Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Letnú sezónu v Tatrách otvorili bežci - kamzíci

Štrbské Pleso (ilustračná foto) Foto: TASR

Prvý ročník podujatia RUPICAPRA, ktoré spočívalo v behu cez prekážky, odštartoval leto v Tatrách.

Tatranská Lomnica 25. júna (TASR) – Vo Vysokých Tatrách oficiálne odštartovala letná turistická sezóna. Seriál otváracích podujatí ukončili tento víkend, jednou z posledných akcií bol prvý ročník horského behu cez prekážky RUPICAPRA. Na štart sa postavilo celkovo takmer 200 ľudí v 25 tímoch, ktorí absolvovali trasu z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart.

Názov tohto podujatia sa spája s kamzíkom, čo je v latinčine RUPICAPRA. Na trati dlhej dva kilometre museli bežci absolvovať celkovo 12 prekážok, pri ktorých si otestovali svoju kondíciu. Cieľom prvého ročníka zábavno-športového podujatia nebolo vyhrať, ale išlo hlavne o zábavu a kreativitu tímov, v čom prídu oblečení a ako sa predstavia. "Som veľmi milo prekvapený, ako si ľudia dali záležať, obliekli sa do svojich 'uniforiem' a spoločne s kolegami, priateľmi vytvorili tímy," povedal brand manažér horských stredísk Vysoké Tatry Juraj Chovaňák. Na trati boli okrem lanovkárov, plavčíkov, upratovačiek a kňaza aj horské víly či dokonca indiáni.

Cenu za najrýchlejší tím si odniesli záchranári Horskej služby, ktorí potvrdili, že sú vždy v dobrej kondícii a kedykoľvek pripravení pomôcť turistom. Za najkreatívnejší tím vyhodnotila porota tzv. Shopholičky, ktoré prišli priamo z veľkého nákupného centra obvešané taškami s oblečením.

"RUPICAPRA horský beh je úplný nováčik medzi podujatiami v Tatrách, ale bolo to najväčšie a najzábavnejšie podujatie zo série podujatí k otvoreniu letnej sezóny. Naším cieľom je z neho vytvoriť podujatie s tradíciou a každoročne práve spoločným behom odštartovať tatranské leto," povedala výkonná riaditeľka Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Okrem tohto podujatia si mohli Tatranci vychutnať aj viaceré vystúpenia švajčiarskych trubadúrov z mesta St. Moritz a konalo sa tiež tradičné podujatie Nosičská stovka z Hrebienka na Zamkovského chatu. Najlepším tohtoročným nosičom sa stal Matej Fabšík z Chaty Borišov.

Počas letných mesiacoch sa v regióne Vysokých Tatier podľa Maťašovskej návštevníci nudiť určite nebudú. Pripravených je pre nich veľa kultúrnych, športových a spoločenských podujatí. Už teraz organizátori začínajú pracovať na Medvedích dňoch na Hrebienku, ktoré sa konajú vždy v prvý augustový víkend a minulý rok ich navštívilo 22.000 ľudí. "Minuloročná sezóna bola veľmi dobrá, čo sa týka návštevnosti, Vysoké Tatry navštívilo celkovo 1,2 milióna turistov. Veríme, že táto bude ešte lepšia a podarí sa nám zvýšiť návštevnosť minimálne o 5 percent. Región Vysoké Tatry pripravil cenovo výhodné pobytové balíky, ktorých súčasťou je aj doprava na električke a zubačke a vďaka TATRY Card môžu návštevníci čerpať zľavy až do 50 percent," dodala Maťašovská.