Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: St. Louis vyrovnalo finále s Bostonom, Chára opäť nedohral

Zdeno Chára po zásahu pukom. Foto: TASR/AP

Hráči St. Louis prvýkrát v klubovej histórii vyhrali domáci zápas vo finálovej sérii o Stanleyho pohár, podarilo sa im to až na ôsmy pokus.

St. Louis 4. júna (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues zvíťazili v noci na utorok vo štvrtom dueli finále play off NHL doma nad Bostonom Bruins 4:2 a vyrovnali stav série na 2:2. Hosťom nepomohla ani asistencia slovenského obrancu Zdena Cháru.

Kapitán "medveďov" nedohral zápas po tom, čo ho v druhej tretine trafil do tváre puk po tečovanej strele Braydena Schenna a spôsobil mu krvavú ranu na ústach. Chára zamieril do šatne na ošetrenie, a hoci sa na začiatku tretej tretiny objavil na striedačke Bostonu s celotvárovým krytom, do hry už nezasiahol. "Lekári mu odporučili, aby so zranením nepokračoval," prezradil kouč Bostonu Bruce Cassidy, ktorý musel vyše polovicu zápasu rotovať piatich obrancov. "Zdena pravdepodobne čaká nejaká dentálna úprava. Hoci nemohol hrať, chcel byť na striedačke s chalanmi a spoločne s nimi prežívať zápas."

V celom stretnutí tak Chára odohral len osem a pol minúty. Najvyšší muž profiligy je smoliar finálovej série, podobne nedokončil ani prvý zápas, keď tesne pred koncom utrpel tržnú ranu na predlaktí takisto po nastrelení pukom. V zostave Bruins opäť chýbali aj jeho krajania brankár Jaroslav Halák a útočník Peter Cehlárik.



Hráči St. Louis prvýkrát v klubovej histórii vyhrali domáci zápas vo finálovej sérii o Stanleyho pohár, podarilo sa im to až na ôsmy pokus. "Mesto na túto chvíľu dlho čakalo. St. Louis je úžasné mesto, ktoré žije športom, so skvelými fanúšikmi. Aj keď sa nám v play off nedarilo, vždy nás povzbudzovali a hnali dopredu," povedal kapitán Blues Alex Pietrangelo.

Hrdinom "bluesmanov" bol Ryan O'Reilly, ktorý strelil dva góly domácich, vrátane víťazného z 51. minúty. "Podarilo sa mi dostať k chutnej dorážke. Potom to už bola iba otázka trafenia odkrytej bránky," poznamenal. Dvadsaťosemročný útočník ukončil osemzápasové strelecké suchoty, predtým naposledy skóroval 11. mája v prvom súboji finále Západnej konferencie proti San Jose. "Počas celej sezóny je naším najlepším hráčom. Teraz sa dočkal odmeny," povedal na adresu O'Reillyho spoluhráč Patrick Maroon.

Blues sa po predchádzajúcej prehre 2:7 výrazne zlepšili, súpera dokázali prestrieľať 38:23. "Vedeli sme, čo treba urobiť, aby sme dnes boli lepším tímom. Najmä sme hrali disciplinovanejšie a boli sme odolní. Vydržali sme v nastolenom tempe celých 60 minút," vyslovil sa pre oficiálny portál ligy tréner St. Louis Craig Berube.

Séria sa za vyrovnaného stavu vracia späť do Bostonu, piaty zápas je na programe v noci na piatok (2.00 SELČ). Podľa Cassidyho nie je isté, či Chára bude môcť v ďalšom dueli nastúpiť. "Pri jeho absencii budeme musieť siahnuť po inom zadákovi. Ak nebude môcť hrať, zrejme dostane šancu Steven Kampfer," citovala tréner Bostonu portál tsn.ca.

Štvrtý zápas finále play off NHL:


ST. LOUIS BLUES - BOSTON BRUINS 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Góly:
1. O'Reilly (Sanford, Dunn), 16. Tarasenko (Pietrangelo, Schenn), 51. O'Reilly (Pietrangelo, Gunnarsson), 59. Schenn – 14. Coyle (CHÁRA), 35. Carlo (Bergeron, Marchand). Rozhodovali: Rooney, Dwyer – Amell, Cherrey, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 18.805 divákov.

St. Louis: Binnington – Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, Dunn, Gunnarsson – Tarasenko, Schenn, Schwartz – Perron, O'Reilly, Sanford – Blais, Bozak, Maroon – Steen, Sundqvist, Barbašev

Boston: Rask – McAvoy, CHÁRA, Carlo, Krug, Clifton, Moore – Pastrňák, Bergeron, Marchand – Backes, Krejčí, DeBrusk – Heinen, Coyle, Johansson – Acciari, Kuraly, Nordström

/stav série: 2:2/


Blues nastúpili už aj s uzdraveným obrancom Vinceom Dunnom a útočníkom Oskarom Sundqvistom, ktorý si odpykal jednozápasový trest. Domáci mali výborný štart a už po 43 sekundách sa ujali vedenia zásluhou O'Reillyho, ktorý sa práve po strele Dunna zmocnil puku, obišiel bránku a pohotovo ho zasunul z druhej strany za Raska. Bruins sa dokázali rýchlo spamätať. V 10. min. ešte proti Acciariho strele zasiahol Binnington, no o štyri minúty neskôr už bolo skóre vyrovnané. Chára nahodil puk na bránku od ľavého mantinelu a nepokrytý Coyle ho dorazil do siete. Domáci ale pokračovali v nápore, v 16. min. im vrátil vedenie Tarasenko po dorážke Pietrangelovej strely.

Kým v prvej tretine sa hralo čisto a bez jediného vylúčenia, začiatok druhej rozkúskovali fauly a dvojminútové tresty. V 24. min. zostal na ľade ležať Chára, ktorého trafil zblízka do tváre puk po strele Schenna a nešťastnom teči hokejky slovenského beka. Na hracej ploche sa objavila krv a kapitán Bruins musel s ranou na ústach zamieriť do šatne na ošetrenie. Aktivita bola v ďalších momentoch na hokejkách "bluesmanov", Dunnova delovka lízla hornú žŕdku, následne Rask iba s námahou ustál brejk O'Reillyho, ktorý vyrazil dopredu vo vlastnom oslabení. Puk preskákal brankoviskom iba tesne vedľa žŕdky. V 35. min ale zaváhali v presilovke aj Blues, hostia podnikli rýchly protiútok a po strele Bergerona vyrovnal do odkrytej bránky obranca Carlo.

Dobrou správou pre Boston bolo, že sa pred treťou tretinou na striedačke objavil aj Chára, už s celotvárovým krytom tváre. Slovenský obranca povzbudzoval spoluhráčov, no vo zvyšnom priebehu zápasu už do hry nezasiahol. Blues vytrvalo búšili do súpera a odmeny sa dočkali v 51. minúte. Pietrangelovu strelu vyrazil Rask iba pred seba a pohotový O'Reilly doklepol puk do siete - 3:2. Bruins už nedokázali nájsť herný rytmus, v závere sa nevedeli dostať do tlaku, nepomohla im ani power play bez brankára. Naopak Schenn strelou do prázdnej bránky spečatil skóre na konečných 4:2.

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 8:23 0 1 1 0 2 0
--------------------------------------------------
/minutáž, góly, asistenciie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/