v britsko-čínskych vzťahoch vyhlásil prezident Si Ťin-pching počas štátnej návštevy Británie v roku 2015.

Posilnenie vzťahov s Čínou sa stalo ešte naliehavejším po tom, ako Británia v roku 2016 v referende rozhodla o svojom vystúpení z EÚ, objasnila AP.