Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Chára má šancu opäť získať Norrisovu trofej

Slovenský hráč Bostonu Bruins Zdeno Chára (33) oslavuje gól do bránky Pittsburghu Penguins v zápase hokejovej zámorskej NHL v Bostone 7. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Slovenský reprezentant už cenu získal v ročníku 2008/2009, okrem toho v uplynulých troch sezónach na ocenenie dvakrát kandidoval.

Boston 2. apríla (TASR) - Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára je podľa viacerých zámorských hokejových expertov jedným z horúcich kandidátov na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu v prebiehajúcej sezóne NHL.

Slovenský reprezentant už cenu získal v ročníku 2008/2009, okrem toho v uplynulých troch sezónach na ocenenie dvakrát kandidoval, prednosť však v hlasovaní dostali Nicklas Lidström (2011) a Erik Karlsson (2012). Zisk prestížnej trofeje, ktorú každoročne udeľuje Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA), nie je pre neho prioritou, no potešila by ho.

"Samozrejme, bolo by pekné ju vyhrať. Bolo by to ohromné, obrovská pocta. Je to ale všetko v rukách novinárskej organizácie," uviedol pre csnne.com Chára a poukázal tak na ročník 2010/2011, keď mu trofej ušla aj pre aférku z mediálneho priestoru. Počas sezóny vtedy vyhodili zo šatne Bruins jedného z miestnych žurnalistov a odobrali mu akreditáciu. Na jeho podporu sa pridalo niekoľko novinárov, ktorí vyzvali kolegov k bojkotu hlasovania o individuálne ocenenia. Napokon išlo až o 80-90 hlasov z klubov Východnej konferencie, pričom práve tieto hlasy Chárovi v konečnom zúčtovaní chýbali a s tesným náskokom triumfoval v ankete Lidström.

Tento rok môže robustnému slovenskému obrancovi pomôcť, že sa okrem spoľahlivej hry v defenzíve presadzuje výrazne aj strelecky. V 72 zápasoch nasúkal už 17 gólov, ku ktorým pridal 19 asistencií. K zvýšeniu produktivity mu pomohol fakt, že sa počas presiloviek posunul z modrej čiary pred bránku súpera, kde má možnosť tečovať a dorážať puky. Najvyšší muž profiligy má stále šancu pokoriť 20-gólovú hranicu v základnej časti, čo sa mu v doterajšej kariére ešte ani raz nepodarilo, jeho maximom je 19 presných zásahov zo sezóny 2008/2009.

"Nehovorím, že by som po tom odjakživa túžil, no určite by bolo pekné atakovať 20-gólovú métu. Rád by som ju však dosiahol normálnym spôsobom, bez toho, že by som niečo menil na mojej hre a hnal sa za každú cenu za individuálnymi štatistikami," zdôraznil Chára. "Mojou prioritou je čeliť elitným lajnám súpera a snažiť sa ich pokryť. Nemôžem sa zapájať do brejkov a podstupovať zbytočné riziko. Nie som ofenzívny obranca, ktorý by každý rok zbieral 60-70 bodov. Som hráč, ktorý vydá v každom stretnutí maximum a tvrdo pracuje, najmä v defenzíve. Ak pomôžem mužstvu v útoku, je to iba bonus navyše."

Jeho hlavnými konkurentmi v boji o Norris Trophy by mali byť Duncan Keith z Chicaga, Shea Weber z Nashvillu, Drew Doughty z Los Angeles, zámorské médiá v súvislosti s ocenením spomínajú aj mená Erika Karlssona z Ottawy či vlaňajšieho víťaza P.K. Subban z Montrealu, ktorí môžu prehovoriť do boja vďaka svojím ofenzívnym číslam. "Je pár obrancov, ktorí vyhrali cenu vďaka dobrým štatistikám. Ani jedného z nich by som ale nevymenil za Cháru. Zdenovi som to povedal a on veľmi dobre vie, aký je dôležitý pre náš tím," vyslovil sa tréner "medveďov" Claude Julien. "Je to veľmi spoľahlivý, obojsmerný obranca, ktorý každý rok v akomkoľvek zápase nastupuje proti top formáciám súpera. Podľa mňa si každý rok zaslúži, aby sa minimálne zvažovala jeho nominácia na Norris Trophy."