Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Vytrvalci by sa mohli predstaviť v Sappore, v Tokiu hrozia horúčavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizátori hier zvažujú, že maratón a chôdzu na 50 km presunú z Tokia na sever Japonska pre riziko horúčav.

Tokio 17. októbra (TASR) - Predstavitelia japonského Sappora s radosťou privítajú možnosť zorganizovať atletické vytrvalostné disciplíny budúcoročných olympijských hier vo svojom meste. Organizátori hier zvažujú, že maratón a chôdzu na 50 km presunú z Tokia na sever Japonska pre riziko horúčav.

"Je to veľká česť," povedal starosta Kacuhiro Akimoto. Metropola ostrova Hokkaidó má skúsenosti s podujatím pod piatimi kruhmi. V roku 1972 organizovala zimné olympijské hry a má záujem si to zopakovať aj v roku 2030.

Opačný názor majú v Tokiu. Guvernéra hlavného mesta myšlienka presunúť vytrvalostné disciplíny zaskočila. "Sme prekvapení týmto nečakaným nápadom," citovala guvernéra Tokia Jurika Koikeho agentúra AP. Koike však súhlasí s Medzinárodným olympijským výborom (MOV), že na prvom mieste musí byť bezpečie športovcov. "Samozrejme, ich zdravie je prvoradé."

Návrh na náhradné dejisko vytrvalostných disciplín prišlo po skúsenostiach z nedávnych atletických MS v Katare. V Dauhe štartovali maratónci o polnoci vo vysokých teplotách, ktoré dosiahli 38 stupňov. Preteky nedokončilo 28 z 68 žien a 18 zo 73 mužov. Podobne na tom boli aj chodci. Do cieľa nedošiel ani slovenský olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 a majster sveta z Pekingu 2015 Matej Tóth.