Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Veľký požiar vo Washingtone sa zrejme ešte rozšíri

Požiar Taylor Bridge vo Washingtone. Foto: TASR/AP Photo

Požiar Taylor Bridge, pri ktorom už zhorelo 60 domov a 28 000 akrov územia, zapríčinili robotníci na stavenisku.

Olympia 15. augusta (TASR) - Hasiči v západných častiach USA dnes naďalej bojovali s požiarmi vrátane veľkého požiaru v americkom štáte Washington, kde už zhorelo najmenej 60 domov a 28.000 akrov územia.

Washingtonská guvernérka Christine Gregoireová vyhlásila núdzový stav v dvoch okresoch. Na pahorkoch medzi mestami Cle Elum a Ellensburg, ako aj vo východnej časti pohoria Cascade, úrady evakuovali zhruba 400 domov.

Predpokladá sa, že veľký požiar Taylor Bridge sa v americkom štáte Washington ešte rozšíri. Na západe USA, kde boli horúčavy prekračujúce 30 stupňov Celzia, horí vyše desať požiarov.

V amerických štátoch Idaho, Washington, Oregon a Kalifornia už požiar zničil 500.000 akrov (200.000 hektárov). Celkovo tohto roku zhorelo v USA pri lesných požiaroch šesť miliónov akrov (2,4 mil. hektárov) územia, čo prekročilo desaťročný priemer.

Podľa úradov spôsobili požiar Taylor Bridge robotníci na stavenisku východne od mesta Cle Elum, ale presná príčina sa nevie. Horieť začalo v pondelok večer.

Vzhľadom na to, že v oblasti nepršalo tri týždne a fúka silný vietor, hasiči predpokladajú rozšírenie plameňov. Požiar horí v blízkosti dvoch národných lesných parkov - Wenatchee a Snoqualmie.

V severnej Kalifornii už tretí deň bojovalo s dvoma lesnými požiarom vyše 1100 hasičov. Požiare v okresoch Lake a Colusa sa podarilo ohraničiť len na 30 percent.

Pri jednom z kalifornských požiarov sa však podarilo dosiahnuť dostatočný pokrok na to, aby úrady mohli zrušiť nariadenie na evakuáciu pre 480 domov v oblasti Spring Valley.