Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Hossa zvažuje koniec kariéry pre alergickú reakciu, tvrdí SportsNet

Na archívnej snímke slovenský hokejový útočník Marián Hossa na fotografii s Benom Huttonom. Foto: TASR/AP

Útočník Chicaga má podľa stanice SportsNet rozsiahle alergické reakcie na výstroj, čo by mohlo viesť k ukončeniu aktívnej hráčskej činnosti.

Chicago 21. júna (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa pre kožné ochorenie vynechá celú nasledujúcu sezónu NHL. Oznámil to jeho klub Chicago Blackhawks iba pár hodín po tom, čo sa v zámorských médiách objavila správa o hráčových rozsiahlych alergických reakciách na výstroj.

Tridsaťosemročný krídelník uviedol, že kožné ochorenie si vyžaduje liečbu s mnohými vedľajšími účinkami, ktoré mu znemožňujú hrať v budúcej sezóne. Potvrdil, že v uplynulých rokoch absolvoval v tejto súvislosti súkromnú liečbu pod dohľadom klubových lekárov. Dr. Michael Terry vyhlásil, že klub podporuje Hossovo rozhodnutie vynechať celý ročník 2017/18. "Je to vhodný postup, aby sme ho udržali vo funkčnom a dobrom zdravotnom stave, či už z krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska," uviedol podľa agentúry AP.

Generálny manažér "jastrabov" Stan Bowman označil Hossovu absenciu za výraznú stratu. "Je to pre nás extrémne náročné, pretože všetci vieme, akou neuveriteľnou osobnosťou a hráčom je Marián - súťaživý, lojálny a skromný. Hral významnú rolu pri úspechoch našej organizácie v uplynulých rokoch. Vzhľadom na to je jeho absencia v zostave pre nás obrovskou stratou. Jeho spoluhráči a tréneri vedia, že prekonal veľmi náročné psychické ťažkosti, no nikdy sa nesťažoval a nevynechal žiaden zápas napriek výzvam, ktorým musel čeliť. Klub mu bude ďalej poskytovať akúkoľvek pomoc, ktorú bude potrebovať," povedal Bowman.

Svoje vyhlásenie poskytol pre klubovú webstránku aj samotný Hossa. "Počas niekoľkých uplynulých rokov som pod drobnohľadom zdravotného personálu Blackhawks absolvoval súkromne liečbu v súvislosti so stále postupujúcou kožnou chorobou, pri ktorej sa objavili nežiaduce vedľajšie účinky. Vzhľadom na ne je pre mňa nemožné, aby som hral v nadchádzajúcej sezóne. Som sklamaný, že nebudem môcť hrať, no musím v tejto chvíli zvážiť závažnosť môjho zdravotného stavu a ako liečba ovplyvnila môj život na ľade i mimo neho," uviedol Hossa. "Organizácia Chicaga vrátane majiteľa Rockyho Wirtza, prezidenta klubu Johna McDonougha a generálneho manažéra Stana Bowmana, spolu s mojím agentom Ritchom Winterom ma počas celého procesu vo všetkom podporovali. Chcel by som sa poďakovať aj spoluhráčom a úžasným fanúšikom Blackhawks za pochopenie. S rešpektom k súkromiu mojej rodiny nebudem môj zdravotný stav ďalej komentovať," dodal.




Hossove zdravotné problémy vyplávali na povrch v stredu ráno, keď redaktor Elliote Friedman zo stanice SportsNet informoval o alergických reakciách slovenského útočníka na hokejový výstroj. Tie mali znamenať koniec kariéry. Podľa Friedmana Hossa užíval celú uplynulú sezónu lieky. Tie si vzhľadom na svoj silný efekt vyžadovali každých pár týždňov vykonanie krvných testov, aby sa predišlo prípadným vedľajším účinkom. "Na základe informácií, ktoré dostávam z viacerých zdrojov, je možné, že Hossa odohral svoj posledný zápas. Trpí vážnou alergickou reakciou na výstroj, ktorý nosí. Netreba to brať na ľahkú váhu, je to vtipné len pre niekoho, kto ju nikdy nemal," uviedol Friedman.

Hossa v uplynulých dňoch začal s tréningom, v rozhovoroch nijako nenaznačoval zdravotné problémy, naopak, tešil sa na štart novej sezóny. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára bol medzi siedmimi útočníkmi, ktorých si Blackhawks ochránili pred rozširovacím draftom. S Chicagom má ešte štyri roky platnú zmluvu. V uplynulých šiestich sezónach vynechal dokopy iba 46 zápasov. V minulom ročníku odohral v základnej časti NHL 73 stretnutí, v ktorých nastrieľal 26 gólov a pridal 19 asistencií, v štyroch dueloch play off nebodoval.