Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

V Arizone odhlasovali zrušenie interrupčného zákona z roku 1864

Predseda Snemovne reprezentantov Ben Toma (v strede) a Teresa Martinezová, (vľavo) R-Casa Grande, sledujú hlasovanie o návrhu na zrušenie takmer úplného zákazu potratov v Arizone, ktorý získal súhlas Štátnej snemovne v stredu, 24. apríla 2024 vo Phoenixe. Foto: TASR/AP

Zákon z roku 1864 zakazuje všetky potraty od okamihu počatia, pokiaľ nie je ohrozený život matky. Znásilnenie ani incest sa podľa zrušeného zákona nepovažujú za platné výnimky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Phoenix 25. apríla (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný, informovala agentúra AP.

Zákon z roku 1864 zakazuje všetky potraty od okamihu počatia, pokiaľ nie je ohrozený život matky. Znásilnenie ani incest sa podľa zrušeného zákona nepovažujú za platné výnimky. Zákon v tomto znení odsúdil úradujúci prezident USA Joe Biden, ale umiernene ho kritizoval aj Bidenov súper v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump.

V snahe dosiahnuť zrušenie tohto zákona v Arizone sa s tamojšími demokratmi spojilo aj niekoľko umiernených republikánov.

Agentúra Reuters doplnila, že zrušenie zákona obmedzujúceho prístup k interrupciám by mohlo nadobudnúť platnosť v priebehu niekoľkých týždňov, ak ho neodmietne arizonský Senát.

"Som nadšená, že sa Snemovňa konečne rozhodla urobiť správnu vec a zrušila archaický takmer úplný zákaz potratov z roku 1864," napísala na sociálnej sieti guvernérka Katie Hobbsová.

Demokratka Hobbsová povedala, že podpíše zrušenie zákazu, ak prejde Snemovňou a Senátom.

"Rozhodnutie podstúpiť interrupciu alebo akýkoľvek typ reprodukčnej zdravotnej starostlivosti patrí do rúk pacientov, ich rodín a poskytovateľov, nie politikov," vyhlásil pred začiatkom stredajšieho zasadnutia demokratický zástupca Oscar De Los Santos.

Reuters priblížil, že republikáni v Snemovni posledné dva týždne blokovali návrhy demokratov na zrušenie zákona.

Predseda Snemovne reprezentantov Ben Toma, ktorý je republikánom, v rozhovore s novinármi vyjadril sklamanie z toho, že "demokrati sú zjavne presvedčení o tom, že k potratom by malo dochádzať bez obmedzení a bez regulácií."

Jediným republikánom, ktorý je od začiatku na strane demokratov, je Matt Gress. V stredu sa k nemu pri hlasovaní pridali ďalší dvaja republikáni.

"Ako niekto, kto je pro-life a zároveň je produktom silných žien vo svojom živote, odmietam prijať falošnú predstavu, ktorú presadzujú extrémy na oboch stranách tohto problému, že nemôžeme rešpektovať a chrániť ženy a súčasne aj brániť nový život," napísal Gress na sociálnej sieti po hlasovaní.

Boj Arizony za zákaz potratov z obdobia občianskej vojny je ďalším zo série zápasov za reprodukčné práva žien v Spojených štátoch, odkedy Najvyšší súd USA v roku 2022 zrušil ústavné právo na potrat, pričom rozhodnutie o tejto otázke ponechal na jednotlivé štáty. Štáty pod vedením konzervatívcov veľmi rýchlo pristúpili k zákazu interrupcií alebo ich striktným obmedzeniam.

Skupina odporcov zákona o zákaze potratov medzičasom oznámila, že zbiera podpisy za vypísanie referenda o zakotvení potratov v arizonskej ústave. Ich zámerom je, aby sa toto referendum konalo súčasne s prezidentskými voľbami v novembri. Arizona je pre výsledok prezidentských volieb jedným z kľúčových štátov.

Biden urobil z obrany práv žien jednu z hlavných tém svojej predvolebnej kampane.