Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Halákove ďalšie víťazstvo, Chárov premiérový gól na body nestačil

Neúspešný gólový pokus obrancu San Jose Sharks Brenta Burnsa. V ceste mu stál brankár New York Islanders Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

Premiérový gólový zápis v štartujúcej sezóne si na konto pripísal Zdeno Chára, jeho Boston ale prehral na ľade Montrealu 4:6 a slovenský obranca mal prsty aj v troch inkasovaných góloch.

New York 17. októbra (TASR) - Slovenský hokejový brankár v službách NY Islanders Jaroslav Halák zaznamenal v zámorskej NHL ďalšie víťazstvo. Dvadsiatimi zákrokmi pomohol v noci na piatok k domácemu triumfu 4:3 po nájazdoch nad San Jose a "ostrovania" iba tretíkrát v klubovej histórii vyhrali úvodné štyri duely ročníka. Premiérový gólový zápis v štartujúcej sezóne si na konto pripísal Zdeno Chára, jeho Boston ale prehral na ľade Montrealu 4:6 a slovenský obranca mal v štatistikách aj tri mínusové body. Andrej Sekera po hrozivom náraze na mantinel spred dvoch dní v súboji s Buffalom tentoraz v drese Caroliny nenastúpil, rovnako absentoval v zostave Los Angeles pre zranenie aj Marián Gáborík.

Ostrovania majú rozprávkový vstup do NHL

Hokejisti NY Islanders pokračujú v perfektnom vstupe do sezóny a prvýkrát po 13 rokoch vyhrali úvodné štyri zápasy. "Ostrovania" zdolali jeden z top tímov Západnej konferencie San Jose 4:3 po nájazdoch, keď svojho súpera prestrieľali v pomere 45:23 a pripravili mu prvú prehru v sezóne. Pod víťazstvo sa výraznou mierou podpísal Jaroslav Halák, ktorý síce v riadnom čase trikrát inkasoval, ale v predĺžení zaznamenal sedem úspešných zákrokov a svoj tím podržal aj v nájazdoch. V prvej sérii ho síce prekonal Logan Couture, ale potom slovenský brankár zatiahol roletu. V piatej sérii skóroval kapitán domácich John Tavares, potom Halák zneškodnil nájazd Joa Thorntona a domáci sa tešili z víťazstva.

Islanders vstúpili do sezóny štyrmi víťazstvami naposledy v sezóne 2001/2002 a v tom ročníku sa po siedmich rokoch prebojovali do play off. Kapitán Tavares, ktorý si počas piatich sezón zahral o Stanley cup len raz, však zostáva pri zemi. "Je síce pekné, že sme vyhrali štyri zápasy, ale musíme ísť krok po kroku. Sezóna je ešte veľmi dlhá," povedal zámorským médiám.

Halák vychytal svoje tretie víťazstvo v drese Islanders, bol opäť pre tím oporou a na inkasovaných góloch nemal podiel. V prvom prípade ho prekonal Brent Burns, ktorý najskôr trafil Tavaresa, ten zostal chvíľu ležať na ľade, čím sa pre strelca Sharks vytvoril priestor a tvrdou strelou otvoril skóre zápasu. San Jose potom viedli ešte raz, keď v presilovke strelil svoj tretí gól v sezóne Patrick Marleau. Halákovi perfektne clonil Couture a slovenský brankár nemal šancu. V tretej časti vyrovnal na 3:3 český útočník Tomáš Hertl, keď sa na hranici ofsajdu dostal za obranu Islanders a presnou strelou švihom prekonal Haláka. "San Jose patrí k najrýchlejším tímom v NHL a som rád, že sme ich nepustili k veľa strelám. Dôležité bolo, že sme robili minimum chýb," povedal tréner Islanders Jack Capuano. "Ostrovanov" môže mrzieť akurát zranenie Michaila Grabovského, ktorý po zrážke s útočníkom Sharks John Scottom v prvej tretine zápas nedohral. Najbližšie sa Islanders predstavia v sobotu v Pittsburghu a keď vyhrajú, spravia nový klubový rekord.

Chára bol na ľade pri štyroch góloch

V Montreale si otvoril strelecký účet v sezóne obranca Bostonu Zdeno Chára, ale na druhej strane klziska sa mu nedarilo. Slovenský obranca zaznamenal tri mínusové body a jeho tím prehral 4:6. Kapitán Bruins otvoril skóre v 10. minúte, keď v presilovke úspešne tečoval strelu Davida Krejčího. Bruins po zásahoch švédskych útočníkov Carla Söderberga a Louia Erikssona viedli v polovici zápasu 3:2, ale záver druhej časti patril domácim. Najskôr v 39. minúte svojim prvým gólom v NHL vyrovnal český útočník Jiří Sekáč a 24 sekúnd pred sirénou strhol vedenie na stranu Canadiens Pierre-Alexandre Parenteau. "Záver druhej tretiny nás nakopol, Jiří dal svoj prvý gól v NHL a potom PA skóroval prvýkrát za Montreal. To nám vlialo energiu a nadšenie," povedal Brendan Gallagher, ktorý zaznamenal prvý dvojgólový zápas v NHL a pridal k nemu aj asistenciu. Boston ešte znížil zásluhou novej akvizície Simona Gagneho na 4:5, ale triumf domácich poistil do prázdnej bránky Parenteau. Montreal vyhral štvrtý z piatich zápasov, Boston nemá dobrý vstup do sezóny a zo šiestich duelov prehral už štyri.

Chára skóruje do bránky Caryho Pricea.
Foto: TASR/AP


Dallas rozhodol v zápase s tučniakmi 2,9 sekundy pred koncom

Tyler Seguin rozhodol 2,9 sekundy pred koncom riadneho času o víťazstve Dallasu na ľade Pittsburghu 3:2. Útočník Stars potrestal vylúčenie kapitána Penguins Sidneyho Crosbyho a dokonal skvelý obrat. Dallas prehrával po prvej tretine 0:2 a ešte 2:57 pred koncom 1:2, no nakoniec odišiel z ľadu ako víťaz. Na 2:2 vyrovnal Jamie Benn a potom domácim fanúšikom pripravil šok Seguin. "Záver bol doslova bláznivý. Chceli sme zápas vyhrať a nepoložili sme sa ani za stavu 0:2. Podržal nás Kari Lehtonen a dal nám šancu na zvrat. Sme šťastní, že sa nám to podarilo," povedal Seguin. Hrozivý moment sa udial 7 minút pred koncom druhej tretiny, keď Alex Goligoski kroščekom poslal na ľad útočníka Penguins Pascala Dupuisa, no v tom čase už napriahol Kris Letang a nešťastne trafil svojho spoluhráča. Dupuisa odniesli z ľadu na nosidlách, podľa trénera Mika Johnstona má problémy s rukou, ale detailnejšie o jeho stave neinformoval.

Washington pripravil diablom prvú prehru v sezóne

Washington vyhral nad New Jersey 6:2 a pripravil "diablom" prvú prehru v sezóne. Skóre otvoril už v 34. sekunde svojim piatym presným zásahom Alexander Ovečkin, no po prvej tretine bolo 2:2, keď oba góly Devils strelil 20-ročný obranca Damon Severson. V ďalšom priebehu však už skórovali len domáci hokejisti a tešili sa z druhého víťazstva v sezóne. Do streleckej listiny sa zapísalo šesť hráčov Caps, ktorí v štyroch dueloch strelili 16 gólov. "Som rád, že sa presadili viacerí hráči. Máme mladý, dynamický tím a verím, že budeme napredovať," povedal tréner Washingtonu Barry Trotz.

Jazdci pretrhli trojzápasovú nepriaznivú sériu

Hokejisti NY Rangers zastavili trojzápasovú sériu prehier a zdolali Carolinu bez Andreja Sekeru 2:1 po nájazdoch. V nich rozhodol vo výbornej forme hrajúci Rick Nash. "Jazdci" napriek víťazstvu herne veľmi nepresvedčili. Dlho nevedeli prekonať brankára Antona Chudobina, podarilo sa to až Derrickovi Brassardovi v 50. minúte. "Vyhrali sme, tak nebudem kritizovať. Máme dva body a to je dôležité," povedal tréner Rangers Alain Vigneault. Caroline stále chýbalo až šesť hráčov zo zostavy - úročníci Eric Staal, Jordan Staal, Jeff Skinner a Patrick Dwyer a obrancovia Sekera a John-Michael Liles.

Ottwa s Coloradom úspešne otočila zápas

Ottawa v prvom domácom zápase sezóny zdolala Colorado 5:3. Hostia viedli 2:0 a 3:1, ale od druhej časti dominovali Senators. V bránke Avalanche debutoval v NHL 22-ročný Calvin Pickard, ktorý už v 3. minúte nahradil Švajčiara Reta Berru. Ten sa zranil po zrážke s Kylom Turrisom. Pickarda povolalo vedenie klubu len krátko predtým z farmy, pretože brankárska jednotka Semjon Varlamov má problémy so slabinami. "Bol to zážitok, aj keď sme žiaľ prehrali. Ukázalo sa, že treba byť stále pripravený. Takýto debut bol dobrý, nemal som čas nad tým rozmýšľať a musel som ísť hneď do bránky," povedal Pickard. Colorado nevychádza úvod sezóny, z piatich duelov vyhralo len raz, na druhej strane Ottawa vyhral tretí zápas v rade.

V drese kráľov hviezdil brankár Jonathan Quick

Hrdinom Los Angeles bol v zápase so St. Louis Jonathan Quick. Brankár Kings zaznamenal 43 úspešných zásahov, zaznamenal 32. čisté konto v kariére a vyrovnal sa rekordnému klubovému zápisu, ktorý teraz vlastní spoločne s Rogiem Vachonom. "Každý vie aká to bola hviezda a čo pre klub znamenal. Som rád, že som sa mu vyrovnal, aj keď osobne neriešim štatistiky, ale zaujímajú ma víťazstvá," povedal Quick o Vachonovi. V riadnom čase ani v predĺžení diváci gól nevideli, Los Angeles bez zraneného Mariána Gáboríka vyhrali 1:0 po samostatných nájazdoch, keď jediným úspešným exekútorom bol Jeff Carter. Čisté konto si pripísal aj brankár Blues Brian Elliott, ktorý však čelil len 18 strelám "kráľov." Zaujímavosťou je, že presne rovnaký scenár mal aj zápas 22. marca 2012. Los Angeles vyhrali v Staples Centre tiež 1:0 po samostatných nájazdoch, v bránkach boli Quick a Elliott a rozhodujúci gól dal takisto Carter. "Je naozaj zvláštne, že sa situácia presne zopakovala. Dnes sme mali vyhrať, mali sme viac ako 40 striel, boli sme lepším tímom," povedal Elliott.

Halákov ďalší víťazný triumf


Chárov premiérový gól a tri mínusky




výsledky:

Sumáre zápasov NHL:

NY ISLANDERS – SAN JOSE 4:3 pp a sn (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 25. Leddy (Tavares, Okposo), 46. Okposo (Nielsen, Tavares), 49. Bailey (Clutterbuck, Leddy), rozh. náj. Tavares – 22. Burns (Thornton, Mueller), 30. Marleau (Burns, Thornton), 52. Hertl (Demers, Irwin). Brankári: HALÁK - Stalock, strely na bránku: 45:23, 11.248 divákov.


PITTSBURGH – DALLAS 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)



Góly: 3. Crosby (Malkin, Kunitz), 8. Kunitz (Letang, Hörnqvist) – 27. Roussel (Fiddler, Goligoski), 58. Jamie Benn (Daley, Spezza), 60. Seguin (Spezza, Goligoski). Brankári: Fleury - Lehtonen, strely na bránku: 29:28, 18.615 divákov.

WASHINGTON – NEW JERSEY 6:2 (2:2, 1:0, 3:0)



Góly: 1. Ovečkin (Brouwer, Orpik), 12. Brown (Green, Orpik), 27. Johansson (Laich, Green), 41. Bäckström (Niskanen, Brouwer), 44. Ward, 49. Burakovsky (Kuznecov, Niskanen) – 11. Severson (Zajac, Cammalleri), 17. Severson (Clowe, Henrique). Brankári: Holtby - Schneider (44. Clemmensen), strely na bránku: 33:28, 18.506 divákov.

NY RANGERS - CAROLINA 2:1 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)


Góly: 50. Brassard (Zuccarello, Girardi), rozh. náj. Nash – 37. Terry (Murphy, Gleason). Brankári: Lundqvist - Chudobin, strely na bránku: 34:30, 18.006 divákov.

MONTREAL - BOSTON 6:4 (1:1, 3:2, 2:1)



Góly: 12. Pacioretty (Desharnais, Gallagher), 28. Gallagher (Desharnais, Pacioretty), 39. Sekáč (Bourque, Tinordi), 40. Parenteau (Plekanec, Jemelin), 48. Gallagher (Pacioretty, Jemelin), 60. Parenteau (Galčenjuk, Plekanec) – 10. CHÁRA (Krejčí, Lucic), 29. Söderberg (Kelly, Eriksson), 32. Eriksson (Krug, Kelly), 55. Gagne (Lucic, Krejčí). Brankári: Price - Rask (48. Svedberg), strely na bránku: 26:29, 21.287.

OTTAWA – COLORADO 5:3 (1:3, 1:0, 3:0)



Góly: 12. Smith (Lazar), 27. Legwand (Karlsson, Turris), 49. Ryan (Ceci), 52. McArthur (Stone), 59. Neil (Legwand) – 2. Tanguay (MacKinnon, Briere), 10. Mitchell, 18. Landeskog (MacKinnon, O'Reilly). Brankári: Anderson - Pickard, strely na bránku: 28:31, 19.913 divákov.

LOS ANGELES - ST. LOUIS 1:0 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0)



rozh. náj. Carter. Brankári: Quick - Elliott, strely na bránku: 18:43, 18.230 divákov.



Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 24:32 1 0 1 -3 3 0

Jaroslav Halák (Islanders) 65:00 3/23 87,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/