Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Gáborík strelil gól po úniku, Kings však Nashvillu podľahli

Marián Gáborík sa teší zo svojho gólu spolu s obrancom Kings Drewom Doughtym. Foto: TASR/AP

Slovenský hokejista Marián Gáborík strelil v noci na stredu gól a pridal jednu asistenciu, jeho LA Kings však prehrali.

New York 26. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík strelil v noci na stredu gól a pridal jednu asistenciu, jeho LA Kings však prehrali v zámorskej NHL na ľade Nashvillu 3:4 po nájazdoch. Gáborík v rozstrele nepremenil svoj pokus, jediným úspešným strelcom v nájazdoch bol domáci James Neal, ktorý rozhodol až v šiestej sérii. V siedmich nočných dueloch sa predstavil ešte jeden slovenský hokejista, Edmonton s obrancom Martinom Marinčinom podľahol domácemu Dallasu 2:3.

Gáborík v 12. minúte asistoval pri presnom zásahu spoluhráča Jamieho McBaina na 1:1 a na začiatku druhej tretiny poslal svoj tím do vedenia, keď po oblúčiku od Jeffa Cartera prešprintoval súperovho obrancu Ryana Ellisa a chladnokrvne zakončil svoj únik presnou strelou nad lapačku Pekku Rinneho. Pre slovenského krídelníka to bol štvrtý gól v sezóne, na konte má momentálne osem bodov v 14 zápasoch. Po zápase vyhlásili Gáboríka za tretiu hviezdu duelu. Nashville je obľúbeným súperom slovenského útočníka, veď v 30 zápasoch proti Predators v kariére nazbieral 29 bodov. Nashville na konci druhej tretiny strhol dvomi gólmi v priebehu necelej minúty vedenie na svoju stranu, ale posledné slovo v riadnom hracom čase mal obranca Kings Drew Doughty, ktorý hneď na začiatku tretej časti predviedol skvelé sólo cez celé klzisko a strelil svoj druhý gól v sezóne. V nájazdoch dominovali brankári, no napokon sa tešili domáci hokejisti a na domácom ľade vyhrali ôsmy z desiatich zápasov. V bránke Kings dostal šancu Martin Jones, ktorý prvýkrát v kariére až na 13. pokus prehral v nájazdoch. Prvých piatich strelcov vychytal, ale na Neala bola prikrátky. "Jones nám dal šancu vyhrať, ale my sme nedali ani jeden gól," konštatoval slovinský útočník Kings Anže Kopitar. Obranca Nashvillu Shea Weber zaznamenal 223. asistenciu v kariére a dostal sa na čelo klubových tabuliek v tejto štatistike spomedzi obrancov. Doteraz mal rovnakú bilanciu ako Kimmo Timonen.

Gól Mariána Gáboríka




Diváci v Columbuse sa ani nestihli usadiť a už ich tím prehrával. V deviatej sekunde otvoril skóre Bryan Little a Winnipeg viedol 1:0. Domáci vyrovnali už v 4. minúte zásluhou obrancu Jordana Leopolda, ktorý strelil svoj prvý gól v drese Blue Jackets a v NHL tak skóroval vo všetkých siedmich tímoch, v ktorých hral. Kľúčový moment sa udial v 37. minúte zápasu, keď Evander Kane a Andrew Ladd skórovali v priebehu 31 sekúnd a poslali Winnipeg do vedenia 3:1. Columbus ešte znížil, ale víťazstvo hostí poistil do prázdnej bránky Kane. Blue Jackets neboli ďaleko od vyrovnania, ale veľkú šancu nevyužil Arťom Anisimov a po strele Cama Atkinsona zvonila žrď bránky Michaela Hutchinsona. "Je to frustrujúce, toto sú zápasy, ktoré musíme vyhrávať," povedal zámorským médiám útočník Columbusu Brian Gibbons. Jets strelili najrýchlejší gól už po ôsmich sekundách od úvodného buly, čo sa im podarilo trikrát, naposledy Laddovi 28. februára 2013. Blue Jackets majú v systéme aj slovenského útočníka Marka Daňa, ale ten je stále na farme v AHL.



Hokejisti St. Louis prišli v súboji s Ottawou o náskok 2:0, ako i o brankársku jednotku Briana Elliotta. Blues viedli po dvoch tretinách o dva góly, ale napokon to na víťazstvo nestačilo. Najskôr vykresal nádej pre Senators svojím prvým gólom v sezóne Eric Condra a do predĺženia poslal duel 40,4 sekundy pred treťou sirénou Alex Chiasson. V nájazdoch napokon rozhodol o víťazstve Ottawy Bobby Ryan a dokonal skvelý obrat. "Bolo to vybojované víťazstvo, ktoré sme si za bojovnosť zaslúžili," vyhlásil tréner Ottawy Paul MacLean. Blues mrzí aj zranenie brankára Elliotta, ktorý 6 minút pred koncom druhej tretiny utrpel po skrumáži zranenie dolnej časti tela. Tréner Ken Hitchcock sa netváril optimisticky, keď odpovedal na otázky o zdravotnom stave Elliotta. "Uvidíme zajtra. Zranenia sú súčasťou hry, uvidíme ako dlho bude mimo," povedal kouč Blues. V bránke Elliotta nahradil Jake Allen, ktorý dostal dva góly zo 17 striel.



V Dallase otvoril skóre duelu s Edmontonom strelou zo stredného pásma nováčik John Klingberg, ktorý prekonal krajana Viktora Fastha. Dvadsaťdvaročný švédsky obranca neskôr pridal aj asistenciu a natiahol svoju bodovú sériu na päť zápasov. V ôsmich štartoch v NHL má na konte osem bodov (3+5). "Keď sa darí, tak sa darí. Videl som ako tá strela letela. John asi nepozná Phila Niekra, ale puk letel, ako by ho nahodil on," prirovnal tréner Dallasu Lindy Ruff gól mladého Švéda k legendárnemu bejzbalového nahadzovačovi, ktorý sa preslávil tzv. technikou "knuckleball". Dva góly Stars strelil najlepší kanonier NHL Tyler Seguin, ktorý ich má na konte už 17. V drese Oilers znížil na konečných 2:3 Taylor Hall a zaznamenal svoj jubilejný 100. gól v kariére. Napriek prehre si obranca Marinčin pripísal plusový bod a počas takmer 15 minút na ľade aj jednu strelu.



Arizona viedla po prvej tretine nad Coloradom 3:0, ale Coyotes napokon odchádzali z ľadu ako zdolaný tím. Tréner Avalanche Patrick Roy stiahol brankára Reta Berru a jeho náhradník Calvin Pickard už neinkasoval. "Lavíny" sa priblížili na rozdiel jedného gólu po dvoch zásahoch Gabriela Landeskoga a v 45. minúte bolo vyrovnané, keď si nahodenie Matta Duchena spoza bránky nešťastne zrazil za chrbát vlastného brankára Lauri Korpikoski. Coyotes mali smolu aj v predĺžení, pretože Martin Hanzal vložil hokejku do prihrávky Daniela Briera a Mike Smith inkasoval druhý gól od vlastného spoluhráča.



Vancouver zdolal na domácom ľade New Jersey 2:0, keď si druhé čisté konto v sezóne a 31. v kariére pripísal za 20 úspešných zásahov Ryan Miller. Zápasu predchádzala emotívna spomienka na bývalého trénera, generálneho manažéra a prezidenta Canucks Pata Quinna, ktorý v nedeľu zomrel vo veku 71 rokov práve vo Vancouveri. "Bolo to veľmi dojímavé sledovať videá a fotky Pata. Atmosféra v hale bola emotívna, myslím si, že sa to každého dotklo. Chceli sma vyhrať aj pre neho a aspoň takto mu venovať víťazstvo. Mal som pocit, že nám to dodalo energiu," povedal obranca Kevin Bieksa, ktorý nosí na drese číslo 3, podobne ako Quinn.



Anaheim zdolal Calgary tesne 3:2 a na domácom ľade si s týmto súperom poradil 19-ty krát za sebou. Ducks viedli po dvoch tretinách 3:0, "plamene" už stihli len duel zdramatizovať. V bránke Flames sa predstavil bývalý ochranca svätyne Anaheimu Jonas Hiller, ktorý zavítal do Honda Center prvýkrát ako hosť.



Momentky z NHL




Sumáre NHL:



COLUMBUS - WINNIPEG 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly: 4. Leopold (Anisimov, Savard), 50. Johansen (Foligno, Wisniewski) – 1. Little (Ladd, Wheeler), 37. Kane (Byfuglien, Trouba), 37. Ladd (Little, Wheeler), 60. Kane (Trouba). Brankári: Bobrovskij - Hutchinson, strely na bránku: 34:32, 13.745 divákov.

ST. LOUIS - OTTAWA 2:3 pp a sn (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 15. Cole (Reaves, Lapierre), 33. Steen (Šťastný, Shattenkirk) – 48. Condra (Gryba, Wiercioch), 60. Chiasson (Hoffman, MacArthur), rozh. nájazd Ryan. Brankári: Elliott (34. Allen) - Lehner, strely na bránku: 29:33, 16.680 divákov.

NASHVILLE - LOS ANGELES 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 7. C. Smith (Wilson, Volčenkov), 38. Ellis (Wilson, C. Smith), 39. Nystrom (Beck, Weber), rozh. nájazd Neal – 12. McBain (Williams, GÁBORÍK), 22. GÁBORÍK (Carter, McNabb), 41. Doughty. Brankári: Rinne - Jones, strely na bránku: 33:21, 17.181 divákov.

DALLAS – EDMONTON 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Góly: 13. Klingberg (Spezza), 26. Seguin (Klingberg, Goligoski), 38. Seguin (Jamie Benn, Eaves) – 20. Gordon (Petry), 46. Hall (Eberle, Nugent-Hopkins). Brankári: Lehtonen - Fasth, strely na bránku: 34:37, 16.322 divákov.

ARIZONA - COLORADO 3:4 pp (3:0, 0:1, 0:2 - 0:1)
Góly: 4. Vermette (Stone, Korpikoski), 11. Stone (Yandle, Vermette), 11. Rieder (Doan) – 26. Landeskog (Johnson, Iginla), 42. Landeskog (MacKinnon, Iginla), 45. Duchene (O'Reilly, Barrie), 64. Briere. Brankári: M. Smith - Berra (11. Pickard), strely na bránku: 33:35, 12.163 divákov.

VANCOUVER - NEW JERSEY 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 22. Burrows (Bieksa, Bonino), 55. Matthias (Stanton). Brankári: Miller - Schneider, strely na bránku: 36:20, 18.606 divákov.

ANAHEIM - CALGARY 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Góly: 5. Beleskey (Clark), 26. Perry (Beleskey, Beauchemin), 40. Palmieri (Bourque, Smith-Pelly) - 52. Brodie (Monahan, Glencross), 60. Hudler (Giordano, Brodie). Brankári: Andersen - Hiller, strely na bránku: 29:34, 17.174 divákov.

Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 17:22 1 1 2 1 3 0
Martin Marinčin (Edmonton) 14:51 0 0 0 1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/