Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: Pittsburgh zdolal Washington a je v konferenčnom finále

Hokejisti Pittsburghu Penguins postúpili do finále Východnej konferencie NHL. Foto: TASR/AP

V šiestom dueli 2. kola play off vyhrali nad Washingtonom 4:3 po predĺžení, keď o ich triumfe rozhodol v 67. minúte Nick Bonino.

New York 11. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins postúpili do finále Východnej konferencie NHL. V šiestom dueli 2. kola play off vyhrali nad Washingtonom 4:3 po predĺžení, keď o ich triumfe rozhodol v 67. minúte Nick Bonino. "Tučniaci" vyhrali sériu 4:2 a v boji o konferenčný titul sa stretnú s Tampou Bay.

Pittsburgh viedol po dvoch tretinách nad víťazom Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti už 3:1, ale presné zásahy Justina Williamsa a Johna Carlsona v presilovke poslali zápas do predĺženia. V ňom domácim zariadil víťazstvo Bonino. Pod triumf Pittsburghu sa dvoma gólmi a asistenciou podpísal Phil Kessel, Carl Hagelin pridal gól a dve asistencie.




Domáca Consol Energy Center si užívala vedenie 3:0, ale Caps dokázali húževnatosť. Hoci pri vylúčení na 2+2 minúty Brooksa Orpika za vysokú hokejku inkasovali v oslabení dva góly v 27. a 28. minúte, v ďalšom priebehu sa im podarilo vyrovnať. Kuriózna situácia nastala v tretej tretine, keď domáci trikrát v obrannej tretine vyhodili puk cez mantinel a dostali tresty za zdržiavanie hry. Washington to ale využil len na vyrovnanie. Ani to mu však napokon nestačilo na prienik do finále konferencie. V ňom bude Pittsburgh, ktorý ho naposledy hral v roku 2013 a podľahol v ňom Bostonu. Bonino sa v extračase dostal k dorážke a bekhendovou strelou prekonal brankára hostí Bradena Holtbyho. "Sú to práve teraz najlepšie pocity. Vyhrali sme sériu a mám okolo seba takýchto spoluhráčov. Ani to neviem opísať," citoval oficiálny web NHL hrdinu okamihu, ktorý dodal: "Takto neskoro v roku už je tu aj únava, ale tú musíte prekonať. Vo finále konferencie hráme s Tampou a tiež to bude podobné. Chýbajú im dvaja či traja výborní hráči, určite to bude zaujímavá séria."

Pred predĺžením mal v domácej šatni preslov hviezdny Sidney Crosby. Jeho znenie zreprodukoval médiám po súboji obranca Ian Cole: "Sid nám povedal 'Chlapci, stále tu máme nejakú robotu. Stále to môžeme rozhodnúť. Každý vedel, že sme to chceli rozhodnúť už v riadnej hracej dobe, ale teraz nemôžeme prestať hrať. Máme dobrú pozíciu, ešte dáme jeden gól a máme to. Zabudnime čo bolo, s tým sa už nedá nič urobiť'". Tréner Pens Mike Sullivan ocenil, že v ťažkých momentoch jeho hráči vydržali: "Za tie roky som tri vylúčenia v takej krátkej dobe za puk cez plexisklo ešte nezažil. To nás mohlo zraziť. Ale chlapci zabojovali a dostali sa cez to."

Tréner hostí Barry Trotz športovo poprial Pittsburghu úspech do ďalšieho boja: "Majú super tím. Bola to kvalitná séria a ja im prajem všetko dobré do budúcich zápasov. Odvádzajú skvelú prácu a sú jedným z 'najhorúcejších' tímov v NHL. Preniesli si to aj do play off a majú na úspech."

Pre potreby ruskej reprezentácie na prebiehajúcich MS je tak k dispozícii Alexander Ovečkin, ktorý sa ale po vyradení na túto tému ešte nevyjadril: "Premrhali sme ďalšiu príležitosť. Som však hrdý na tento tím, na mojich spoluhráčov. Bol by som na nich hrdý za každých okolností, ale opäť poviem, prehrali sme sériu a vyradenie veľmi mrzí."


NHL - play off - 2. kolo /na štyri víťazstvá/:

šiesty zápas semifinále Východnej konferencie

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 4:3 pp (1:0, 2:1, 0:2 - 1:0)
Góly: 6. Kessel (Dumoulin Hagelin), 27. Kessel (Letang, Kunitz), 28. Hagelin (Määtä, Daley), 67. Bonino (Hagelin, Kessel) – 39. T. J. Oshie (Bäckström, Ovečkin), 48. Williams (Bäckström), 54. Carlson (Ovečkin, Williams). Brankári: Murray - Holtby, strely na bránku: 42:39, 18.650 divákov

/konečný stav série: 4:2, postúpil Pittsburgh/