Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Na Mugabeho smrť reagovali Čína, Rusko i Juhoafrická republika

Robert Mugabe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorý zomrel v piatok vo veku 95 rokov, sa v posledných rokoch viackrát podrobil liečbe v Singapure, kde aj zomrel.

Peking/Johannesburg 6. septembra (TASR) - Zosnulý bývalý zimbabwiansky prezident Robert Mugabe bol podľa Číny vynikajúcim politikom a vodcom národného hnutia za oslobodenie.

"Počas svojho života pevne obhajoval suverenitu svojej krajiny, staval sa proti zahraničným zásahom a aktívne podporoval priateľstvo a spoluprácu medzi Čínou a Zimbabwe a Čínou a Afrikou," povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.



Čína takýmto spôsobom vyslovila zosnulému prezidentovi hold a zaslala jeho rodine, zimbabwianskej vláde ako aj ľudu krajiny sústrastný telegram.

K svetovým lídrom, ktorí kondolovali, sa pridal ruský prezident Vladimir Putin, píše agentúra DPA.

"Mugabe významne osobne prispel k boju za nezávislosť vašej krajiny a vzniku inštitúcií zimbabwianskeho štátu," uviedol Putin v sústrastnom liste zaslanom zimbabwianskemu prezidentovi Emmersonovi Mnangagwovi, zverejnenom na webovej stránke Kremľa.

Rusko si podľa Putina bude Mugabeho pamätať ako "dôsledného podporovateľa rozvoja priateľských vzťahov medzi našimi krajinami".

Česť Mugabeho pamiatke vyslovil v piatok aj prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa. Spomínal na neho ako na "lídra boja proti kolonializmu".

"Trvalý a statočný boj Zimbabwe proti kolonializmu pod vedením prezidenta Mugabeho inšpiroval náš vlastný boj proti apartheidu a posilňoval v nás nádej, že jedného dňa bude aj Juhoafrická republika slobodná," uvádza sa vo vyhlásení Ramaphosu.

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorý zomrel v piatok vo veku 95 rokov, sa v posledných rokoch viackrát podrobil liečbe v Singapure, kde aj zomrel.

Podľa nemenovaného vysoko postaveného zimbabwianskeho diplomata Mugabe zomrel v Singapure v piatok približne o 10.40 h miestneho času (04.40 h SELČ). Dodal, že prezident Mnagangwa zrušil svoju účasť na Svetovom ekonomickom fóre v Kapskom Meste a odcestoval do vlasti.

"S najväčším zármutkom oznamujem odchod zakladateľa a bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho," napísal Mnagangwa po zverejnení informácie o Mugabeho smrti na Twitteri.

Mugabe bol v minulosti oslavovaný ako osloboditeľ, ktorý bývalú britskú kolóniu Rodéziu zbavil belošskej nadvlády. Neskôr však podľa AFP využíval na udržanie moci útlak a šírenie strachu.

Mugabe vládol železnou rukou v Zimbabwe v rokoch 1980-2017 a v krajine počas jeho režimu nastala jedna z najväčších hyperinflácií na svete.