Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Marián Hossa v nájazdoch rozhodol o triumfe Chicaga nad Minnesotou

Slovenský hokejista Marián Hossa v noci na piatok v zámorskej NHL rozhodol o triumfe Chicaga nad Minnesotou 3:2 po nájazdovom rozstrele. Foto: TASR/AP Photo

Carolina bez zraneného Andreja Sekeru, ktorý absentoval pre zranenie dolnej časti tela, si poradila s Dallasom 4:1 a udržala si šance na play off.

New York 4. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa v noci na piatok v zámorskej NHL rozhodol o triumfe Chicaga nad Minnesotou 3:2 po nájazdovom rozstrele. Blackhawks tak prerušili sériu troch prehier. Hossa bol v nájazdoch jediným úspešným exekútorom. Druhý slovenský hokejista Michal Handzuš v drese Chicaga nehral.

O víťazstve Chicaga nad Minnesotou 3:2 rozhodol v nájazdoch Marián Hossa a zaslúžil sa tak o prerušenie trojzápasovej série prehier. Slovenský útočník v druhej sérii prepálil strelou na lapačku ruského brankára Wild Iľju Bryzgalova a stal sa jediným úspešným exekútorom v samostatných nájazdoch. Chicago nastúpilo bez svojich zranených útočných hviezd Jonathana Toewsa a Patricka Kanea a aj napriek víťazstvu výkonom príliš neoslnilo. "Myslím si, že sme hrali tak, ako bolo treba. Jednoducho a účelne," povedal pre zámorské médiá tréner "jastrabov" Joel Quenneville.

Duel poslal do predĺženia fínsky útočník Erik Haula, ktorý v čase 58:06 využil clonu obrancu a švihom z diaľky prekonal Coreyho Crawforda. Hossa bol na ľade viac ako 21 minút, zaznamenal jeden mínusový bod a tri strelecké pokusy. Druhý slovenský hokejista v drese obhajcu Stanleyho pohára Michal Handzuš bol zdravým náhradníkom a šancu nedostal. Chicago sa so 101 bodmi posunulo na druhé miesto v Centrálnej divízii za Colorado, ktoré získalo o tri body viac. Minnesota je na predposlednej pozícii zaručujúcej štart v play off.



Sekera sa zranil

Hráči Caroliny.
Foto: TASR/AP Photo
Carolina bez zraneného Andreja Sekeru zdolala Dallas 4:1 a udržala si ešte teoretické šance na play off. Slovenský obranca sa podľa zámorských médií zranil počas predzápasovej rozcvičky, ktorú normálne s tímom absolvoval a o tom, že nenastúpi, sa rozhodlo až tesne pred zápasom. Klub uvádza zranenie dolnej časti tela bez bližších podrobností.

"Nevedeli sme, že Sekera nenastúpi. Dozvedeli sme sa to len krátko pred začiatkom zápasu. Vždy, keď niekto vypadne zo zostavy, tak za neho treba zabojovať," povedal zadák Hurricanes John-Michael Liles, ktorý strelil gól a zaznamenal dve asistencie. Skóre duelu otvoril zvláštnym gólom kapitán Eric Staal, keď ho do korčule trafil Liles, puk vyletel do výšky a ponad netušiaceho brankára Kariho Lehtonena spadol do bránky. Carolina má do konca základnej časti päť zápasov a na Columbus stráca šesť bodov. Dallas prerušil sériu troch víťazstiev, napriek tomu si udržal posledné miesto do play off.

Toronto zdolalo na domácom ľade Boston 4:3 po predĺžení, keď duel rozhodol v presilovke Nazem Kadri a získal pre Maple Leafs veľmi dôležité dva body. "Bol to jeden z najdôležitejších gólov mojej kariéry. Dva body s Bostonom sú fantastické," povedal kanadský hokejista s libanonskými koreňmi po svojom 19. góle v sezóne. Toronto tuho bojuje o play off a každý bod má cenu zlata. Stratu na zatiaľ posledný Columbus však Maple Leafs nestiahli, pretože naplno bodovali aj hokejisti Blue Jackets. Toronto na svojho soka stráca bod, ale odohralo o dva zápasy viac. Rovných 27 minút strávil na ľade kapitán Bostonu Zdeno Chára, zaznamenal jednu mínusku a tri strely. Jeho krajan Andrej Meszároš po nepresvedčivom výkone proti Detroitu šancu v obrane Bruins nedostal. Škvrnou na víťazstve Toronta je zranenie brankára Jonathana Berniera, ktorého po kolízii s Patriceom Bergeronom nahradil 8 minút a 22 sekúnd pred koncom tretej tretiny James Reimer.

Hrdinom Columbusu vo Philadelphii bol Sergej Bobrovskij, ktorý chytil všetkých 37 striel Flyers a výrazne pomohol tímu k víťazstvu 2:0 a cenným dvom bodom. Dvadsaťpäťročný ruský brankár sa predstavil prvýkrát proti svojmu bývalému klubu, kde strávil dve sezóny a zaznamenal štvrtý shutout v sezóne. "Bol to pre mňa špeciálny zápas. Ťažko sa mi opisujú pocity," povedal Bobrovskij. Bezgólový stav prelomil v 38. minúte presilovkovým gólom obranca James Wisniewski a triumf hostí spečatil Brandon Dubinsky. Columbus si tak udržal miesto zaručujúce play off.

Víťazstvo Calgary v Tampe 4:1 vychytal fínsky brankár Karri Rämö, ktorého v roku 2004 draftovali práve Lightning a v ich drese nastúpil na 44 zápasov. Rämö, ktorého "blesky" vymenili do Calgary v roku 2010, čelil 32 strelám domácich a inkasoval len z hokejky úspešného českého nováčika Ondřeja Paláta. Flames sú už bez šance postúpiť do vyraďovacích bojov, naopak Tampa už má účasť v play off istú. V drese Lightning opäť nedostal šancu Richard Pánik.

Hokejisti St. Louis vyhrali 52. zápas v sezóne a vytvorili tak nový klubový rekord. "Bluesmani" zdolali na domácom ľade Buffalo 2:1, keď 24 zákrokov zaznamenal náhradný brankár Brian Elliott a góly domácich strelili Maxim Lapierre a veterán Brenden Morrow. Elliott prišiel o čisté konto až v poslednej minúte, keď ho prekonal v presilovke Cody Hodgson. "Víťazstvo je cennejšie ako to, či som mal shutout," povedal brankár Blues. Hráči St. Louis vyhrali 14 z posledných 16 duelov a prekonali rekord v počte víťazstiev zo sezóny 1999/2000, keď im 51 víťazstiev stačilo na zisk Prezidentskej trofeje. K honoru najlepšieho tímu po základnej časti sú blízko aj tento rok, keď majú rovnaký počet bodov (111) ako Boston, ale majú k dispozícii o jeden zápas viac.

Pittsburgh si vďaka víťazstvu 4:2 vo Winnipegu zabezpečil víťazstvo v Metropolitnej divízii. Dvojnásobnú radosť mal Dan Bylsma, ktorý sa stal najrýchlejším trénerom v NHL s 250 víťazstvami v základnej časti. Podarilo sa mu to v 395 zápasoch. Víťazný gól Pens strelil v 48. minúte v presilovke obranca Paul Martin a perfektne tak oslávil návrat do zostavy po 18-zápasovej pauze. Martin si zlomil ruku počas reprezentovania USA na ZOH v Soči. "Som veľmi rád, že som sa konečne vrátil. Hokej mi už veľmi chýbal. Víťazný gól je čerešnička na torte," povedal Martin, ktorý zaznamenal len tretí zásah v sezóne.

Vyrovnávajúci gól

Vyrovnávajúci gól v poslednej minúte a víťazný gól v samostatných nájazdoch - hrdinom Colorada bol v zápase s NY Rangers obranca Tyson Barrie. Dvadsaťdvaročný zadák 51,4 sekundy pred treťou sirénou pri power play vyrovnal na 2:2 a potom ako jediný prekonal Henrika Lundqvista aj v nájazdoch. Ruský brankár Semjon Varlamov zaznamenal 29 zásahov a 24. domácim víťazstvom v sezóne prekonal klubový rekord, ktorý vlastnil jeho súčasný tréner Patrick Roy. "Je úžasné byť súčasťou histórie klubu," povedal Varlamov. Colorado už má dlhšie istú účasť v play off, Rangers sú k tomuto cieľu blízko.

V kalifornskom derby dvoch popredných tímov vyhrali hokejisti San Jose nad Los Angeles 2:1. Kings sa v úvode duelu dostali do vedenia po šikovnom teči Jordana Nolana, ale v ďalšom priebehu už brankára Anttiho Niemiho neprekonali. "Žraloci" v druhej tretine zásluhou Brenta Burnsa a Logana Couturea otočil na 2:1 a ubránili tesné víťazstvo. Sharks predviedli perfektný fyzický hokej a príkladom išiel ak kapitán Joe Thornton, ktorý zaznamenal šesť bodyčekov. "Blíži sa play off a navyše sa možno stretneme práve s Los Angeles," povedal Thornton. San Jose v štatistike bodyčekov zdolal svojho súpera 52:32 a zaznamenalo klubový rekord v počte "hitov" v jednom zápase. V drese "kráľov" sa predstavil Marián Gáborík, ktorý počas 19 minút a štyroch sekúnd zaznamenal jednu mínusku a tri strely.

Výsledky:
PHILADELPHIA - COLUMBUS 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly:
38. Wisniewski (Letestu, Ťutin), 44. Dubinsky (Atkinson, Wisniewski). Brankári: Mason - Bobrovskij, strely na bránku: 37:27. Diváci: 19.981.

CAROLINA - DALLAS 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Góly:
23. E. Staal (Liles, Dwyer), 25. Faulk (Liles, Terry), 28. Liles (Terry, Faulk), 48. Nash (Bellemore) – 30. Seguin (Ničuškin, Daley). Brankári: Chudobin - Lehtonen (29. Thomas), strely na bránku: 32:34. Diváci: 15.730.

TORONTO - BOSTON 4:3 pp (2:1, 1:0, 0:2 - 1:0)
Góly: 6. Ranger (D'Amigo, Rielly), 20. Bozak (Kessel, Franson), 21. van Riemsdyk (Kessel), 63. Kadri (Franson, Gardiner) – 7. Marchand (Bergeron), 46. Lucic (Krejčí, Bartkowski), 53. Bergeron (Marchand, Miller). Brankári: Bernier (49. Reimer) - Johnson, strely na bránku: 31:38. Diváci: 19.609.

TAMPA BAY - CALGARY 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)
Góly:
36. Palát (Carle, Callhan) – 11. Cammalleri, 11. Westgarth (Breen), 59. Glencross (Cammalleri, Russell), 60. Glencross. Brankári: Bishop - Ramo, strely na bránku: 32:25. Diváci: 17.495.

CHICAGO - MINNESOTA 3:2 pp a sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Góly:
23. Smith (Saad, Leddy), 43. Bickell (Morin), rozh. náj. HOSSA – 15. Coyle (Spurgeon, Suter), 59. Haula (Fontaine). Brankári: Crawford - Bryzgaľov, strely na bránku: 26:27. Diváci: 21.791.

ST. LOUIS – BUFFALO 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Góly:
22. Lapierre (Reaves), 59. Morrow (Sobotka, Schwartz) – 60. Hodgson (Ennis, Leino). Brankári: Elliott - Lieuwen, strely na bránku: 28:25. Diváci: 16.146.

WINNIPEG - PITTSBURGH 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Góly:
23. O. Jokinen (Wheeler, Byfuglien), 30. Redmond (Kane, Halischuk) – 13. Bennett (Crosby, J. Jokinen), 39. Adams (Stempniak), 48. Martin (Neal, Crosby), 57. Gibbons. Brankári: Pavelec - Fleury, strely na bránku: 15:21. Diváci: 15.004.

COLORADO - NY RANGERS 3:2 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Góly:
26. Benoit (Mitchell, O'Reilly), 60. Barrie (Šťastný, Johnson), rozh. náj. Barrie – 3. Moore (Zuccarello, Pouliot), 36. Stepan (Klein, Girardi). Brankári: Varlamov - Lundqvist, strely na bránku: 37:31. Diváci: 16.721.

SAN JOSE - LOS ANGELES 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Góly:
28. Burns (Boyle, Thornton), 33. Couture (Marleau, Wingels) - 4. Nolan (Stoll, Martinez). Brankári: Niemi - Jones, strely na bránku: 21:27. Diváci: 17.562.

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 27:00 0 0 0 -1 3 0
Marián Hossa (Chicago) 21:17 0 0 0 -1 3 0
Marián Gáborík (LA) 19:04 0 0 0 -1 3 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/