Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Zeman: Sme odsúdení zostať v Afganistane v záujme našej civilizácie

Na snímke prezident Českej republiky Miloš Zeman. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Český prezident uviedol, že je v záujme Českej republiky, aby sa proti islamskému terorizmu bojovalo mimo územia ČR.

Praha 20. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v utorok na zhromaždení armádnych veliteľov opätovne vyzval na posilnenie vojenskej misie v Afganistane, aby tam českí vojaci mohli bojovať proti islamským teroristom. Naopak stiahnutie, po ktorom volajú niektorí politici, by považoval za zbabelosť, informoval spravodajský server iDNES.cz.

"Sme odsúdení tam zostať v záujme našej civilizácie," uviedol Zeman. Dodal, že je v záujme Českej republiky, aby sa proti islamskému terorizmu bojovalo mimo územia ČR.

"Ústup z Afganistanu by bol nielen zbabelosťou a popretím nášho záujmu, ale zmárnením a popretím obetí našich vojakov," povedal prezident.

Chce preto, aby sa počet vojakov v Afganistane navýšil. "Budem podporovať prípadné navýšenie, pretože týmto jediným spôsobom, nie ústupom z boja, dokážeme bojovať proti islamskému terorizmu," uviedol Zeman.

Dodal, že vojenské pôsobenie v stredoázijskej krajine sprevádza viacero mýtov. Napríklad, že afganská misia nemá podporu Organizácie Spojených národov. Ďalším mýtom podľa neho je, že chceme do Afganistanu importovať "demokraciu na bodákoch". "My tam bojujeme proti islamskému terorizmu," poznamenal český prezident.

Na zhromaždení armádnych veliteľov vystúpil aj český premiér Andrej Babiš (ANO). Podľa neho sťahovanie nepripadá do úvahy. "Spojencov neopúšťame a z boja neutekáme," povedal premiér.

Pripomenul, že v júni Snemovňa odhlasovala mandát zahraničných misií na nadchádzajúce dva roky, ktorý počíta s tým, že sa počet vojakov v misiách v Afganistane, Iraku i v Mali navýši.

Náčelník českého generálneho štábu Aleš Opata vyzval, aby si prítomní minútou ticha uctili padlých vojakov. "V Afganistane sme prežili ťažké chvíle, musím oceniť, ako sme ich spoločne zvládli," uviedol Opata.

V auguste zahynuli po samovražednom útoku traja českí vojaci a v októbri afganský vojak zastrelil jedného českého vojaka, pripomína server Novinky.cz.