Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Peverley stál 19 dní po srdcovom kolapse opäť na ľade, chce sa vrátiť

Útočník Dallasu Stars Rich Peverley Foto: TASR/AP

Otázne je, čo na jeho snahy povedia lekári.

Dallas 29. marca (TASR) - Hokejista Dallasu Stars Rich Peverley nerozmýšľa o konci kariéry a vo vhodnom čase sa chce vrátiť do kolotoča NHL. Tridsaťjedenročný center absolvoval pred dvoma týždňami úspešnú operáciu, ktorej cieľom bolo odstránenie poruchy srdcového rytmu. Ale už v piatok, 19 dní potom, ako v zápase s Columbusom skolaboval priamo na striedačke, stál Peverley opäť na korčuliach.

Hoci sa tak stalo iba v rámci rehabilitácie, Kanaďan chce v budúcnosti opäť hrať profesionálny hokej. Otázne je, čo na jeho snahy povedia lekári. Podľa ich názoru až čas ukáže, či Peverleyho srdce bude dostatočne silné na zvládnutie záťaže náročných zápasov v profilige.

"Cítim sa výborne. Môj tep je opäť na normále. Verím, že s pomocou lekárov budem čoskoro môcť začať s ľahkým tréningom. Ak mi to moje telo dovolí, určite sa chcem vrátiť do tímu a opäť hrať hokej. Som presvedčený, že sa tak raz určite stane," cituje skúseného stredného útočníka oficiálny web nhl.com.



Peverley skolaboval na striedačke krátko po tom, ako dokončil striedanie. V tuneli vedúcom do šatní sa mu dostalo okamžitej lekárskej pomoci, pričom na jeho oživenie museli použiť defibrilátor i elektrické šoky. V šatni nadobudol vedomie, ale museli ho previesť do nemocnice na dodatočné testy. Hráči oboch mužstiev boli situáciou natoľko šokovaní, že neboli schopní ďalej pokračovať v hre a po dohode tímov zápas nedohrali. Podľa špecialistu na športovú medicínu Dr. Roberta Dimeffa trpí Peverley ojedinelou poruchou srdcového rytmu. Ako dodal Dimeff, táto civilizačná choroba postihuje v súčasnosti jedného z 200 ľudí mladších ako 60 rokov.

Lekársky tím z texaskej univerzity Southwestern po sérii vyšetrení uviedol, že Peverley hral s poruchou už počas vlaňajších finálových bojov o Stanleyho pohár. Vtedy bol ešte spoluhráčom Slováka Zdena Cháru v tíme Boston Bruins. Jednu operáciu na odstránenie nepravidelného rytmu absolvoval už vlani v septembri. Peverley odohral v profilige v dresoch Nashvillu, Winnipegu, Bostonu a Dallasu počas ôsmich sezón celkovo 442 duelov s bilanciou 84 gólov a 157 asistencií.