Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Za vypaľovanie suchých porastov možno dostať pokutu do výšky 331 eur

Zákon o ochrane pred požiarmi zakazuje fyzickej osobe vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov a zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

Trnava 17. marca (TASR) - S príchodom jarných dní sa vytvárajú každoročne v prírode podmienky pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Za nebezpečné sa považuje hlavne obdobie dlhotrvajúceho suchého a teplého počasia, ktoré vytvára priaznivé podmienky pre vznik požiaru a jeho rozšírenie. Konštatoval hovorca Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Ivan Peťko.

"Každoročne, už niekoľko desiatok rokov, sa práve v jarnom období celé Slovensko mení na spálenisko. Sme svedkami ako horia medze, stráne, priekopy, násypy železničných tratí, lúky, pasienky, ovocné sady. Vypaľovanie suchej trávy a zakladanie ohňov v prírode sú najčastejšou príčinou vzniku požiarov, ktoré majú za následok mnohokrát nevyčísliteľné škody," ozrejmil Peťko s tým, že následkom vypaľovania suchých porastov hrozí veľké nebezpečenstvo rozšírenia požiaru na susedné objekty, napr. hospodárske budovy, stohy slamy, lesné porasty, pri ktorých nielenže vznikajú veľké materiálne škody, ale je ohrozené zdravie a život občanov.

Podľa hovorcu v uplynulom roku registrovalo KR HaZZ v Trnavskom kraji celkom 179 prípadov požiarov, ktorých príčinou bolo vypaľovanie tráv a suchých porastov. "Od začiatku roku 2012 za prvé dva mesiace, január a február, to bolo 24 prípadov požiaru po vypaľovaní tráv a suchých porastov. Rapídny nárast vypaľovania suchých tráv a porastov nastal v mesiaci marec, keď sme zaznamenali od začiatku mesiaca celkom 93 takýchto požiarov," uviedol.

Zákon o ochrane pred požiarmi zakazuje fyzickej osobe vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov a zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Podľa § 61 ods. 4 písm. f) zákona o ochrane pred požiarmi môže okresné riaditeľstvo (OR) HaZZ uložiť fyzickej osobe za túto činnosť pokutu v správnom konaní až do výšky 331 eur, alebo do 100 eur v blokovom konaní.

"KR HaZZ v Trnave dôrazne upozorňuje občanov na zákaz takýchto činností ustanovený v zákone o ochrane pred požiarmi a vzhľadom na miestne klimatické podmienky upozornilo riaditeľov OR zboru na povinnosť vyhlásiť obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, ak sú na území okresu na to splnené podmienky," povedal Peťko.