Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vo Volkswagen Slovakia dohodli kolektívnu zmluvu na štyri roky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dohoda je platná od 1. septembra tohto roka do konca augusta 2023.

Bratislava 11. júla (TASR) – Automobilka Volkswagen Slovakia (VW SK) a odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen (MOV) sa dohodli na novej kolektívnej zmluve s platnosťou štyri roky, do 31. augusta 2023. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová s tým, že bolo dohodnuté postupné zvyšovanie tarifných miezd aj päťročná garancia zamestnanosti.

Dohoda je platná od 1. septembra tohto roka do konca augusta 2023. Zahŕňa postupné každoročné zvyšovanie tarifných miezd v štyroch krokoch a jednorazové platby pre všetkých tarifných zamestnancov VW SK v jednotnej výške.

Tabuľkové tarifné mzdy sa k 1. septembru tohto roka zvýšia o 3,5 % a jednorazová platba je vo výške 350 eur. V roku 2020 má byť podľa dohody zvýšenie o ďalších 4,2 % a jednorazová platba 250 eur. Zvýšenie tabuľkových tarifných miezd v roku 2021 je o ďalších 4,5 %. Rok 2022 podľa dohody o kolektívnej zmluve prinesie zvýšenie o ďalších 4,5 % a jednorazovú platbu vo výške 200 eur. Dohodnuté bolo aj predĺženie prestávky v práci o platených päť minút. Všetky doteraz dohodnuté výhody vyplývajúce z kolektívnej zmluvy majú zároveň zostať zachované.

Nová kolektívna zmluva garantuje aj zabezpečenie zamestnanosti na najbližších päť rokov, v rámci čoho sa spoločnosť zaviazala neuplatňovať skončenie pracovného pomeru z organizačných dôvodov a nadbytočnosti. Zamestnávateľ bude zároveň v oprávnených situáciách po dohode s odborovou organizáciou využívať pre zachovanie zamestnanosti vopred odsúhlasené nástroje flexibility ako skrátený pracovný týždeň, konto pracovného času či náhradu mzdy v prípade prekážky na strane zamestnávateľa.

"Teší ma, že sme spolu s odborovou organizáciou dokázali viesť konštruktívne a férové rokovania a prostredníctvom ich výsledku vysielame koncernu Volkswagen pozitívny signál, že patríme medzi stabilné a konkurencieschopné závody," poznamenal člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagen Slovakia Sebastian Krapoth. Uzavretie novej kolektívnej zmluvy zahŕňajúcej garanciu zamestnanosti a postupné zvyšovanie miezd je podľa neho jedným z kľúčových pilierov Plánu 2025.

Dohodu ocenil aj predseda MOV Zoroslav Smolinský. "Dohodnutím novej kolektívnej zmluvy sme zabezpečili naďalej dobré pracovné podmienky pre zamestnancov, a to v obzvlášť náročných časoch, v ktorých sa automobilový priemysel a VW SK momentálne nachádzajú," podotkol.