Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

V Okinave zatkli dvoch amerických vojakov za znásilnenie miestnej ženy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jeden z dvojice mužov sa k činu priznal, druhý tvrdí, že je nevinný.

Tokio 16. októbra (TASR) - Polícia v Japonsku zatkla dvoch amerických vojakov pre podozrenie zo znásilnenia Japonky na ostrove Okinawa. K udalosti došlo v čase zvýšeného odporu miestneho obyvateľstva proti rozmiestneniu 12 amerických konvertoplánov Bell Boeing V-22 Osprey na americkej vojenskej základni na Okinawe.

Jeden z dvojice mužov, 23-ročný americký vojak, sa k činu priznal, druhý tvrdí, že je nevinný, napísali noviny Okinawa Times.

Námestník japonského ministra zahraničných vecí Šudži Kira v telefonickom rozhovore s americkým veľvyslancom v Japonsku Johnom Roosom označil konanie vojakov za poľutovaniahodné. Veľvyslanec podľa agentúry Kjódo povedal, že Spojené štáty incident vnímajú veľmi vážne a budú plne spolupracovať na vyšetrovaní.

K zatknutiu amerických vojakov došlo v čase masových protestov obyvateľov ostrova proti rozmiestneniu amerických strojov, schopných lietať ako vrtuľník i ako lietadlo s pevnými krídlami, na leteckej základni USA nachádzajúcej sa uprostred obytných zón. Japonci sa obávajú o svoju bezpečnosť.

Podľa japonskej vlády je pôsobenie leteckých hybridov na Okinawe bezpečné. Guvernér subtropického ostrova však upozornil, že základňa Futenma sa nachádza v blízkosti obytných štvrtí.

Pri haváriách Ospreyov už tento rok zahynuli dvaja ľudia v Maroku a celá posádka v americkom štáte Florida.

Na proteste proti rozmiestneniu lietadiel sa v polovici septembra zhromaždilo približne 100.000 obyvateľov ostrova, pripomenula agentúra DPA.