Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

NHL: Pánik vo forme, k triumfu Chicaga v Montreale prispel asistenciou

Richard Pánik so spoluhráčmi. Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročný krídelník "jastrabov" má po štyroch zápasoch na konte už šesť kanadských bodov za tri góly a rovnaký počet asistencií.

New York 11. októbra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Richard Pánik má v úvode novej sezóny zámorskej NHL výbornú formu. V noci na stredu opäť bodoval, keď prispel asistenciou k víťazstvu Chicaga na ľade Montrealu (3:1).

Vydarenú premiéru v NHL absolvoval slovenský obranca Christián Jaroš. Vo Vancouveri odohral v drese Ottawy 6:22 minút, jeho tím zvíťazil v kanadskom derby 3:2 po nájazdoch. Do hry v noci na stredu zasiahol aj útočník Detroitu Tomáš Tatar, ale do štatistík sa pri prehre 2:4 v Dallase nezapísal.

Dvadsaťšesťročný Pánik bodoval v každom z úvodných štyroch zápasov sezóny. V prvých troch skóroval, teraz si krídelník "jastrabov" pripísal asistenciu pri víťaznom zásahu svojho tímu, keď spoločne s Jonathanom Toewsom pripravili gól pre Brandona Saada. Ten skóroval piatykrát v sezóne a dostal Blackhawks do vedenia 2:1, len 19 sekúnd po tom, ako jeho spoluhráč Alex DeBrincat svojim premiérovým gólom v profilige vyrovnal. Po rýchlom obrate skóre v závere prvej tretiny sa už Canadiens nespamätali a nepotešili fanúšikov v úvodnom domácom zápase sezóny. "Mali sme šťastie, že sme prehrávali len o jeden gól. Dávalo nám to stále šancu. Dva góly a rýchly obrat nám pomohli, upokojili sme sa a stabilizovali hru," povedal pre nhl.com tréner Chicaga Joel Quenneville. Víťaznú poistku Blackhawks dal v polovici zápasu v presilovke Artem Anisimov, aj pri tomto góle bol Pánik na ľade. Slovenský útočník v štyroch zápasoch nazbieral už šesť kanadských bodov za tri góly a rovnaký počet asistencií. Blackhawks sa vstup do novej sezóny vydaril, keď získali sedem z ôsmich možných bodov. Výbornú formu má brankár Corey Crawford, ktorý v Montreale čelil 42 strelám, ale prekonal ho len Tomáš Plekanec. Canadiens prehrali tretíkrát za sebou.

Víťaznú premiéru v slávnej zámorskej profilige si odkrútil dvadsaťjedenročný obranca Ottawy Christián Jaroš. Senators vyhrali v kanadskom derby na ľade Vancouveru 3:2 po nájazdoch a tešili sa z prvého víťazstva v sezóne. Jaroš odohral trinásť striedaní, na ľade strávil šesť minút a 22 sekúnd a prezentoval sa tromi bodyčekmi. Na drese mal číslo 83. V piatom kole nájazdov rozhodol o víťazstve hostí Mark Stone. Vrelého privítania fanúšikov sa dočkal 36-ročný útočník Ottawy Alex Burrows, ktorý vo Vancouveri odohral 12 sezón a na ľade svojho bývalého klubu sa predstavil prvýkrát po februárovej výmene. Canucks mu pripravili špeciálnu videospomienku, ktorú pustili symbolicky 12 minút pred koncom prvej tretiny.

Detroit prehral prvýkrát v sezóne, keď podľahol Dallasu na jeho ľade 2:4. Slovenský útočník Red Wings Tomáš Tatar odohral 20 minút a 26 sekúnd, ale nebodoval. Zaznamenal dva mínusové body a dvakrát ohrozil výborne chytajúceho Bena Bishopa v bránke Stars. Tréner Dallasu Ken Hitchcock dosiahol 782. víťazstvo v NHL, čím sa na treťom mieste historických tabuliek vyrovnal Alovi Arbourovi. "Je to fantastický tréner, doslova legenda. Dúfam, že dosiahneme čo najviac víťazstiev, aby sa mohol v rebríčku vyšplhať vyššie," povedal zámorským médiám Bishop.

Výborný vstup do sezóny potvrdili hokejisti Vegas Golden Knights, keď v prvom zápase pred domácim publikom zdolali Arizonu 5:2 a ako prvý nováčik v histórii NHL začali pôsobenie v profilige tromi víťazstvami. Dve víťazstvá po vstupe do NHL zaznamenali v sezóne 1967-68 Oakland Golden Seals a Los Angeles Kings. Po emotívnom úvode, keď si vo vypredanej T-Mobile Aréne 58-sekundovým tichom uctili rovnaký počet obetí nedávneho masakru v Las Vegas, to "rytieri" rozbalili naplno. Prvý domáci gól v histórii klubu strelil v čase 2:31 min český útočník Tomáš Nosek a v 11. minúte vyhrávali Golden Knights už 4:0, keď ďalšie dva góly zaznamenal kanonier James Neal. Po treťom zásahu domácich dochytal Antti Raanta, keď inkasoval tri góly z piatich striel a medzi žrďami ho nahradil Louis Domingue.

Zápas plný zvratov sa uskutočnil v Nashville. Predators prišli o trojgólový náskok, ale napokon predsa len zdolali Philadelphiu 6:5. Domáci vyhrávali 3:0, keď sa prvýkrát v drese "predátorov" presadil Nick Bonino, ale Flyers piatimi zásahmi v rade strhli vedenie na svoju stranu. V divokom závere však Nashville zásahmi v presilovkách skóre otočil, keď minútu a 17 sekúnd pred koncom svojim druhým gólom v zápase vyrovnal navrátilec Scott Hartnell a 35,6 sekúnd pred treťou sirénou rozhodol Filip Forsberg. Strelecký účet v NHL si otvoril center Philadelpie Nolan Patrick, ktorý bol dvojkou dratu 2017. Predators chýbali obranca a kapitán Roman Josi a útočník Colton Sissons.

Štvrté víťazstvo v rovnakom počte zápasov dosiahli hokejisti St. Louis, keď zvíťazili na ľade New Yorku Rangers v Madison Square Garden 3:1. Podobný štart do sezóny sa im podaril druhýkrát v klubovej histórii, naposledy v sezóne 2013-14. Jediný gól "jazdcov" strelil švédsky útočník Mika Zibanejad a stal sa len druhým hráčom v histórii klubu, ktorý dal gól v každom zo štyroch úvodných duelov sezóny. Predtým sa to podarilo v ročníku 2014-15 Rickovi Nashovi.

Columbus vyhral na ľade Caroliny 2:1 po predĺžení, keď oba góly hostí strelil Sonny Milano. Dvadsaťjedenročný krídelník prežíva rozprávkový vstup do sezóny, keď dal v troch zápasoch štyri góly.

Sumáre NHL:

NEW YORK RANGERS - ST. LOUIS BLUES 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Góly:
3. Zibanejad (Bučnevič, Shattenkirk) - 1. Gunnarsson (Schwartz), 14. Schenn (Šťastný), 59. Schwartz (Sobotka, Pietrangelo). Brankári: Lundqvist - Hutton, strely na bránku: 33:22, 18.006 divákov.

CAROLINA HURRICANES - COLUMBUS BLUE JACKETS 1:2 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly:
59. Skinner - 51. Milano (Bjorkstrand, Foligno), 65. Milano. Brankári: Darling - Bobrovskij, strely na bránku: 38:27, 7892 divákov.

MONTREAL CANADIENS - CHICAGO BLACKHAWKS 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Góly:
2. Plekanec - 18. DeBrincat (Sharp), 19. Saad (Toews, PÁNIK), 31. Anisimov (DeBrincat, Franson). Brankári: Price - Crawford, strely na bránku: 42:25, 21.302 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - PHILADELPHIA FLYERS 6:5 (1:0, 2:3, 3:2)
Góly:
5. Smith (Fiala, Ekholm), 24. Hartnell (Aberg), 26. Bonino (Ekholm, Subban), 48. Forsberg (Johansen, Girard), 59. Hartnell (Forsberg, Subban), 60. Forsberg (Subban, Fiala) - 31. MacDonald (Laughton, Leier), 31. Patrick (Weise), 36. Filppula (Voráček, Gostisbehere), 46. Konecny (Weal, Gostisbehere), 47. Filppula (Giroux, Voráček). Brankári: Rinne - Elliott, strely na bránku: 31:30, 17.194 divákov.

DALLAS STARS - DETROIT RED WINGS 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Góly:
10. Klingberg (Spezza), 20. Seguin (Klingberg, Benn), 29. Janmark (Radulov, Lindell), 60. Hanzal (Janmark) - 24. Abdelkader (Zetterberg, Green), 56. Mantha (Larkin, Green). Brankári: Bishop - Mrázek, strely na bránku: 33:25, 18.119 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - OTTAWA SENATORS 2:3 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
8. Tanev (D. Sedin, H. Sedin), 35. Vanek (Stecher, H. Sedin) - 5. Ceci (Smith, Turris), 46. Dzingel (Pageau, Ryan), rozh. náj. Stone. Brankári: Markström - Anderson, strely na bránku: 28:42, 17.273 divákov.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - ARIZONA COYOTES 5:2 (4:1, 1:0, 0:1)
Góly:
3. Nosek (Bellemare, Sbisa), 5. Engelland (Leipsic), 7. Neal (McNabb, Perron), 11. Neal (Smith, Haula), 38. Lindberg (Leipsic) - 13. Rieder (Hjalmarsson), 55. Connauton (Stepan, Keller). Brankári: Fleury - Raanta (7. Dominque), strely na bránku: 28:33, 17.500 divákov.

Slováci v akcii:

Richard Pánik (Chicago) 16:04 0 1 1 1 1 2
Tomáš Tatar (Detroit) 20:26 0 0 0 -2 2 0
Christián Jaroš (Ottawa) 6:22 0 0 0 0 0 0

/pozn.: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/