Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: St. Louis postúpilo do finále Západnej konferencie

Hráči St. Louis Blues, Troy Brouwer (36), Paul Stastny (26) a Robby Fabbri (15). Foto: TASR/AP

V siedmom rozhodujúcom súboji 2. kola play off triumfovali na ľade Dallasu Stars presvedčivo 6:1 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

New York 12. mája (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues postúpili prvýkrát od roku 2001 do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V siedmom rozhodujúcom súboji 2. kola play off triumfovali na ľade Dallasu Stars presvedčivo 6:1 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Blues v noci na štvrtok položili základ úspechu už prvej tretine, ktorú po góloch Robbyho Fabbriho, Paula Šťastného a Patrika Berglunda vyhrali 3:0. V konferenčnom finále sa stretnú s úspešnejším z dvojice San Jose - Nashville (zatiaľ 3:3 na zápasy). Bez ohľadu na víťaza sa prvý zápas uskutoční v nedeľu v St. Louis.

Blues vyhral v sérii na súperovom ľade tri zo štyroch zápasov. "Stálo nás to veľa tvrdej práce, aby sme sa dostali až sem. Všetci hráči na tomto úspechu poctivo pracovali a každý k tomu prispel svojím dielom. Je skvelý pocit, že sme medzi štyrmi najlepšími tímami. Sme v polovici splnenia nášho hlavného cieľa," povedal pre nhl.com kapitán Blues David Backes, ktorý k víťazstvu prispel šiestym gólom v play off. Blues zvládli druhú sedemzápasovú sériu, keď v prvom kole vyradili Chicago Blackhawks. Tréner Ken Hitchcock vylepšil svoju osobnú bilanciu v zápasoch číslo 7 na 5-2, jeho náprotivok Lindy Ruff sa ešte v rozhodujúcom zápase netešil a k trom prehrám z pôsobenia v Buffale Sabres pridal štvrtú. "Je to obrovské sklamanie. Mali sme energiu, chceli sme ísť ďalej a ťažko sa zmieruje s koncom sezóny," povedal Ruff.

Blues vyhrali dva siedme zápasy v jednom ročníku druhýkrát v histórii. Predtým sa im to podarilo v ich premiérovej sezóne v NHL v roku 1968. Hitchcock po Dallase a Philadelphii Flyers doviedol do konferenčného finále tretí tím. "Pocit konferenčného finále som zažil tu v Dallase trikrát (1998, 1999, 2000), zobral som to ako samozrejmosť a bola to chyba. Po odchode z Dallasu som mal hneď úspech s Philadelphiou, ale od roku 2004 som takto ďaleko s nikým neprišiel a pochopil som ako je to náročné. Z postupu máme veľkú radosť," povedal skúsený Hitchcock zámorským novinárom. Zápas vyšiel najmä formácii Troy Brouwer, Robby Fabbri a Paul Šťastný, keď všetci mali bilanciu 1+2. Dvadsaťročný center Fabbri sa stal najmladším hráčom histórie NHL, ktorý v siedmom zápase zaznamenal tri kanadské body. Blues hrajú v play off už 40. krát, ale stále im vo vitríne chýba Stanleyho pohár.

Kvalitný výkon podal brankár Brian Elliott, ktorý zastavil 31 striel. V šiestom zápase ho tréner Hitchcock vystriedal po troch góloch, ale nepochyboval o tom, že v rozhodujúcom zápase začne. "Na tréningu pôsobil veľmi dobre a neváhal som, že pôjde do bránky. Chcel som len vedieť ako sa cíti a videl som, že je v poriadku," povedal. Svojho muža v maske chválili aj spoluhráči. "Opäť podal fenomenálny výkon a má obrovskú zásluhu na úspechu. Stále nás držal v hre," povedal na adresu Elliotta útočník Troy Brouwer, ktorý sa v play off dostal do veľkej formy. Naopak brankárom Stars zápas vôbec nevyšiel. Začal Kari Lehtonen, ale po troch inkasovaných góloch z ôsmich striel prenechal po prvej tretine miesto Anttimu Niemimu. "Je ťažké sa s tým zmieriť. Všetko sa zrazu skončilo," smútil Lehtonen.

Skóre duelu otvoril Fabbri a potom prišili dôležité momenty v závere prvej tretiny. Šťastný 98 sekúnd pred prvou sirénou zvýšil na 2:0 a potom štyri sekundy pred záverom poslal Blues už do trojgólového vedenia Patrik Berglund, keď Lehtonena prekonal ľahkou strelou z diaľky. Po zásahu Brouwera viedli hostia už 5:0, hoci na strely prehrávali 17:25. Dallas už len znížil po dorážke Patricka Eavesa, ale posledné slovo mal Vladimir Tarasenko a do prázdnej bránky spečatil konečné skóre.

NHL - 2. kolo play off

siedmy zápas semifinále Západnej konferencie

DALLAS STARS - ST. LOUIS BLUES 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Góly: 46. Eaves (Goligoski, Oduya) - 6. Fabbri (Brouwer, Šťastný), 19. Šťastný (Brouwer, Fabbri), 20. Berglund (Lehterä, Backes), 24. Backes (Berglund, Parayko), 36. Brouwer (Fabbri, Šťastný), 56. Tarasenko (Schwartz, Shattenkirk). Brankári: Lehtonen (21. Niemi) - Elliott, strely na bránku: 32:19, 18.532 divákov.

/konečný stav série: 3:4, postúpilo St. Louis/