Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Výbuch plynu v Paríži si vyžiadal už tri ľudské životy

Hasiči pomáhajú zranenej osobe na mieste výbuchu v pekárni 12. januára 2019 v Paríži. Niekoľko ľudí utrpelo v sobotu ráno zranenia pri silnom výbuchu v pekárni v centre Paríža. Explóziu a následný požiar spôsobil pravdepodobne únik plynu. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa parížskych policajtov spresnila, že výbuch sa stal na ulici Rue de Trévise v IX. parížskom obvode, v severnej časti centrálneho Paríža.

Paríž 12. januára (TASR/Teraz.sk) - Sobotňajšia explózia v Paríži si vyžiadala tretiu obeť, keď svojim zraneniam krátko po prevoze do nemocnice podľahla občianka Španielska, ktorá bola vo francúzskej metropole na dovolenke so svojím manželom. S odvolaním sa na zdroje španielskeho ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

Ďalšími obeťami výbuchu sú dvaja hasiči, ktorí boli ráno privolaní do ulice Rue de Trévise, kde unikal plyn. Krátko po príjazde hasičov došlo v budove, kde sídlila pekáreň a reštaurácia, k mohutnému výbuchu a následne vypukol aj požiar. Tlaková vlna po výbuchu spôsobila materiálne škody na okolitých budovách.

Explózia si vyžiadala aj 47 zranených. Stav desiatich z nich je vážny.

Minister vnútra Christophe Castaner informoval, že na miestne nešťastia po výbuchu zasahovalo 200 hasičov a povolaných bolo aj 100 policajtov. Minister ubezpečil, že "všetko je pod kontrolou". Dodal súčasne, že budovu bude potrebné monitorovať ešte najmenej 48 hodín, aby sa predišlo riziku opätovného vypuknutia požiaru.

Hovorkyňa parížskych policajtov priblížila, že výbuch sa stal okolo 09.00 h SELČ na ulici Rue de Trévise v IX. parížskom obvode. Obvod sa nachádza v severnej časti centrálneho Paríža a je obytnou a nákupnou zónou.

Na snímkach zverejnených na Twitteri bolo vidno ulicu pokrytú troskami zo zničeného domu. Výbuch nastal v dolnej časti objektu a tú potom zachvátili plamene.

Požiarnici evakuovali ľudí zvnútra pekárne pomocou rebríkov, zatiaľ čo záchranári pomáhali zraneným a popáleným ľuďom priamo na mieste, opisuje AFP. Zábery sanitiek odvysielala aj francúzska televízia.





K výbuchu došlo v čase zvýšených bezpečnostných opatrení v hlavnom meste i po celom Francúzsku, pretože tento víkend sa očakávajú ďalšie protištátne demonštrácie hnutia žltých viest.