Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Najlepším hráčom Buffala v histórii podľa fanúšikov je legenda Hašek

Hokejová legenda NHL a brankárska ikona v drese Buffala Sabers Dominik Hašek v akcii. Foto: TASR/AP

Štyridsaťdeväťročného Hašeka vytiahlo do zámorského hokeja Chicago na drafte v roku 1983, keď si ho vybralo v 10. kole zo 199. miesta.

Buffalo 29. augusta (TASR) - Legendárny český brankár Dominik Hašek sa stal najlepším hráčom v histórii hokejového klubu zámorskej NHL Buffalo Sabres.

Rozhodli o tom fanúšikovia svojím hlasovaním v rámci ankety, ktorú vyhlásila americká televízna stanica NBC Sports na sociálnych sieťach a výsledky zverejnila na svojom webe.

Hašek jednoznačne triumfoval pred bývalými útočnými oporami a kapitánmi "šablí" Patom LaFontaine a Gilbertom Perraultom.

Štyridsaťdeväťročného Hašeka vytiahlo do zámorského hokeja Chicago na drafte v roku 1983, keď si ho vybralo v 10. kole zo 199. miesta. Po dvoch rokoch sa začala jeho deväťročná brankárska éra v drese Buffala, ktorú korunoval šesťnásobným ocenením v podobe zisku Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára sezóny.

Hokejová legenda NHL a brankárska ikona v drese Buffala Sabers Dominik Hašek v akcii.
Foto: TASR/AP


Stanleyho pohár sa mu však podarilo získať až po príchode do Detroitu, v ktorého drese napokon zodvihol najcennejšiu klubovú trofej nad hlavu až dvakrát. V sezóne 2007/2008 sa z jej zisku tešil spoločne so slovenským útočníkom Tomášom Kopeckým.

Československo reprezentoval Hašek na piatich svetových šampionátoch, z ktorých má v zbierke tri bronzové a jednu striebornú medailu. Absolvoval aj štyri olympijské turnaje. Najskôr sa s Čechmi v Nagane 1998 tešil zo zlata a o osem rokov neskôr v Turíne z bronzu. Kariéru zakončil v ročníku 2010/2011 v drese Spartaka Moskva v KHL.