Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

USA varovali Čínu a Rusko pred obchodovaním s venezuelským režimom

Protivládni demonštranti protestujú proti venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi a požadujú jeho rezignáciu počas protestného zhromaždenia v Caracase, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty majú vedúcu úlohu v diplomatickej kampani na podporu vodcu venezuelskej opozície a predsedu parlamentu Guaidóa, ktorý sa vyhlásil v januári za dočasného prezidenta.

Lima 7. augusta (TASR) - Washington v utorok varoval Čínu a Rusko pred obchodovaním s venezuelským režimom Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP v čase, keď sa v peruánskej Lime stretli delegáti z približne 60 krajín, aby prediskutovali možné spôsoby ukončenia krízy v tejto juhoamerickej krajine.

"Vysielame signál tretím stranám, ktoré chcú uzatvárať obchody s Madurovým režimom - postupujte s mimoriadnou opatrnosťou," uviedol v Lime poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton. "Netreba riskovať vaše obchodné záujmy so Spojenými štátmi kvôli profitovaniu zo skorumpovaného a odumierajúceho režimu," konštatoval.

Osobitne varoval Madurových spojencov Čínu a Rusko s tým, že "podpora Madurovho režimu je neprijateľná".

Limská skupina pozvala na stretnutie približne 100 krajín, ale mnohé z nich vrátane Číny, Ruska, Kuby či Turecka sa ho nezúčastňujú. Sú na ňom napríklad delegáti z Nemecka, Británie, Francúzska a Japonska, ako aj z Európskej únie a Medziamerickej rozvojovej banky.

Venezuelská vláda v reakcii na zmrazenie jej aktív na území Spojených štátov, ktoré nariadil prezident USA Donald Trump, obvinila v utorok Spojené štáty zo snahy zmariť rokovania s opozíciou, ktorých cieľom je ukončenie politickej krízy v tejto juhoamerickej krajine.

Režim prezidenta Madura podľa vyhlásenia príslušného rezortu odsúdil krok zo strany Spojených štátov, ktorý považuje za "ďalšiu vážnu agresiu zo strany Trumpovej administratívy prostredníctvom ekonomického terorizmu voči venezuelským občanom".

Venezuela tiež požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby bezodkladne vyšetrila "nebezpečné" kroky Spojených štátov, ktoré hrozia vojnou. V liste členom BR OSN Madurova vláda obvinila Trumpovu administratívu z porušovania Charty OSN tým, že uvažuje o blokáde Venezuely.

Zástupcovia Madura a opozičného lídra Juana Guaidóa naďalej vedú rokovania sprostredkované Nórskom. Prvé kolo rozhovorov sa uskutočnilo v máji v Osle a ďalšie tri kolá na ostrove Barbados.

Spojené štáty majú vedúcu úlohu v diplomatickej kampani na podporu vodcu venezuelskej opozície a predsedu parlamentu Guaidóa, ktorý sa vyhlásil v januári za dočasného prezidenta, čo následne uznalo približne 50 krajín sveta. Prezident Maduro má však naďalej silnú podporu zo strany Ruska a Číny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že neexistuje "právny základ" na zmrazenie majetku Venezuely a dodalo, že "žiadny štát nemá právo vnucovať svoje želania inému štátu prostredníctvom hospodárskej represie".