Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Hokejová legenda Gordie Howe nechodí a ťažko rozpráva

Gordie Howe Foto: TASR/AP

Howe patrí k najväčším postavám histórie NHL.

Detroit 1. decembra (TASR) - Zdravotný stav bývalého legendárneho kanadského hokejistu Gordieho Howea je po sérii infarktov stabilizovaný. Ako uviedol jeho syn Mark pre agentúru AP, 86-ročný Howe má problémy s rečou a stále nemôže chodiť.

Dlhoročný člen tímu Detroit Red Wings mal mŕtvicu 26. októbra počas návštevy svojej dcéry v texaskom Lubbocku. Druhý infarkt utrpel na začiatku novembra. Mark Howe napriek tomu verí, že jeho otec bude v poriadku.

"Bojuje tak, ako to robil celý život. Skoro vôbec nerozpráva a akýkoľvek pokus o chôdzu ho veľmi vyčerpáva. Jeho stav je stabilizovaný, všetci dúfam, že sa to čoskoro zlepší," uviedol Howe junior pre AP. Rodina sa snaží Gordiemu Howeovi pomôcť, ale jeho chronické bolesti chrbta, pokročilé štádium demencie a vysoký krvný tlak situáciu komplikujú.

Howe patrí k najväčším postavám histórie NHL. V zámorskej profilige odohral počas 26 sezón spolu 1767 zápasov, v ktorých strelil 801 gólov a pridal 1049 asistencií. Jeho 1850 bodov dokázali prekonať iba Wayne Gretzky a Mark Messier, s 801 gólmi je po Gretzkom druhým najlepším strelcom v dejinách súťaže. Kariéru v NHL ukončil ako 52-ročný, no ešte vo veku 69 rokov nastúpil v sezóne 1997/1998 na jedno striedanie v drese tímu IHL Detroit Vipers.