Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Sekera asistoval pri výhre v Calgary, Poehling debutoval hetrikom

Brankár Vegas Golden Knights Marc-Andre Fleury (29) bráni strelu od Carl Grundstrom (38) z Los Angeles Kings. Foto: TASR/AP

Edmonton zvíťazil na ľade Calgary 3:1, jednou asistenciou k tomu prispel slovenský obranca Andrej Sekera.

New York 7. apríla (TASR) - Základná časť zámorskej NHL 2018/2019 vyvrcholila v noci na nedeľu porciou 15 duelov. Slovenský hokejový obranca Erik Černák skóroval pri víťazstve Tampy Bay Lightning na ľade Bostonu Bruins 6:3. V 25. minúte znížil v presilovej hre svojím piatym gólom v sezóne na 1:2 a odštartoval obrat držiteľa Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti. Domáci kapitán Zdeno Chára nebodoval. Tampa 62. víťazným duelom v základnej vyrovnala ligový rekord Detroitu Red Wings zo sezóny 1995/1996.

Lightning vyhrali šesť zápasov v nájazdoch, ktoré NHL zaviedla od sezóny 2005/2006. "Prežívame skvelú sezónu, ale neuspokojíme sa so základnou časťou," poslal kapitán "bleskov" Steven Stamkos odkaz súperom pred play off. Tampa sa v prvom kole stretne s Columbusom, ktorý si postup do vyraďovacích bojov vybojoval ako posledný tím súťaže. Do histórie NHL sa zapísal Nikita Kučerov, ktorý si gólom a asistenciou vylepšil pozíciu najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Dvadsaťpäťročný krídelník zaznamenal 128 bodov, čím o jeden prekonal krajana Alexandra Mogiľného a stal sa najviac bodujúcim Rusom v jednej sezóne. Mogiľnyj získal v ročníku 1992/1993 v drese Buffala Sabres 127 bodov. "Je to špeciálny moment. Ďakujem všetkým spoluhráčom, že mi k rekordu pomohli. Bola to tímová práca," povedal Kučerov pre nhl.com.

Boston viedol po prvej tretine 2:0, ale k obratu Tampy zavelil Černák. Slovenský obranca v 25. minúte v presilovke presnou strelou švihom spomedzi kruhov znížil na 1:2. Bol to jeho piaty presný zásah v profilige. Černák bol na ľade 17 minút, zaznamenal tri strely a v závere inkasoval 10-minútový trest za potýčku s Trentom Fredericom. Vo svojej debutovej sezóne v NHL odohral Černák v základnej časti 58 zápasov s bilanciou 5+11, nazbieral 58 trestných minút a rozdal 198 hitov. Do súťažného kolotoča NHL naskočil 13. novembra a stal sa pevnou súčasťou zadných radov tímu trénera Jona Coopera. Tampa získala 128 bodov, čo ju radí na štvrté miesto histórie. Rekord má Montreal Canadiens, ktorý v sezóne 1976/1977 nazbieral 132 bodov. "Bolts" navyše strelili 319 gólov, čo je najviac od zavedenia platových stropov. Kapitán Bruins Chára strávil na ľade cez 20 minút a pripísal si dve strely. Brankár Jaroslav Halák nechytal.

Slovenský obranca v službách Edmontonu Andrej Sekera sa zo sezónou rozlúčil jednou asistenciou a pomohol Oilers k víťazstvu 3:1 na ľade Calgary. Sekera prihral v polovici prvej tretiny na presný zásah Leonovi Draisatlovi, ktorý strelil svoj 50. gól v sezóne. Na túto métu sa z hráčov Edmontonu dostali naposledy klubové ikony Wayne Gretzky a Jari Kurri v sezóne 1986/1987. Draisaitl sa stal druhým najlepším strelcom základnej časti, keď dal o jeden gól menej ako kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin. Pre zranenie ľavej nohy nedohral duel kapitán "olejárov" Connor McDavid, ktorý po faule Marka Giordana v plnej rýchlosti narazil do bránky a ľad opustil za asistencie lekárov. Sekera odohral 16 minút, okrem asistencie zaznamenal aj "plusku." Pre Edmonton sa sezóna skončila, Flames sa v play off stretnú s Coloradom.

Montreal s Tomášom Tatarom zdolal Toronto s Martinom Marinčinom 6:5 po nájazdoch, Slováci nebodovali. Hetrikom sa pri debute v NHL blysol montrealský Ryan Poehling. "Je to neskutočný moment. Mám pocit, že snívam. Som v šoku," povedal pre nhl.com Poehling, ktorý navyše rozhodol aj v nájazdoch. Dvadsaťročný Američan sa stal prvým hráčom Canadiens od 14. januára 1943, ktorý pri debute zaznamenal hetrik. Vtedy to dokázal Alex Smart. Klubový rekord drží Joe Malone, ktorý 19. decembra 1917 strelil vo svojom prvom zápase v NHL päť gólov. Montreal bol už pred zápasom bez šance na postup do play off. "Osud k nám mohol byť milosrdnejší. Získali sme 96 bodov, čo nie je málo, ale nestačilo to. V závere sme ukázali charakter, bojovali sme do poslednej chvíle," povedal pre nhl.com obranca Canadiens Shea Weber. Tatar vo svojom poslednom zápase v sezóne nebodoval a zaznamenal dve "mínusky". Bez ohľadu na tímový neúspech zažil Tatar vo svojom debute v Montreale najlepšiu sezónu v NHL, keď v 80 dueloch nazbieral 58 bodov (25+33). Marinčin bol na ľade takmer 22 minút a zaznamenal tri strely, Maple Leafs sa v play off stretnú s Bostonom.

Arizona bez útočníka Richarda Pánika prehrala doma s Winnipegom 2:4. Jets si víťazstvom zabezpečili druhé miesto v Centrálnej divízii, čo znamená, že v 1. kole play off budú mať v sérii so St. Louis výhodu domáceho prostredia. Coyotes sa zo sezónou rozlúčili.

Posledný zápas v sezóne odohrala aj Ottawa, ktorá s obrancom Christiánom Jarošom doma prehrala s Columbusom 2:6. Jaroš strávil na ľade 18 minút a 15 sekúnd, zaznamenal dve strely. Vo svojej prvej plnej sezóne v profilige odohral 61 duelov, strelil jeden gól a pridal deväť asistencií.

Vysokým víťazstvom sa so sezónou rozlúčili hokejisti Buffala, keď triumfovali v Detroite 7:1. Ani jeden tím sa nepredstaví v play off. Dva góly Sabres strelil Jeff Skinner a dostal sa tak na métu 40 presných zásahov. V drese "šablí" sa to naposledy podarilo Thomasovi Vanekovi, ktorý teraz pôsobí práve v Detroite, v sezóne 2008/2009. Florida v poslednom zápase sezóny prehrala s New Jersey 3:4 po nájazdoch. Dva body za gól a asistenciu zaznamenal útočník "panterov" Alexander Barkov, celkovo nazbieral 96 kanadských bodov a o dva prekonal klubový rekord Pavla Bureho z ročníka 1999/2000. Obranca Panthers Keith Yandle odohral desiatu sezónu bez vynechania zápasu za sebou. Jeho séria 796 duelov bez pauzy je najdlhšou aktívnou v NHL.

Carolina zdolala v záverečnom zápase základnej časti Philadelphiu na jej ľade 4:3 a naladila sa víťazne na play off. Hurricanes do bojov o Stanley Cup postúpili prvýkrát od roku 2009, v prvom kole narazia na obhajcu z Washingtonu. Capitals v súboji popredných tímov Metropolitnej divízie prehrali s New Yorkom Islanders 0:3. "Ostrovania" si tak upevnili druhé miesto v divízii, v play off sa stretnú s Pittsburghom a prvýkrát od roku 1988 budú mať v úvodnom kole vyraďovačky výhodu domáceho prostredia. Šiesty shutout v sezóne zaznamenal Robin Lehner, ktorý chytil 29 striel vrátane dvoch z hokejky Ovečkina. Kapitán Capitals síce neskóroval, ale s 51 gólmi si udržal pozíciu najlepšieho strelca základnej časti. Islanders inkasovali najmenej zo všetkých tímov NHL (196) a brankári Lehner s Thomasom Greissom tak získajú William M. Jennings Trophy. V minulej sezóne dostali "ostrovania" paradoxne najviac gólov zo všetkých (293).

Pittsburgh prehral NY Rangers 3:4 po predĺžení, ale ziskom bodu si poistil tretie miesto v Metropolitnej divízii. Na métu 100 bodov sa šiestykrát v kariére dostal Sidney Crosby, prvýkrát strelil 40 gólov jeho spoluhráč z Penguins Jake Guentzel. Nashville otočil duel s Chicagom z 0:2 na 5:2, vyhral Centrálnu divíziu a v play off sa stretne s Dallasom. Víťazný gól Predators strelil Viktor Arvidsson, bol to jeho 34. presný zásah v sezóne, čím vytvoril klubový rekord. Dallas zdolal Minnesotu 3:0, brankár Ben Bishop si pripísal siedmy shutout v sezóne, čím si vytvoril osobné maximum.

výsledky:

Boston - Tampa Bay 3:6 (za hostí E. Černák 1+0),
St. Louis - Vancouver 3:2 pp a sn,
Detroit - Buffalo 1:7,
Florida - New Jersey 3:4 pp,
Montreal - Toronto 6:5 pp,
Ottawa - Columbus 2:6,
Philadelphia - Carolina 3:4,
Pittsburgh - New York Rangers 3:4 pp,
Washington - New York Islanders 0:3,
Dallas - Minnesota 3:0,
Nashville - Chicago 5:2,
Arizona - Winnipeg 2:4,
Calgary - Edmonton 1:3 (za hostí A. Sekera 0+1),
Los Angeles - Vegas 5:2,
San Jose - Colorado 5:2


Víťaz ZČ Tampa nastúpi v 1. kole proti Columbusu, v hre kvarteto Slovákov


Víťaz základnej časti zámorskej NHL Tampa Bay Lightning nastúpi v 1. kole play off proti hokejistom Columbusu. Rozhodli o tom záverečné zápasy dlhodobej časti v noci na nedeľu. Do hry o Stanleyho pohár sa môže zapojiť aj kvarteto Slovákov v prvých tímoch, ďalší traja pôsobia na farmách mužstiev, ktoré sa dostali do vyraďovačky. Play off odštartuje úvodnými zápasmi v noci na štvrtok.

Víťaz Prezidentskej trofeje Tampa Bay Lightning nastúpi proti Columbusu, ďalšiu dvojicu z Atlantickej divízie tvoria Boston Bruins s Torontom Maple Leafs. Víťaz Metropolitnej divízia a obhajca titulu Washington Capitals nastúpi proti držiteľovi prvej voľnej karty na východe Caroline a NY Islanders sa stretne s Pittsburghom Penguins. Šampión Západnej konferencie a Pacifickej divízie Calgary Flames vyzve na úvod play off Colorado, San Jose Sharks sa stretne s Vegas Golden Knights. Posledné dve dvojice tvoria Nashville - Dallas a Winnipeg - St. Louis.

Na štarte vyraďovačky môžu zasiahnuť do hry štyria Slováci - Zdeno Chára, Jaroslav Halák (obaja Boston), Martin Marinčin (Toronto) a Erik Černák (Tampa Bay). Počas play off by mohli dostať šancu aj ďalší slovenskí hokejisti, ktorí figurujú vo farmárskych tímoch AHL - Peter Cehlárik (Boston/Providence), Tomáš Jurčo (Carolina/Charlotte) a Marko Daňo (Winnipeg/Manitoba).

Play off zámorskej profiligy vyvrcholí v júni finálovými bojmi o Stanleyho pohár. Titul obhajuje Washington, ktorý vlani zdolal Vegas 4:1 na zápasy.

Dvojice 1. kola play off NHL 2018/2019:

Východná konferencia:

Tampa Bay (A1) - Columbus (WC2)

Boston (A2) - Toronto (A3)

Washington (M1) - Carolina (WC1)

New York Islanders (M2) - Pittsburgh (M3)


Západná konferencia:

Nashville (C1) - Dallas (WC1)

Winnipeg (C2) - St. Louis (C3)

Calgary (P1) - Colorado (WC2)

San Jose (P2) - Vegas (P3)




A1, A2, A3 - prvý, druhý a tretí tím Atlantickej divízie

M1, M2, M3 - prvý, druhý a tretí tím Metropolitnej divízie

C1, C2, C3 - prvý, druhý a tretí tím Centrálnej divízie

P1, P2, P3 - prvý, druhý a tretí tím Pacifickej divízie

WC - voľné karty


Kučerov ovládol produktivitu a získal Art Ross Trophy


Ruský hokejový útočník Nikita Kučerov sa stal najproduktívnejším hráčom základnej časti NHL 2018/2019 a získal prestížnu Art Ross Trophy, ktorú každoročne udeľujú v zámorí víťazovi kanadského bodovania.

Dvadsaťpäťročný krídelník Tampy Bay Lightning nazbieral v 82 zápasoch 128 bodov za 41 gólov a 87 asistencií a na druhé miesto odsunul Kanaďana Connora McDavida z Edmontonu Oilers. Obhajca trofeje z posledných dvoch sezón nazbieral v tej aktuálnej 116 bodov za 41 gólov a 75 asistencií. Tretí je Patrick Kane z Chicaga so ziskom 110 bodov (44+66).

Kučerov zaznamenal v záverečnom zápase sezóny gól a asistenciu a jeho 128 bodov je najviac v NHL od sezóny 1995/1996. V nej nazbieral legendárny Mario Lemieux až 161 bodov (69+92). Kučerov o jeden bod prekonal zápis krajana Alexandra Mogiľného a stal sa najviac bodujúcim Rusom v jednej sezóne v histórii. Mogiľnyj získal v ročníku 1992/1993 v drese Buffala Sabres 127 bodov. "Je to pre mňa špeciálny moment. Ďakujem všetkým v tíme za to, že mi pomohli. Bez nich by som nebol tam, kde som, je to tímový úspech," povedal pre nhl.com. Kučerov dosiahol najlepší výkon Tampy Bay v histórii, keď prekonal doterajší zápis Vincenta Lecavaliera 108 bodov (52+56) zo sezóny 2006/2007.

Zo Slovákov bol najproduktívnejší Tomáš Tatar z Montrealu Canadiens, keď získal v 80 dueloch 58 bodov 25+33 a vytvoril si tak osobné maximum v profilige. Celkovo obsadil 77. miesto v tabuľke produktivity.

Najlepším strelcom súťaže sa stal opäť Alexander Ovečkin, kanonier Washingtonu nastrieľal 51 gólov a už ôsmykrát v kariére ukoristil Maurice "Rocket" Richard Trophy. Prekonal tak Bobbyho Hulla, ktorý ju získal sedemkrát. Hranicu 50 presných zásahov pokoril v kariére už osemkrát, pred ním sú už len Mike Bossy a Wayne Gretzky (obaja 9). "V predchádzajúcich rokoch som mal niekoľko šancí zdolať 50-tku, ale nepodarilo sa mi to. Vždy chcete dosiahnuť niečo špeciálne, no niekedy je to ťažké, takže som rád, že som to teraz dokázal," povedal. Druhý medzi strelcami skončil nemecký center Leon Draisaitl z Edmontonu s 50 gólmi, tretiu priečku obsadil 47-gólový John Tavares z Toronta.

Známi sú aj držitelia tretieho individuálneho ocenenia, o trofej Williama M. Jenningsa sa podelili brankári New Yorku Islanders Robin Lehner a Thomas Greiss. Cenu v NHL pravidelne udeľujú brankárovi alebo brankárom, ktorých tím inkasoval v základnej časti najmenej gólov. Newyorský klub ich dostal iba 196.

sumáre:



BOSTON BRUINS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:6 (2:0, 0:3, 1:3)

Góly: 15. Krejčí (McAvoy, Pastrňák), 20. Heinen (Kampfer), 55. Grzelcyk (Pastrňák, Krejčí) - 25. ČERNÁK (Miller, Gourde), 33. Stamkos, 37. Cirelli (Miller, Coburn), 41. Kučerov (McDonagh), 55. Coburn (Cirelli, Girardi), 59. Johnson (Palát, Kučerov). Brankári: Rask - Pasquale, strely na bránku: 33:22, 17.565 divákov.



ST. LOUIS BLUES - VANCOUVER CANUCKS 3:2 pp a sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 12. Schenn (Tarasenko, O'Reilly), 51. Tarasenko (Pietrangelo, O'Reilly), rozh. náj. O'Reilly - 44. Pearson (Edler, Demko), 58. Pettersson (Edler, Boeser). Brankári: Binnington - Demko, strely na bránku: 36:25, 17.970 divákov.



DETROIT RED WINGS - BUFFALO SABRES 1:7 (1:2, 0:3, 0:2)

Góly: 16. Mantha (Athanasiou, Hronek) - 4. Reinhart (Eichel), 12. Dahlin (Ristolainen, Eichel), 29. Sheary (Nelson, Wilson), 32. Skinner, 33. Girgensons (Pominville), 51. Skinner (Dahlin), 52. Montour (Ristolainen, Okposo). Brankári: Howard (33. Fulcher) - Ullmark, strely na bránku: 24:37, 19.515 divákov.



FLORIDA PANTHERS - NEW JERSEY DEVILS 3:4 pp (0:1, 1:2, 2:0 - 0:1)

Góly: 32. Barkov (Huberdeau), 57. Huberdeau (Dadonov, Yandle), 59. Hoffman (Barkov, Trocheck) - 2. Bastian (Hischier, Butcher), 28. Bastian (Jakovlev, Coleman), 35. Zacha (Anderson, Rooney), 61. Zajac (Severson, Zacha). Brankári: Luongo - Blackwood, strely na bránku: 40:27, 15.259 divákov.



MONTREAL CANADIENS - TORONTO MAPLE LEAFS 6:5 pp a sn (1:2, 3:2, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 12. Poehling (Weal, Deslauriers), 23. Poehling (Petry, Deslauriers), 28. Weal (Armia, Drouin), 31. Shaw (Domi, Lehkonen), 58. Poehling (Lehkonen, Shaw), rozh. náj. Poehling - 6. Hyman, 9. Gardiner (Marner, Hyman), 29. Moore (Gauthier), 38. Nylander (Kadri), 49. Kapanen (Matthews, Johnsson). Brankári: Lindgren - Andersen, strely na bránku: 49:49, 21.302 divákov.



OTTAWA SENATORS - COLUMBUS BLUE JACKETS 2:6 (0:3, 1:1, 1:2)

Góly: 29. Chabot (Gibbons), 47. Bödker (Tierney, Ryan) - 4. Dubois (Panarin, Savard), 10. Nutivaara (Bjorkstrand, Foligno), 11. Dubois, 36. Texier (Bjorkstrand), 50. Bjorkstrand, 59. Nash (Panarin, Savard). Brankári: Anderson (11. Nilsson) - Korpisalo, strely na bránku: 29:27, 18.425 divákov.



PHILADELPHIA FLYERS - CAROLINA HURRICANES 3:4 (1:3, 2:1, 0:0)

Góly: 15. Lindblom (Sanheim, Giroux), 22. Konecny (Laughton), 27. Couturier (Voráček, Giroux) - 10. Foegele (Wallmark, McGinn), 12. Faulk (Martinook, McGinn), 16. Teräväinen (Staal, Niederreiter), 28. Staal (Hamilton, Teräväinen). Brankári: Hart - McElhinney, strely na bránku: 31:28, 19.433 divákov.



PITTSBURGH PENGUINS - NEW YORK RANGERS 3:4 pp (1:1, 0:0, 2:2 - 0:1)

Góly: 7. Crosby (Guentzel, McCann), 43. Bjugstad (Hörnqvist, Pettersson), 58. Guentzel (Crosby, Schultz) - 13. Smith, 53. Skjei (Shattenkirk), 54. Namestnikov (Pionk), 63. Strome (Namestnikov). Brankári: Murray - Georgijev, strely na bránku: 39:30, 18.660 divákov.



WASHINGTON CAPITALS - NEW YORK ISLANDERS 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 23. Filppula (Toews, Beauvillier), 51. Filppula (Pelech, Komarov), 58. Martin (Cizikas, Clutterbuck). Brankári: Copley - Lehner, strely na bránku: 29:24, 18.506 divákov.



DALLAS STARS - MINNESOTA WILD 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Góly: 43. Seguin (Radulov, Klingberg), 49. Seguin (Oleksiak, Benn), 53. Pitlick (Hintz, Dickinson). Brankári: Bishop - Stalock, strely na bránku: 44:24, 18.532 divákov.



NASHVILLE PREDATORS - CHICAGO BLACKHAWKS 5:2 (0:2, 2:0, 3:0)

Góly: 30. Fabbro (Forsberg, Hamhuis), 39. Forsberg (Granlund, Simmonds), 44. Arvidsson (Smith, Subban), 58. Sissons (Bonino, Ellis), 60. Bonino (Watson) - 3. Perlini (Strome, DeBrincat), 11. Caggiula (Kane). Brankári: Rinne - Ward, strely na bránku: 50:33, 17.694 divákov.



ARIZONA COYOTES - WINNIPEG JETS 2:4 (1:1, 0:3, 1:0)

Góly: 3. Galchenyuk, 44. Richardson (Hinostroza, Grabner) - 16. Scheifele (Connor), 23. Trouba (Lindholm, Lowry), 31. Connor (Scheifele, Wheeler), 36. Ehlers (Myers). Brankári: Pickard - Hellebuyck, strely na bránku: 21:32, 17.125 divákov.



CALGARY FLAMES - EDMONTON OILERS 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 16. Jankowski (Hamonic, Gaudreau) - 12. Draisaitl (SEKERA, Nugent-Hopkins), 25. Chiasson (Klefbom, Nugent-Hopkins), 46. Nurse (Chiasson). Brankári: Smith - Koskinen, strely na bránku: 31:25, 19.289 divákov.



LOS ANGELES KINGS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Góly: 13. Kovaľčuk, 15. Carter (Clifford), 31. Roy (Brown, Iafallo), 49. Kopitar (Brown, Grundström), 60. Kovaľčuk (Kopitar) - 31. Pirri (Eakin, Engelland), 34. Zykov (Schuldt, Marchessault). Brankári: Quick - Fleury, strely na bránku: 32:31, 18.230 divákov.



SAN JOSE SHARKS - COLORADO AVALANCHE 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Góly: 8. Burns (Hertl), 12. Kane (Nyquist, Dillon), 27. Labanc (Thornton, Sörensen), 46. Nyquist (Kane, Hertl), 60. Haley (Burns) - 3. Jost (Girard, Johnson), 22. MacKinnon (Landeskog, Girard). Brankári: Jones - Varlamov, strely na bránku: 30:30, 17.562 divákov.



Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:04 1 0 1 0 3 10

Andrej Sekera (Edmonton) 16:04 0 1 1 +1 0 0

Zdeno Chára (Boston) 20:13 0 0 0 0 2 0

Tomáš Tatar (Montreal) 17:31 0 0 0 -2 0 0

Martin Marinčin (Toronto) 21:51 0 0 0 0 3 0

Christián Jaroš (Ottawa) 18:15 0 0 0 0 2 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/