Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: Chárov gól Bostonu nestačil, Halák vychytal víťazstvo

Slovenský obranca Zdeno Chára (vľavo). Foto: TASR/AP

Kapitán Bruins skóroval v 45. minúte, tretím gólom v sezóne priebežne znížil na 2:4 z pohľadu jeho tímu.

New York 5. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Zdeno Chára sa strelecky presadil v súboji zámorskej NHL proti Nashvillu, jeho Boston však ťahal za kratší koniec a "predátorom" podľahol 3:5. Kapitán Bruins skóroval v 45. minúte, tretím gólom v sezóne priebežne znížil na 2:4 z pohľadu jeho tímu.

Slovenský obranca prekonal Pekku Rinneho na prvý pohľad nenápadnou strelou, puk však pri nej skočil tesne pred fínskym brankárom a skončil za jeho chrbtom. Vďaka asistencii pri Chárovom góle zaznamenal útočník hostí David Backes jubilejný 500. bod v NHL. "Je to výnimočná vec. Je to česť a vyznamenanie aj pre mojich spoluhráčov, že som mohol hrať v lige toľko zápasov a nazbierať toľko bodov. Škoda, že sme nevyhrali, bol by to ešte sladší míľnik," uviedol pre klubový web Backes. Vlaňajší finalista mal výbornú prvú polovicu zápasu, v 25. minúte viedol jasne 4:0. Brankár "medveďov" Anton Chudobin dostal štyri góly zo 14 striel a prepustil miesto medzi žŕdkami Tuukkovi Raskovi, ktorý inkasoval potom už len raz. Chára odohral 21 a pol minúty, pričom si pripísal aj mínusový bod, päť striel na bránku a rozdal tri bodyčeky.



Pod paľbou sa ocitol Jaroslav Halák, ktorý zneškodnil až 39 zo 43 striel hráčov Floridy. Aj vďaka výkonu slovenského brankára zvíťazil New York Islanders nad "pantermi" 5:4 po nájazdoch, v ktorých Halák neinkasoval ani raz z troch pokusov súperových hráčov. Halák tak slávil víťazstvo pri svojom treťom štarte za sebou. V záverečnom rozstrele rozhodol o triumfe "ostrovanov" mladík Mathew Barzal, ktorý pri svojom prvom profiligovom nájazdovom pokuse predviedol ukážkový bekhendový blafák. "Úprimne, nepripravil som si dopredu žiadnu fintu, snažil som sa brankára prečítať a dostať sa k nemu čo najbližšie. Išiel som do bekhendu, tento blafák používam už dlhší čas," poznamenal Barzal. V drese Islanders skóroval v riadnom hracom čase aj Anders Lee, pre ktorého to bol okrúhly 100. gól v profiligovej kariére. Duel nedochytal brankár Floridy Roberto Luongo, z hry odstúpil v druhej tretine pre zranenie v dolnej časti tela. Zatiaľ nie je známe, či a ako dlho bude "panterom" chýbať, viac malo povedať utorňajšie vyšetrenie magnetickou rezonanciou.



Philadelphia ukončila 10-zápasovú sériu prehier, keď si v noci na utorok poradila s domácim Calgary 5:2. Významný podiel na víťazstve Flyers mal brankár Brian Elliott, ktorý svojmu bývalému tímu chytil 43 striel. Dvoma gólmi sa pod výhru podpísal Scott Laughton, Jakub Voráček nazbieral tri asistencie. Kapitán "plameňov" Mark Giordano odohral jubilejný 700. zápas v profiligovej kariére. Jeho kolega z obrany Travis Hamonic nedohral duel po tom, čo ho Dale Weise zasiahol do hlavy.

Washington zdolal San Jose 4:1 aj vďaka výkonu svojho kapitána Alexandra Ovečkina, ktorý strelil už svoj 20. gól v sezóne a osamostatnil sa ním na čele tabuľky strelcov. Ruský kanonier pridal v zápase aj jednu asistenciu. Pomohol tak ukončiť Capitals sériu prehier, ktorá sa zastavila na čísle štyri. "Každý v tíme hral dobre. Výborne sme korčuľovali, využívali sme našu rýchlosť, nestrácali sme zbytočne puky. To nám veľmi pomohlo," povedal pre zámorské médiá Ovečkin, ktorý ako dieťa fandil San Jose. Capitals si však proti Sharks pripísali iba štvrtý triumf v 18 zápasoch od debutu Ovečkina v NHL. Na konci druhej tretiny center "žralokov" Joe Thornton zranil domáceho T.J. Oshieho, čím spustil sériu bitiek a tvrdých zákrokov v tretej dvadsaťminútovke. Výsledkom bolo 55 trestných minút.

NHL - sumáre:

WASHINGTON CAPITALS - SAN JOSE SHARKS 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Góly:
19. Smith-Pelly (Carlson, Beagle), 28. Ovečkin, 40. Connolly (Ovečkin, Kuznecov), 52. Vrána (Wilson, Orlov) - 32. Meier (Braun). Brankári: Grubauer - Jones, strely na bránku: 29:25, 18.506 divákov.

FLORIDA PANTHERS - NEW YORK ISLANDERS 4:5 pp a sn (1:1, 2:3, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
11. Yandle, 29. Ekblad (Yandle, Trocheck), 31. Barkov (Yandle, Trocheck), 46. Malgin (Trocheck, McGinn) - 14. Lee (De Haan, Pelech), 26. Hickey (Ho-Sang), 37. Nelson (Ho-Sang, Chimera), 39. Tavares (Bailey, Leddy), rozhodujúci nájazd Barzal. Brankári: Luongo (23. Reimer) - HALÁK, strely na bránku: 43:32, 11.210 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - BOSTON BRUINS 5:3 (2:0, 2:1, 1:2)
Góly:
2. Smith (Jemelin, Turris), 20. Smith (Ekholm, Fiala), 23. Bonino (Sissons, Arvidsson), 25. Fiala (Turris, Smith), 47. Forsberg (Josi) - 31. McAvoy (Heinen, Krejčí), 45. CHÁRA (Backes, Nash), 46. Pastrňák (Marchand, Bergeron). Brankári: Rinne - Chudobin (25. Rask), strely na bránku: 25:40, 17.113 divákov.

CALGARY FLAMES - PHILADELPHIA FLYERS 2:5 (1:1, 1:3, 0:1)
Góly:
19. Brouwer (Lazar, Giordano), 39. Monahan (Hathaway, Bennett) - 20. Filppula (Voráček, MacDonald), 28. Laughton (Gostisbehere, Raffl), 28. Raffl (Voráček, Filppula), 29. Simmonds (Couturier, Voráček), 42. Laughton (Weal, Leier). Brankári: Smith - Elliott, strely na bránku: 45:21, 18.590 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 21:33 1 0 1 -1 5 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 64:58 4/43 90,7
_______________________________________
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/