Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Chicago kráča za obhajobou pohára, Hossa bol opäť pri dôležitom góle

Hokejisti Chicaga - Hossa (81) sa tešia z triumfu nad Minnesotou. Foto: TASR/AP

Hokejisti Chicaga sú v sérii proti Minnesote už iba krok od postupu do finále Západnej konferencie.

New York 12. mája (TASR) - Hokejistov Chicaga delí už iba jedno víťazstvo od postupu do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. Obhajcovia Stanleyho pohára zdolali v noci na pondelok Minnesotu 2:1 a v sérii vedú 3:2 na zápasy. Slovenský krídelník Marián Hossa asistoval pri víťaznom góle Blackhawks, ktorý strelil v 45. minúte Jonathan Toews a zaznamenal jeden plusový bod. Michal Handzuš si pripísal na konto mínusku, pričom na ľade strávil takmer 20 minútu a raz ohrozil súperovu bránku. New York Rangers si na Východe poradili s Pittsburghom 3:1 a vyrovnali stav série na 3:3, brankár Henrik Lundqvist kryl 36 striel.

Chicago prehrávalo po peknom sóle Erika Haulu, no v druhej tretine vyrovnal pri presilovke Bryan Bickell a kapitán Toews po akcii Hossu s Patrickom Sharpom vďaka dôrazu pred bránkou posunul "jastrabov" bližšie ku konferenčnému finále. Hossa by bol rád, keby o postupe rozhodli už v noci z utorka na stredu v Xcel Energy Center, ktorá je však v play off pre hostí zatiaľ nedobytnou pevnosťou. "Chceme ukončiť sériu na ľade Minnesoty, no všetci dobre vieme, aké je ťažké hrať proti Wild na ich domácom ľade. Ak chceme uspieť, musíme podať lepší výkon, ako v posledných troch dueloch," povedal slovenský útočník pre zámorské médiá.

Celý zostrih zo zápasu Chicago - Minnesota


Hossa je lídrom Chicaga

Pre tridsaťpäťročného Hossu to bol už jedenásty bod v rovnakom počte duelov play off (2+9) a patrí mu šiesta priečka v tabuľke produktivity, pričom je aj lídrom Chicaga v tomto hodnotení. O bod tak predbehol krajana Mariána Gáboríka z Los Angeles. Brankár Chicaga Crawford pomohol k víťazstvu 27 úspešnými zákrokmi. "Nemôžeme dávať v každom zápase len pekné góly. Musíme tvrdo pracovať a tlačiť sa pred bránku. Mať tam vždy ľudí a množstvo striel a potom padajú takéto 'špinavé' góly. Máme techniku i rýchlosť, no to vždy nezaručí aj šance," uviedol Crawford. "Zápas sme odštartovali tak ako sme chceli. V prvej tretine sme boli dobrí a dali sme aj gól. No oni majú výborných hráčov. Vždy musíte očakávať, že premenia nejaké šance," poznamenal útočník "divochov" Zach Parise.

Lundqvist bol hrdinom newyorských jazdcov

Hrdinom duelu v New Yorku sa stal skúsený tridsaťdvaročný Švéd Lundqvist, ktorý opäť žiaril a za svoj chrbát pustili iba jediný puk z hokejky Brandona Suttera. Hostia pritom prestrieľali "jazdcov" 37:29. Domáci sa ujali vedenia v 4. minúte, keď sa trafil Martin St. Louis a v 7. viedli už 2:0 zásluhou Carla Hagelina. "Vedeli sme, že keď podáme svoj najlepší výkon, budeme mať šancu vrátiť sa do série a šancu ju aj vyhrať. Odštartovali sme to v piatom zápase, pokračovali sme v šiestom a vybojovali sme si siedmy zápas," uviedol obranca Marc Staal. "V prvých desiatich minútach boli lepší a to nás stálo celý zápas," povedal útočník Pittsburghu Craig Adams.

Rangers v doterajšej histórii klubu prehrávali už 16-krát v sérii play off 1:3 na zápasy a nikdy ju nevyhrali. Teraz si vybojovali 17. pokus a šancu prelomiť nepriaznivú štatistiku.

Celý zostrih zo zápasu New York - Pittsburgh


Zápas mal špeciálnu príchuť pre tridsaťosemročného útočníka St. Louisa. Hral sa na Deň matiek, pričom veterán Rangers sa iba pred štyrmi dňami rozlúčil so svojou 63-ročnou mamou, ktorá zomrela na infarkt. "Je Deň matiek, je tu môj otec i moja sestra, je to ťažký čas pre celú moju rodinu," uviedol St. Louis, ktorý si po svojom góle zobral puk a daroval ho otcovi Normanovi.

2. kolo play off NHL:

Východná konferencia:

NY RANGERS - PITTSBURGH 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)



Góly: 4. St. Louis (Stepan, Stratman), 6. Hagelin, 36. Brassard (Pouliot, Klein) - 17. Sutter (Niskanen, Määttä). Brankári? Lundqvist - Felury, strely na bránku: 29:36, Diváci: 18.006

/stav série: 3:3/



Západná konferencia:

CHICAGO - MINNESOTA 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)



Góly: 30. Bickell (Kane, Sharp), 45. Toews (HOSSA, Sharp) - 17. Haula (Spurgeon). Brankári: Crawford - Bryzgalov, strely na bránku?: 28:26, Diváci: 22.016

/stav série: 3:2/



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 17:54 0 1 1 1 3 0

Michal Handzuš (Chicago) 19:03 0 0 0 -1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/