Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Chicago prehralo s Los Angeles, Gáborík asistoval

Obranca Los Angeles Kings Drew Doughty (8) oslavuje svoj ​​gól so spoluhráčmi Mariánom Gáboríkom (12), Anze Kopitarom (11) a Slavom Vojnov, počas tretej tretiny finále Západnej konferencie NHL f proti Chicago Blackhawks, 21.mája 2014, v Chicagu. Foto: TASR/AP

Dvom Slovákom v drese Chicaga sa príliš nedarilo.

New York 22. mája (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík prispel v druhom finálovom zápase Západnej konferencie NHL jednou asistenciou k výhre Los Angeles na ľade Chicaga 6:2. Kings vyrovnali stav série na 1:1. Pre Gáboríka to bola siedma asistencia a so šestnástimi kanadskými bodmi je najproduktívnejším hráčom play off, navyše s deviatimi presnými zásahmi je aj najlepším strelcom.

Hetrik Cartera

Hokejisti Chicaga v hale United Center viedli 2:0 a všetko nasvedčovalo, že majú opraty duelu pod kontrolou. Lenže v závere druhej časti hry vrátil hostí do hry vďaka svojmu dôrazu pred bránkou Justin Williams a po tečovanej strele Drew Doughtyho vyrovnal na 2:2 Jeff Carter. Center "kráľov" tak odštartoval uragán v záverečnom dejstve, v ktorom hostia strelili ešte štyri góly. V 45. minúte využil druhú presilovú hru v zápase presnou strelou obranca Jake Muzzin, ktorému pri víťaznom zásahu na 3:2 asistoval Gáborík. Potom na dvojgólový rozdiel zvýšil svojim piatym gólom v play off Tyler Toffoli a v závere exceloval Carter. Najprv v 55. minúte prekonal Coreyho Crawforda presnou strelou po prečíslení dvoch na jedného a potom svoj hetrik zavŕšil strelou do prázdnej bránky. Carter sa stal len dvanástym hráčom v histórii NHL, ktorý dal v tretej tretine zápasu play off tri góly. Dvom Slovákom v drese Chicaga sa príliš nedarilo. Michal Handzuš okrem jednej mínusky zaznamenal aj dva dvojminútové tresty a Marián Hossa si pripísal dva mínusové body.

Obhajcovia Stanleyho pohára prehrali vôbec prvý domáci zápas v tejto sezóne play off. Proti LA Kings pritom vyhrali Blackhawks v minuloročnom konferenčnom finále všetky tri domáce stretnutia a napokon postúpili ďalej po sérii piatich duelov. "Králi" mali v Chicagu v súbojoch play off doteraz bilanciu 0:7 na zápasy. "Je to veľmi cenné víťazstvo pre nás a najmä pre našu psychiku," uviedol pre portál nhl.com kapitán Kings Dustin Brown. "Je to pocit, ako keď zdoláte rozprávkového draka. V posledných rokoch sme s týmto súperom ťahali za kratší povraz. Prísť sem a vyhrať v ich hale opradenej rôznymi domácimi rekordmi, to nám dodáva zvýšené sebavedomie."

Blackhawks mali dobrý nástup do stretnutia a ešte v druhej tretine smerovali za ôsmym domácim triumfom v rade v tomto ročníku play off. Lenže potom nastal prudký obrat, na ktorý zverenci trénera Joela Quennevilleho nedokázali už odpovedať. "Skutočne sa mi páčilo, ako sme hrali 38 minút," poznamenal Quenneville. "Robili sme dobre všetko, oni sa však chytili na konci druhej tretiny, keď dali dôležitý gól a zrazu ožili. Všetko sa otočilo, ako keď zatočíte s mincou. Neviem, či som vôbec videl za celý rok taký zápas, v ktorom sme urobili všetko správne a potom sa zrazu všetko zmenilo na pohromu."

play off NHL:

Západná konferencia - finále, 2. zápas:

Chicago - Los Angeles 2:6 (1:0, 1:1, 0:5)


Góly: 15. Leddy (Keith), 22. Smith (Bollig, Oduya) - 39. Williams (Richards, King), 42. Carter (Doughty, Vojnov), 45. Muzzin (Martinez, GÁBORÍK), 49. Toffoli (Pearson, Carter), 55. Carter (Pearson, Greene), 57. Carter. Brankári: Crawford - Quick, strely na bránku: 25:31. Diváci: 22.019.



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 17:56 0 0 0 -2 4 0
Michal Handzuš (Chicago) 13:37 0 0 0 -1 1 4
Marián Gáborík (Los Angeles) 15:06 0 1 1 -1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/