Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: Halák inkasoval raz, pomohol k výhre Islanders nad Vegas

Slovenský brankár New Yorku Islanders Jaroslav Halák (vpravo) chytá strelu útočníka Vegas Jonathana Marchessaulta v zápase zámorskej hokejovej NHL New York Islanders - Vegas Golden Knights v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Brankár Jaroslav Halák sa takmer zaskvel čistým kontom, o shutout ho pripravil až v 55. minúte fínsky útočník Erik Haula, ktorý využil presilovú hru.

New York 26. januára (TASR/TERAZ.sk) - Hokejisti New Yorku Islanders aj vďaka bravúrnemu výkonu slovenského brankára Jaroslava Haláka zvíťazili v noci na piatok v zápase zámorskej NHL na ľade Vegas Golden Knights 2:1. Halák sa takmer zaskvel čistým kontom, o shutout ho pripravil až v 55. minúte fínsky útočník Erik Haula, ktorý využil presilovú hru.

Slovenský brankár predviedol 38 zákrokov, mal úspešnosť 97,44 percenta a vyhlásili ho za prvú hviezdu stretnutia. Vďaka nemu Islanders bodovali aj v treťom zápase na výjazde na klziskách súperov a zdolali Golden Knights aj v druhom vzájomnom súboji. "Ostrovania" pred prestávkou vyplnenou All Star víkendom strácajú na postupové priečky vo Východnej konferencii už iba bod. "Myslím si, že máme za sebou skutočne vydarený trip," pochvaľoval si Halák. "Nezískali sme tri víťazstvá, ale s piatimi bodmi zo šiestich možných by sme mali byť spokojní. V našej momentálnej situácii potrebujeme každý bod. Dnešný zápas v tom nebol odlišný. V prvej tretine nám chýbalo tempo a potrebovali sme sa zlepšiť, čo sa nám od druhej tretiny podarilo," dodal pre nhl.com. Halák v dôležitých momentoch podržal Islanders kľúčovými zákrokmi, ako napríklad pri brejku Brendana Leipsica, keď mu vystavil stopku lapačkou. Za stavu 0:0 v druhej tretine zmaril lapačkou aj veľkú šancu Jonathana Marchessaulta. "Myslím si, že sme predviedli niekoľko dobrých vecí. Potrebovali sme takéto tesné víťazstvo a teší nás, že sa nám ho podarilo vybojovať na ľade najlepšieho tímu ligy," vyslovil sa tréner Islanders Doug Weight. Vegas ako ligový nováčik stále senzačne vedie Západnú konferenciu, prvýkrát po 12 dueloch však vyšiel na domácom ľade bodovo naprázdno. Knights prehrali pred vlastnými fanúšikmi v riadnom hracom čase prvýkrát od 28. novembra 2017. Prvý gól hostí dal Ross Johnston, pre ktorého to bol premiérový zásah v profilige.



Piate víťazstvo v rade zaznamenali hráči Bostonu, ktorí si poradili s Ottawou 3:2. Víťazný gól strelil v 49. minúte Jake DeBrusk. Bruins natiahli svoju bodovú sériu už na 18 zápasov, čo predstavuje ich druhú najdlhšiu bodovú šnúru v klubovej histórii. Kapitán "medveďov" Zdeno Chára odohral proti bývalému klubu takmer 23 minút, pripísal si plusku, štyri strely a tri bodyčeky. Senators prehrali piaty duel v rade.

V drese Chicaga exceloval Alex DeBrincat, talentovaný americký útočník sa na triumfe 5:1 nad Detroitom podieľal tromi gólmi a jednou asistenciou. Pre 20-ročného krídelníka to bol už druhý hetrik v krátkej profiligovej kariére, podobným kúskom sa prezentoval v novembri proti Anaheimu. DeBrincat je od ročníka 1982/83 prvý nováčik v drese Chicaga, ktorý vo svojej premiérovej sezóne strelil dva hetriky, pred ním sa to naposledy podarilo Stevovi Larmerovi. Mladík, ktorý vyrastal na predmestí Detroitu, mal v hľadisku rodinu a viacero známych. "Je to skvelý pocit, že sa mi to podarilo pred zrakmi rodiny a priateľov. Dnes sa ku mne odrážali všetky puky. Nikdy som nehral v Joe Louis Arene, čo by bolo niečo úžasné, ale aj Little Caesars Arena (nová hala Red Wings, pozn. red.) je fantastické miesto pre hokej," povedal DeBrincat pre oficiálny ligový portál. Sekundoval mu s tromi bodmi (1+2) spoluhráč Anthony Duclair, ktorý prišiel do Chicaga výmenou za Richarda Pánika. Blackhawks sa tešili z plného bodového zisku po štyroch prehrách, z triumfu sa radoval aj slovenský útočník Tomáš Jurčo, ktorý odohral 13:45 min. a vyslal dve strely. Dvoma streleckými pokusmi sa počas 17 a pol minúty prezentoval aj jeho krajan Tomáš Tatar, krídelník Detroitu si odsedel i dve trestné minúty.

Edmonton v ďalšom dieli "bitky o Albertu" zdolal rivala z Calgary 4:3 po samostatných nájazdoch. O víťazstve Oilers rozhodol v tretej sérii rozstrelu kapitán Connor McDavid, ktorý si predtým pripísal aj asistenciu pri góle Zacka Kassiana na 2:2. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral za "olejárov" iba necelých deväť minút so ziskom mínusového bodu, jeho krajan Marek Hrivík v drese Flames nenastúpil a duel sledoval z tribúny. Edmonton zvíťazil nad Calgary už v 11. vzájomnom súboji v rade.

Arizona podľahla doma Columbusu 1:2 a ukončila sériu piatich zápasov so ziskom minimálne jedného bodu. Slovenský útočník Richard Pánik odohral za Coyotes takmer 20 a pol minúty, pričom vystrelil až štyrikrát. "Kojoti" to na Columbus nevedia, s Blue Jackets prehrali šiesty vzájomný zápas v sérii. Anaheim si poradil s Winnipegom 4:3 po nájazdoch, Marko Daňo v drese Jets strávil na ľade necelých deväť minút, pričom si pripísal tri strely a dve trestné minúty.

Washington uspel na ľade Floridy, pod víťazstvo Capitals 4:2 sa podpísal Alexander Ovečkin gólom a asistenciou. Ruský kanonier tak aj v 13. sezóne v profilige dokázal pokoriť 30-gólovú hranicu a upevnil si pozíciu na čele tabuľky strelcov. Jeho asistencia bola jubilejná 500. v zámorskej kariére. Iba legendy Wayne Gretzky a Mike Gartner dosiahli pred ním 30-gólovú métu v každej z prvých 13 sezón v NHL. Ovečkin ako tretí aktívny hráč v lige po Jaromírovi Jágrovi a Patrickovi Marleauovi má na konte 500 gólov i asistencií. Tieto méty prekonal aj Slovák Marián Hossa, krídelník Chicaga ale vynecháva prebiehajúcu sezónu pre kožné ochorenie a je možné, že ukončí kariéru. Pre "Caps" však nebolo všetko ideálne, zápas nedohral pre zranenie dolnej časti tela Ovečkinov krajan Jevgenij Kuznecov.

Pittsburgh si poradil s Minnesotou 6:3. Kapitán Penguins Sidney Crosby sa na výhre podieľal tromi asistenciami a prekonal Jaromíra Jágra na druhom mieste v historickej klubovej tabuľke produktivity. Na konte má celkovo 1082 bodov, pred ním je iba legendárny Mario Lemieux, súčasný majiteľ "tučniakov" počas kariéry nazbieral 1723 bodov. O dva góly obhajcu titulu sa postarali český nováčik Dominik Simon a elitný ruský center Jevgenij Malkin, ktorý pridal aj jednu asistenciu.

Nashville triumfoval na ľade New Jersey 3:0 aj zásluhou fínskeho brankára Pekku Rinneho. Ten zlikvidival všetkých 23 striel domácich a zaknihoval si štvrté čisté konto v sezóne a 47. v profiligovej kariére. "Počas celej sezóny hráme dobrý hokej, teší nás forma, akú máme pred prestávkou. Zatiaľ sme s vývojom spokojní, teraz sa však začína skutočná sezóna," zdôraznil Rinne.

Jeho krajan Teuvo Teräväinen žiaril v dueli Montreal - Carolina (5:6), "hurikánom" pomohol k víťazstvu dvoma gólmi a pridal asistenciu. Buffalo pred dvoma dňami triumfovalo na ľade Edmontonu vysoko 5:0 a v noci na piatok vynulovalo aj domáci Vancouver. Pod výhru Sabres v pomere 4:0 sa najvýraznejšou mierou podpísal švédsky brankár Robin Lehner, ktorý kryl všetkých 30 striel súpera a dosiahol tretie čisté konto v sezóne a ôsme v kariére. Lehner je prvý brankár Sabres s dvomi nulami po sebe od roku 2012, keď sa to podarilo Ryanovi Millerovi.



NHL - sumáre:



NEW JERSEY DEVILS - NASHVILLE PREDATORS 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 30. Subban (Ekholm, Johansen), 46. Ekholm (Fiala, Arvidsson), 56. Arvidsson (Subban). Brankári: Appleby - Rinne, strely na bránku: 27:27, 14.039 divákov.



PHILADELPHIA FLYERS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:5 (0:0, 0:3, 1:2)

Góly: 54. Konecny (Voráček, Giroux) – 21. Point (T. Johnson), 30. Gourde (Peca, Girardi), 38. Callahan, 55. Namestnikov (Kučerov, Stamkos), 58. Namestnikov (Stamkos, Kučerov). Brankári: Neuvirth - Vasilevskij, strely na bránku: 37:22, 19.489 divákov.



PITTSBURGH PENGUINS - MINNESOTA WILD 6:3 (2:0, 2:0, 2:3)

Góly: 4. Simon (Crosby, Cole), 10. Malkin (Crosby, Kessel), 30. Hagelin (Malkin, Kessel), 31. Dumoulin (Crosby, Hagelin), 42. Malkin (Schultz, Kessel), 43. Simon – 49. E. Staal (Prosser, M. Foligno), 51. Granlund (Suter, Zucker), 52. Brodin (M. Foligno, E. Staal). Brankári: DeSmith - Dubnyk (31. Stalock), strely na bránku: 39:26, 18.453 divákov.



DETROIT RED WINGS - CHICAGO BLACKHAWKS 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)

Góly: 57. Mantha (Zetterberg) – 4. DeBrincat (Murphy, Duclair), 6. Duclair (DeBrincat, Keith), 9. Hinostroza (Duclair), 32. DeBrincat (Toews), 60. DeBrincat (Hartman). Brankári: Howard (9. Mrázek) - Forsberg, strely na bránku: 24:28, 19.515 divákov.



FLORIDA PANTHERS - WASHINGTON CAPITALS 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Góly: 12. Malgin (McCann), 27. Malgin (Huberdeau, Trocheck) – 18. Bäckström (Kuznecov, Ovečkin), 28. Ovečkin (Orpik, Bowey), 38. Carlson (T. Wilson, Kuznecov), 42. Connolly (Burakovsky, Eller). Brankári: Säteri - Holtby, strely na bránku: 34:46, 14.033 divákov.



MONTREAL CANADIENS - CAROLINA HURRICANES 5:6 (0:2, 4:3, 1:1)

Góly: 27. Hudon (Byron, Petry), 27. Gallagher, 29. Hudon, 39. Petry (Pacioretty, Hudon), 50. Pacioretty (Petry, Drouin) – 2. Teräväinen (Williams, V. Rask), 9. J. Staal (V. Rask, Faulk), 28. Skinner (Hanifin, Ryan), 28. Teräväinen, 40. Ryan (Hanifin, Stempniak), 50. Williams (Teräväinen, Hanifin). Brankári: Price - Ward, strely na bránku: 31:29, 21.302 divákov.



OTTAWA SENATORS - BOSTON BRUINS 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 12. Chabot (Phaneuf), 43. Dzingel (Duchene, Phaneuf) – 32. Heinen (Pastrňák, Bergeron), 42. Schaller (Bergeron), 49. DeBrusk (Spooner, K. Miller). Brankári: Condon - T. Rask, strely na bránku: 23:44, 15.232 divákov.



ST. LOUIS BLUES - COLORADO AVALANCHE 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 16. Šťastný (Pietrangelo, Berglund), 32. Schenn (Dunn, Tarasenko), 59. Steen (Sobotka, Pietrangelo) – 38. Kerfoot (Jost, Lindholm). Brankári: Hutton - Bernier, strely na bránku: 34:36, 18.817 divákov.



DALLAS STARS - TORONTO MAPLE LEAFS 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Góly: 38. Seguin (Radulov) – 16. Kadri (Marner, Gardiner), 22. Hyman (Nylander), 30. Kadri (Bozak, Gardiner), 43. Matthews (Nylander, Gardiner). Brankári: Bishop - McElhinney, strely na bránku: 38:29, 18.225 divákov.



ARIZONA COYOTES - COLUMBUS BLUE JACKETS 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Góly: 48. Perlini (Dvorak, Stepan) – 42. Wennberg (S. Jones, Werenski), 57. Atkinson (Wennberg, N. Foligno). Brankári: Raanta - Bobrovskij, strely na bránku: 39:27, 12.281 divákov.



EDMONTON OILERS - CALGARY FLAMES 4:3 pp a sn (0:2, 2:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 34. Davidson (Puljujärvi, Strome), 35. Kassian (Draisaitl, McDavid), 46. Davidson (Strome), rozh. nájazd McDavid – 2. Tkachuk (Brouwer, Backlund), 15. Giordano (Hamilton), 48. Tkachuk (Backlund). Brankári: Talbot - Rittich, strely na bránku: 37:37, 18.347 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - BUFFALO SABRES 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Góly: 5. Reinhart (S. Wilson, Antipin), 33. Baptiste (Pouliot, Rodrigues), 57. Okposo (Scandella, Ristolainen), 58. Larsson. Brankári: Markström - Lehner, strely na bránku: 30:26, 18.340 divákov.



VEGAS GOLDEN KNIGHTS - NEW YORK ISLANDERS 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 55. Haula (Perron, C. Miller) – 31. Johnston (Pulock, Clutterbuck), 49. Eberle (Barzal, Beauvillier). Brankári: Fleury - HALÁK, strely na bránku: 39:25, 18.184 divákov.



SAN JOSE SHARKS - NEW YORK RANGERS 5:6 (2:2, 1:3, 2:1)

Góly: 7. Goodrow (Burns), 11. Couture (Labanc, J. Ryan), 23. Couture (Labanc, Vlasic), 51. Vlasic (Braun, Tierney), 60. Hertl (Labanc, Burns) – 6. Hayes (J.T. Miller, Zuccarello), 18. Fast (Grabner, Holland), 32. McDonagh (Hayes, J.T. Miller), 33. McDonagh (Bučnevič), 38. Skjei, 59. J.T. Miller (Zuccarello, Skjei). Brankári: Dell - Pavelec, strely na bránku: 28:29, 17.477 divákov.



ANAHEIM DUCKS - WINNIPEG JETS
4:3 pp a sn (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 7. Henrique, 22. Ritchie (Henrique, Silfverberg), 46. Kesler (Cogliano), rozh. nájazd Henrique – 4. Laine, 24. Tanev (Trouba), 47. Roslovic. Brankári: Gibson (54. R. Miller) - Hellebuyck, strely na bránku: 39:27, 17.174 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 17:32 0 0 0 0 2 2

Tomáš Jurčo (Chicago) 13:45 0 0 0 0 2 0

Richard Pánik (Arizona) 20:27 0 0 0 0 4 0

Zdeno Chára (Boston) 22:48 0 0 0 +1 4 0

Andrej Sekera (Edmonton) 8:42 0 0 0 -1 0 0

Marko Daňo (Winnipeg) 8:45 0 0 0 0 3 2

------------------------------------------------

Jaroslav Halák (NY Islanders) 60:00 1/39 97,4



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/