Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trenčiansky kraj je tretím najhustejšie osídleným krajom na Slovensku

Trenčín, ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najmenej obyvateľov na kilometer štvorcový (79) v kraji žije v okrese Bánovce nad Bebravou.

Trenčín 24. februára (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je po Bratislavskom a Trnavskom samosprávnom kraji tretím najhustejšie osídleným krajom Slovenska. Na kilometri štvorcovom žije v TSK v priemer 131 obyvateľov, čo je o 20 viac, ako celoslovenský priemer.

Ako informoval riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu SR v Trenčíne Pavol Arpáš, najhustejšie osídleným okresom TSK je okres Trenčín, kde na kilometer štvorcový pripadá 169 obyvateľov. Najmenej obyvateľov na kilometer štvorcový (79) v TSK žije v okrese Bánovce nad Bebravou.

"Iba v 11 obciach na Slovensku je hustota obyvateľov nižšia ako tri osoby na kilometer štvorcový, patria k ním dve obce okresu Bánovce nad Bebravou - Omastiná a Uhrovské Podhradie. Medzi osem miest Slovenska s hustotou nad 1000 obyvateľov na kilometer štvorcový patria aj mestá nášho kraja Partizánske a Prievidza," uviedol Arpáš.

Až 59 % obcí TSK má podľa neho menej ako 1000 obyvateľov, 35 % obcí má od 1000 do 4999 obyvateľov a v 15 obciach kraja žije viac ako 5000 obyvateľov. Z nich má 14 štatút mesta. Jedinou obcou kraja s počtom obyvateľov nad 5000 je Beluša v Púchovskom okrese. Do kategórie sídiel s viac ako 50.000 obyvateľmi patrí v Trenčianskom kraji iba mesto Trenčín.