Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Právny výbor EP odmietol Trócsányiho a Plumbovú za eurokomisárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Členovia výboru JURI minulý týždeň pre nezrovnalosti vo výpovediach týkajúcich sa ich majetkovej situácie neodporučili vypočúvanie Trócsányiho a Plumbovej v príslušných výboroch europarlamentu.

Brusel 30. septembra (TASR) - Kandidáti Maďarska a Rumunska na eurokomisárov László Trócsányi a Rovana Plumbová sa nebudú môcť zúčastniť na procese vypočúvania budúcich členov Európskej komisie na pôde Európskeho parlamentu (EP). Rozhodol v pondelok Výbor EP pre právne záležitosti (JURI).

Členovia výboru JURI minulý týždeň pre nezrovnalosti vo výpovediach týkajúcich sa ich majetkovej situácie neodporučili vypočúvanie Trócsányiho a Plumbovej v príslušných výboroch europarlamentu.

Takzvané "híringy" odštartujú v pondelok popoludní a ukončia sa na budúci týždeň 8. októbra. Ich účelom je preskúmať kompetencie a spôsobilosti dezignovaných komisárov, pričom poslanci budú hodnotiť nielen ich osobné kvality a morálnu integritu, ale aj ich predstavy o tom, ako chcú pracovať v oblasti, ktorou ich poverila šéfka budúcej eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Plumbová bola poverená riadením rezortu dopravy v budúcej Európskej komisii a Trócsányi by bol mal na starosti agendu rozširovania a susedskú politiku.

Kandidát Maďarska mal byť podľa harmonogramu EP vypočúvaný v utorok večer (od 18.30 do 21.30) členmi Výboru EP pre zahraničnú politiku (AFET) a rumunská nominantka mala byť podľa programu EP "grilovaná" v stredu ráno (od 09.00 do 12.00 h) vo Výbore EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN).

Členovia výboru JURI minulý týždeň (26.9) rozhodli, že ani po predložení dodatočných vyhlásení a dokumentov nesplnili nominanti Maďarska a Rumunska potrebné očakávania. Do pondelka však trval stav neistoty, lebo bol tlak, aby Trócsányi aj Plumbová dostali aj tretiu šancu, avšak definitívny odkaz členov tohto výboru je jasný - ani jeden z dvojice komisárov nebol odporučený pre proces verejného vypočutia.

Proti kandidatúre Plumbovej sa vyslovilo 13 členov výboru, za ňu hlasovalo len sedem. Za Trócsányiho sa vyslovili deviati europoslanci, avšak 12 bolo proti jeho členstvu v EK.

Šéfka výboru JURI Lucy Nethsinghová musí zaslať písomné stanovisko predsedovi EP Davidovi Sassolimu, ktorý musí o tomto stave písomne informovať šéfku budúcej eurokomisie von der Leyenovú. Tá následne vyzve vlády v Budapešti a Bukurešti na vymenovanie nových kandidátov pre svoje kolégium komisárov.

Trócsányiho zarazilo ďalšie odmietnutie, zvažuje právne kroky


Kandidáta Maďarska na eurokomisára Lászlóa Trócsányiho zarazilo pondelňajšie druhé, už definitívne odmietnutie jeho kandidatúry Výborom Európskeho parlamentu (EP) pre právne záležitosti (JURI). Na Facebooku napísal, že rozhodnutie je nespravodlivé a avizoval, že sa obráti na súd.

Ako uviedol Trócsányi, verdikt výboru mu pripomína obdobie, o ktorom sa domnieval, že sa už nikdy nevráti. Podľa jeho názoru výbor rozhodol nespravodlivo a netransparentne, pričom jednoznačne a zámerne porušil ideu viacerých zmlúv i rokovací poriadok Európskeho parlamentu.

"Rozhodnutie je založené na klamstvách a skladá sa z tendenčných faktov vytrhnutých z kontextu," zdôraznil Trócsányi, ktorý je presvedčený, že došlo k porušeniu jeho práv. Ako právnik preto nemá podľa vlastných slov inú možnosť, než sa obhájiť pred súdom.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV Komunikačné a informačné centrum (KTK) maďarskej vlády vydalo vyhlásenie, v ktorom konštatovalo, že poslanci EP, ktorí podporujú prisťahovalectvo, nedokázali prijať, aby jedným z komisárov Európskej komisie (EK) bol človek, ktorý zatvoril hranice pred prisťahovalcami.

Trócsányi pomohol vláde ochrániť Maďarsko pred migráciou, s jeho pomocou kreovali zákony tak, aby sa nikto nedostal na územie štátu neoprávnene - bez dokladov. "Zástancovia prisťahovalectva by chceli, aby sa pred prisťahovalcami otvorili hranice tak, ako otvára prístavy nová talianska ľavicová vláda," píše sa v dokumente vlády.

Spravodajca TASR Jaromír Novak