Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Na arbitráž sa prihlásilo 44 hráčov. Ktorý Slovák je medzi nimi?

Marko Daňo (v tmavom). Foto: TASR/AP

V zozname najviac vyčnieva William Karlsson, švédsky útočník Vegas bol v uplynulej sezóne so 43 gólmi tretí najlepší strelec súťaže.

New York 6. júla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marko Daňo z Winnipegu spolu s ďalšími 43 hráčmi zo zámorskej NHL sa pri rokovaniach o nových zmluvách rozhodli pre arbitráž. Na zozname obmedzených voľných hráčov, ktorí sa k tomuto kroku odhodlali, figuruje ako jediný Slovák. Medzi hráčmi najviac vyčnieva William Karlsson, švédsky útočník Vegas bol v uplynulej sezóne so 43 gólmi tretí najlepší strelec súťaže.

Daňo dostal od Winnipegu Jets kvalifikovanú ponuku na novú zmluvu už 25. júna a "tryskáče" si tak na neho udržali rokovacie práva. Dvadsaťtriročnému útočníkovi vypršal po uplynulej sezóne ročný kontrakt na 850.000 dolárov, Winnipeg mu dal ponuku na novú zmluvu so základným päťpercentným zvýšením. Tú ale neprijal a obrátil sa na arbitráž. Slovenský útočník odohral v uplynulej sezóne za Jets 23 zápasov, v ktorých dal dva góly a pri jednom asistoval. V play off šancu v zostave Winnipegu nedostal.

Dvadsaťpäťročnému Švédovi Karlssonovi sa uplynulá sezóna nesmierne vydarila. Po tom, čo si ho v rozširovacom drafte vybralo Vegas sa zaradil medzi najväčších ťahúňov tímu a dosiahol kariérne rekordy v počte gólov (43), asistencií (35) i bodov (78) v 82 zápasoch. Doteraz mal platný dvojročný kontrakt na 2 milióny, no po vydarenej sezóne bude chcieť podstatne viac.

Medzi ďalších významnejších hráčov, ktorí požiadali o arbitráž, patria center Calgary Flames Elias Lindholm, obranca Matt Dumba a útočník Jason Zucker z Minnesota Wild, center Brock Nelson z NY Islanders, útočník Ottawy Mark Stone, brankár Jets Connor Hellebuyck a jeho spoluhráč z obrany Jacob Trouba, či štvorica z NY Rangers - obranca Brady Skjei a útočníci Kevin Hayes, Ryan Spooner a Jimmy Vesey. Informáciu priniesla oficiálna webstránka zámorskej profiligy.

Na arbitráž sa najprv prihlásil aj obranca Trevor van Riemsdyk, ale následne sa ešte vo štvrtok dohodol s Carolinou na dvojročnom kontrakte v hodnote 4,6 miliónov dolárov, 2,1 zarobí v nasledujúcej sezóne a zvyšok v tej ďalšej.

Vlani v lete požiadalo o arbitráž spolu 30 obmedzených voľných hráčov, no jediný, ktorý ju reálne využil bol obranca Nate Schmidt z Vegas. Ostatných 29 hráčov podpísalo kontrakty ešte pred ňou.

Hráči mali možnosť prihlásiť sa na arbitráž do štvrtka. Nezávislý súd bude rozhodovať o výškach kontraktov v Toronte medzi 20. júlom a 4. augustom, samozrejme, hráči sa môžu dohodnúť so svojimi klubmi aj pred arbitrážnym konaním.

Zoznam hráčov, ktorí sa prihlásili na arbitráž:

Anaheim Ducks: Brandon Montour
Calgary Flames: Garnet Hathaway, Mark Jankowski, Brett Kulak, Elias Lindholm, David Rittich
Carolina Hurricanes: Trevor van Riemsdyk (už podpísal novú zmluvu)
Colorado Avalanche: Patrik Nemeth, Matt Nieto
Dallas Stars: Mattias Janmark, Devin Shore, Gemel Smith
Florida Panthers: MacKenzie Weegar
Minnesota Wild: Matt Dumba, Jason Zucker
Montreal Canadiens: Joel Armia, Phillip Danault
Nashville Predators: Miikka Salomäki
New Jersey Devils: Blake Coleman, Stefan Noesen
New York Islanders: Brock Nelson
New York Rangers: Kevin Hayes, Brady Skjei, Ryan Spooner, Jimmy Vesey
Ottawa Senators: Cody Ceci, Mark Stone
Philadelphia Flyers: Taylor Leier, Alex Lyon
Pittsburgh Penguins: Jamie Oleksiak
San Jose Sharks: Chris Tierney
St. Louis Blues: Joel Edmundson, Dmitrij Jaškin, Oskar Sundqvist
Vancouver Canucks: Troy Stecher
Vegas Golden Knights: William Karlsson, Colin Miller, Tomáš Nosek
Washington Capitals: Liam O'Brien
Winnipeg Jets: MARKO DAŇO, Connor Hellebuyck, Adam Lowry, Brandon Tanev, Jacob Trouba


Detroit podpísal dvojročnú zmluvu s Athanasiouom


Klub zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings podpísal nový dvojročný kontrakt s Andreasom Athanasiouom.

Dvadsaťtriročný krídelník odohral v uplynulej sezóne za "červené krídla" dokopy 71 zápasov a dosiahol kariérne maximá v počte asistencií (17) i bodov (33). Dokopy odohral 172 duelov základnej časti NHL, všetky v drese Detroitu a na konto si pripísal 76 bodov (43+33). V piatich stretnutiach play off pridal jeden gól.

Trevor van Riemsdyk sa na dva roky upísal Caroline


Hokejový obranca Trevor van Riemsdyk sa dohodol na novej zmluve s Carolinou Hurricanes a vyhol sa tak arbitráži, na ktorú sa pôvodne obrátil.

Dvadsaťšesťročný bek mal štatút obmedzeného voľného hráča, ale nesúhlasil s pôvodne navrhovaným zvýšením platu. Prihlásil sa tak na arbitrážny súd, ale následne sa ešte vo štvrtok dohodol s Carolinou na dvojročnom kontrakte v hodnote 4,6 miliónov dolárov - 2,1 zarobí v nasledujúcej sezóne a zvyšok v tej ďalšej.

Van Riemsdyk odohral v uplynulom ročníku 79 duelov a získal 16 bodov (3+16). V predchádzajúcich troch sezónach pôsobil v Chicagu, s ktorým v roku 2015 získal Stanleyho pohár. Dokopy odohral v NHL 237 duelov a nazbieral 47 bodov (11+36), v 15 zápasoch play off strelil jeden gól.

Shea Weber bude pauzovať do polovice decembra


Kanadský hokejový obranca Shea Weber absolvoval artroskopickú operáciu na opravu trhliny v menisku na pravom kolene a bude pauzovať približne do polovice decembra.

Tridsaťdvaročný bek Montrealu Canadiens pauzoval už v priebehu uplynulej sezóny po operácii šľachy v ľavej nohe. Odohral tak iba 26 duelov s bilanciou šesť gólov a desať asistencií.

"Poškodenie kolena bolo vážnejšie ako sa predpokladalo a situácia si vyžadovala komplexnejší postup. Navyše sme operáciu nemohli urobiť skôr, keďže sa zotavoval z tej predchádzajúcej. Bude tak pauzovať do polovice decembra," povedal pre nhl.com hlavný lekár klubu David Mulder.

Weber prišiel do Montrealu v roku 2016 z Nashvillu, ktorý ho draftoval v roku 2003 a strávil v ňom dlhých jedenásť sezón. Celkovo odohral v základnej časti NHL 867 duelov a nazbieral 501 bodov (189+312), v 65 stretnutiach play off pridal 31 bodov (14+17).

Šustr sa na rok upísal Anaheimu


Klub zámorskej hokejovej NHL Anaheim Ducks podpísal ročný kontrakt s českým obrancom Andrejom Šustrom.

Dvadsaťsedemročný bek pôsobil v doterajšej kariére v profilige len v drese Tampy Bay, za ktorú nastúpil na 319 duelov s bilanciou 10 gólov a 53 asistencií. V 46 zápasoch play off pridal päť bodov (2+3).

Jenner sa upísal Columbusu na ďalšie štyri roky, zarobí 15 mil. USD


Klub zámorskej hokejovej NHL Columbus Blue Jackets podpísal štvorročný kontrakt v hodnote 15 miliónov dolárov s útočníkom Boonem Jennerom do konca sezóny 2021/22.

Dvadsaťpäťročný ofenzívny univerzál mal štatút obmedzeného voľného hráča a vlani zarobil 2,9 milióna dolárov, podľa novej zmluvy to bude 3,75 mil. Jennera si vybral Columbus v 2. kole z celkového 37. miesta draftu v roku 2011 a celú kariéru v NHL strávil v jeho drese.

V uplynulom ročníku nastúpil na 75 duelov a nazbieral 32 bodov (13+19), pri šiestich štartoch v play off pridal gól a dve asistencie. Dokopy odohral v základnej časti 342 zápasov s bilanciou 86 gólov a 75 asistencií. V 17 stretnutiach vyraďovačky získal 11 bodov (6+5).