Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Matthews sa blysol piatimi bodmi

Hokejista Toronta Maple Leafs Auston Matthews chytá puk v zápase zámorskej NHL Washington Capitals - Toronto Maple Leafs vo Washingtone v stredu 20. marca 2024. Foto: TASR/AP

Auston Matthews si upevnil post lídra tabuľky strelcov NHL.

Washington 21. marca (TASR) - Auston Matthews si upevnil post lídra tabuľky strelcov NHL. V noci na štvrtok prispel dvoma gólmi a tromi asistenciami k triumfu Toronta na ľade Washingtonu 7:3 a na konte má v tejto sezóne 57 presných zásahov, o deväť viac ako druhý v poradí Sam Reinhart z Floridy. Už iba tri góly ho delia od vyrovnania svojho kariérového maxima 60 z ročníka 2021/2022.

"Auston bol vynikajúci. V rozhodujúcich momentoch sme sa naňho mohli spoľahnúť, robil správne rozhodnutia a vo finálnej fáze bol nesmierne efektívny. Z našej strany to bol veľmi dobrý výkon," povedal tréner Toronta Sheldon Keefe pre oficiálnu stránku súťaže nhl.com/sk. Rozdielovosť Matthewsa ocenil aj kouč domácich Spencer Carbery: "Nenašli sme naňho žiadnu odpoveď, to bol ten hlavný problém. V niektorých častiach zápasu sme so súperom dokázali držať krok, ale ich prvá formácia urobila rozdiel. Donútila nás robiť nezvyčajné chyby a ťažila z nich. V tejto fáze sezóny si niečo podobné nemôžeme dovoliť."

Matthewsovi sekundoval jeho spoluhráč z prvej formácie Max Domi, ktorý mal štyri asistencie, najviac v doterajšej kariére. "Max je veľmi šikovný hráč. V jeho podaní vyzerá všetko jednoducho. Má vynikajúci pohyb, na ľade neustále komunikuje, čím nám to výrazne uľahčuje. Mám dobrý pocit z toho, ako si dokážeme vyjsť v ústrety," pochválil ho Matthews, ktorý otvoril skóre zápasu už v 16. sekunde. Druhý gól pridal v strednej časti hry a v nej sa najskôr tešil aj z hetriku, no domáci uspeli v trénerskej výzve pre predchádzajúci ofsajd. Aj tak vytvoril nový klubový rekord v počte viacgólových zápasov v jednej sezóne (16), doteraz sa delil o prvenstvo s Rickom Vaiveom (1983/84).

Osem gólov delí Matthewsa od vyrovnania strelecky najlepšej sezóny Alexandra Ovečkina, ktorý si v drese domácich pripísal rovnako dva presné zásahy. Ruský útočník nastrieľal najviac gólov v kariére v ročníku 2007/2008 - celkovo 65. Matthews má šancu dostať sa v prebiehajúcom ročníku aj na métu 70 gólov. "Bolo by skvelé, keby sa mu to podarilo. Veľmi by som mu to želal," vyhlásil Ovečkin, ktorý má v NHL na konte už 845 gólov - pred ním je iba legendárny Wayne Gretzky (894). Počas kariéry nazbieral už 1539 kanadských bodov a posunul sa na 13. miesto v historickej tabuľke s rovnakým počtom ako má Joe Thornton.