Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Turecko a USA spoločne vytvoria bezpečnú zónu na severe Sýrie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina amerických predstaviteľov viedla od pondelka v Ankare rozhovory o navrhovanej nárazníkovej zóne.

Istanbul 7. augusta (TASR) - Turecko a Spojené štáty sa v stredu dohodli na zriadení bezpečnej zóny v severnej Sýrii. Urobili tak deň po nových hrozbách Ankary, že podnikne v regióne vojenskú ofenzívu proti kurdským milíciám, podporovaným Američanmi.

Obaja spojenci z NATO sa dohodli, že "čo najskôr vybudujú v Turecku spoločné operačné stredisko, odkiaľ budú koordinovať a usmerňovať zriaďovanie bezpečnej zóny". V spoločnom vyhlásení to uviedli turecké ministerstvo obrany a veľvyslanectvo Spojených štátov v Ankare.

Ankara a Washington sa dohodli, že bezpečná zóna "sa stane mierovým koridorom", uvádzalo sa vo vyhlásení. Obe strany v ňom dodali, že zóna má pomôcť aj pri posielaní sýrskych utečencov v Turecku naspäť domov.

Zatiaľ nie je známe, ako a kedy zónu vytvoria, doplnila tlačová agentúra DPA.

Turecko už dlho žiadalo zariadenie bezpečnej zóny na severe Sýrie, ktorej cieľom by bolo zastaviť prúd migrantov do Turecka a vytlačiť kurdských bojovníkov, spriaznených so Spojenými štátmi, z oblastí popri tureckej hranici so Sýriou.

Skupina amerických predstaviteľov viedla od pondelka v Ankare rozhovory o navrhovanej nárazníkovej zóne, ako informovala turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Turecký minister obrany Hulusi Akar v stredu už skôr oznámil, že Ankara chce bezpečnú zónu siahajúcu približne 40 kilometrov do územia Sýrie a že americkí aj tureckí vojaci by spoločne odzbrojili a vytlačili kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG) zo severu Sýrie. Spojené štáty podporujú YPG, ktoré boli a sú hlavnou silou v bojoch proti extrémistickej organizácii Islamský štát v Sýrii.

Ankara však YPG považuje za teroristov a za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná a od roku 1984 vedie povstanie na tureckom území.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte v utorok pohrozil "veľmi skorým vpádom" do severnej Sýrie, aj napriek rozhovorom so Spojenými štátmi.