Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia NHL

NHL: Chárov Boston sa udržal v hre, hrdina Kuraly: Splnili sme cieľ

Derick Brassard (19) z Ottawa Senators sa pozerá na Seana Kuralyho (52) z Boston Bruins, ktorý oslavuje svoj gól v zápase NHL, 21. apríla 2017 v Ottawe. Foto: TASR/AP

Pre 24-ročného útočníka to boli nielen prvé dva góly v play off, ale aj premiérové góly v profiligovej kariére.

New York 22. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v noci na sobotu v piatom súboji štvrťfinále Východnej konferencie NHL na ľade Ottawy 3:2 až po dvojnásobnom predĺžení a znížili stav série na 2:3.

Bruins vedení kapitánom Zdenom Chárom prehrávali na začiatku druhej tretiny 0:2, ale dokázali nepriaznivý stav otočiť. Hrdinom duelu sa stal nováčik Sean Kuraly, ktorý v 38. minúte vyrovnal na 2:2 a v 31. minúte predĺženia rozhodol o triumfe hostí. Pre 24-ročného útočníka to boli nielen prvé dva góly v play off, ale aj premiérové góly v profiligovej kariére. "Cítim sa skvele. Som rád, že sme predĺžili sériu a splnili cieľ, s ktorým sme sem prišli. Bol to vydarený večer," vyznal sa Kuraly, ktorý v tomto ročníku odohral svojich prvých osem zápasov v základnej časti NHL a príležitosť dostal zatiaľ v troch dueloch play off.

Tréner Bruins Bruce Cassidy ho postavil do zostavy na miesto Ryana Spoonera, ktorý nebol v stopercentnom zdravotnom stave. "Páčilo sa nám, ako hral, v minulých zápasoch sme ale dali prednosť iným hráčom, ktorí s nami boli celý rok. Niekomu sa dvere zatvoria, inému otvoria. Sean využil ponúknutú šancu. Potrebovali sme od neho, aby zabral a on nám dal tú energiu," pochválil Kuralyho kouč Cassidy.



Séria je zatiaľ mimoriadne vyrovnaná, v každom z piatich zápasov sa zrodilo víťazstvo o jediný gól, z toho trikrát sa rozhodlo až v predĺžení. "Senátori" mali v noci zápas výborne rozbehnutý, dvojgólové vedenie však stratili ešte v druhej tretine. "Momentálne nás to poriadne škrie. Sú to zápasy plné emócií. Očakávali sme dlhú, tvrdú a zničujúcu sériu, a presne tak sa aj vyvíja," povedal pre zámorské médiá obranca Ottawy Dion Phaneuf. Duel mohli rozhodnúť hostia už počas prvého predĺženia, ale rozhodcovia gól Noala Acciariho neuznali. Chára bol časom 36:46 najvyťaženejším korčuliarom svojho tímu, v zápase rozdal až deväť bodyčekov. "Medvedi" sa tak udržali v hre o postup, šiesty súboj je na programe v noci na nedeľu (1.00 SELČ) na ľade Bostonu.

V sérii 1. kola play off medzi víťazom základnej časti Washingtonom a Torontom je po piatich zápasoch stav 3:2 pre Capitals. Hráči z hlavného mesta USA zdolali v noci na sobotu Maple Leafs 2:1 po predĺžení a znovu sa ujali vedenia v sérii. Víťazný gól domácich strelil v 64. sekunde extračasu veterán Justin Williams. Tridsaťpäťročný krídelník po prihrávke Jevgenija Kuznecova strelou z prvej medzi betóny prekonal Frederika Andersena v bránke hostí.

"Toto sú dôležité momenty. Ak chcete vyhrať, musíte v nich uspieť. Nám sa to podarilo v dvoch zápasoch zo štyroch, ktoré sa predlžovali," spokojne konštatoval Williams, ktorý zakaždým dokáže vygradovať formu na rozhodujúci záver sezóny. V roku 2014 ešte v drese Los Angeles získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off.

Domáci hráči sa zľakli, keď ich kapitán Alexander Ovečkin po zákroku Nazema Kadriho odišiel už v prvej tretine do šatne, neskôr sa však do hry vrátil. V drese Toronta odohral slovenský obranca Martin Marinčin 13:56 min. Washington môže spečatiť svoj postup do konferenčného semifinále v noci na pondelok, keď je na programe šiesty zápas na ľade súpera (1.00 SELČ).

1. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/



piate zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

WASHINGTON CAPITALS - TORONTO MAPLE LEAFS 2:1 pp (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Góly: 19. Oshie (Bäckström, Shattenkirk), 62. Williams (Kuznecov, Johansson) – 26. Matthews (Nylander, Hyman). Brankári: Holtby - Andersen, strely na bránku: 28:25, 18.506 divákov.
/stav série: 3:2/

OTTAWA SENATORS - BOSTON BRUINS 2:3 pp (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 12. Stone (Hoffman, Brassard), 21. Pageau (Stalberg, Burrows) – 29. Pastrňák (Marchand, Bergeron), 38. Kuraly (Backes, Morrow), 91. Kuraly (Backes, McAvoy). Brankári: Anderson - Rask, strely na bránku: 43:38, 19.209 divákov.
/stav série: 3:2/

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 36:46 0 0 0 0 0 0
Martin Marinčin (Toronto) 13:56 0 0 0 0 0 0
/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/