Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

ĎALŠIA STREĽBA v Texase: Päť mŕtvych a 21 zranených

Útočníka napokon zabili policajti počas prestrelky v blízkosti kina v Odesse. Išlo o muž bielej pleti vo veku od 30 do 40 rokov, uviedol predstaviteľ miestnej polície Steve Rogers. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo štyri týžde po streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso, pri ktorej zahynulo 22 ľudí.

Odessa 1. septembra (TASR) - Páchateľom sobotňajšej streľby na západe amerického štátu Texas bol muž, ktorého auto sa pokúsila zastaviť policajná hliadka. Oznámil to predstaviteľ miestnej polície, ktorého citovala agentúra DPA.

Streľba, ku ktorej došlo v sobotu popoludní v oblasti mesta Odessa, približne 480 kilometrov západne od Dallasu, si vyžiadala päť mŕtvych a 21 zranených civilistov. Okrem toho boli postrelení aj traja policajti.

Pôvodné chaotické správy hovorili o tom, že strieľať začali zrejme až dvaja páchatelia jazdiaci na autách. Následne sa však vyjasnilo, že išlo len o jedného strelca, ktorého napokon zabili policajti. Motív mužovho konania nie je známy.

Vodiča jazdiaceho na vozidle značky Honda sa najskôr pokúsil zastaviť člen policajnej hliadky v blízkosti mesta Odessa. Muž však zastaviť odmietol a policajta postrelil. Neskôr svoje auto opustil a ukradol poštové vozidlo. Z neho potom strieľal na náhodné obete, napríklad na hostí reštaurácie a na ľudí v obchodnej zóne 116-tisícového mesta Odessa.

Útočníka napokon zabili policajti počas prestrelky v blízkosti kina v Odesse. Išlo o muž bielej pleti vo veku od 30 do 40 rokov, uviedol predstaviteľ miestnej polície Steve Rogers.

Bezprostredne nebolo jasné, či je medzi piatich mŕtvych zarátaný aj samotný strelec.

O streľbe v Odesse informovali aj prezidenta USA Donalda Trumpa a do jej vyšetrovania sa zapojil Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Viceprezident Mike Pence ocenil odesských policajtov za rýchly zásah.

K incidentu došlo štyri týžde po streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso, pri ktorej zahynulo 22 ľudí.

Guvernér Texasu Greg Abbott sa tento týždeň už dvakrát stretol s poslancami štátneho zákonodarného zboru, s ktorými diskutoval o tom, ako zamedziť ďalším prípadom hromadnej streľby. V nedeľu by mal Abbott pricestoval do Odessy, píše agentúra AP.

Výberová chronológia prípadov hromadnej streľby v USA od začiatku tohto roka



4. augusta 2019

Deväť mŕtvych a 17 zranených si vyžiadala streľba pred nočnými klubmi v meste Dayton v americkom štáte Ohio. Páchateľa za približne 30 sekúnd zastrelili policajti.

3. augusta 2019

Ozbrojený muž spustil paľbu v nákupnom centre v texaskom meste El Paso, pričom zabil 22 ľudí a vyše dve desiatky zranil. Páchateľa zatkli.

28. júla 2019

Najmenej troch mŕtvych a 16 zranených si vyžiadala streľba na gastronomickom festivale v meste Gilroy na severe amerického štátu Kalifornia.

31. mája 2019

Pri streľbe v meste Virginia Beach zahynulo 12 ľudí a štyria boli zranení. Strieľal dlhoročný pracovník miestnej samosprávy, ktorého následne zabili policajti.

7. mája 2019

Dvaja študenti na škole na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado spustili streľbu, ktorá si vyžiadala život jedného tínedžera a ôsmi ďalší utrpeli zranenia.

27. apríla 2019

19-ročný muž spustil paľbu z útočnej pušky na približne 100 veriacich v synagóge v meste Poway na juhu amerického štátu Kalifornia. Do nemocnice boli prevezení štyria zranení, jeden z nich útok neprežil.