Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Sekera asistoval pri víťazstve Caroliny, Halák dvakrát inkasoval

Slovenský brankár Washingtonu Jaroslav Halák kryje strelu v zápase hokejovej NHL Pittsburgh Penguins - Washington Capitals (2:0) v noci na stredu 12. marca 2014. Foto: TASR/AP Photo

Andrej Sekera si pripísal na konto už 40. bod v prebiehajúcej sezóne NHL.

New York 12. marca (TASR) - Slovenský obranca Andrej Sekera sa jednou asistenciou podieľal na víťazstve hokejistov Caroliny nad New Yorkom Rangers (3:1) v súboji zámorskej NHL. V noci na stredu si zachytal Jaroslav Halák, ktorého Washington prehral v Pittsburghu 0:2, slovenský brankár kryl 32 z celkového počtu 34 striel.

Sekera si v noci na stredu pripísal na konto už 40. bod v prebiehajúcej sezóne, keď k jedenástim gólom pridal 29 asistencií. Medzi obrancami sa posunul už na 9. miesto v tabuľke produktivity celej súťaže a zároveň je tretí najproduktívnejší hráč svojho tímu. Carolina aj vďaka jeho výkonom má ešte stále šancu zabojovať o priečky zaručujúce play off. Momentálne sa nachádza na 13. mieste Východnej konferencie, pričom na ôsmu Philadelphiu stráca osem bodov.

Hurricanes okrem výhry potešil aj úspešný návrat zraneniami sužovaného brankára Cama Warda, ktorý chytal naposledy 31. decembra proti Montrealu. Odvtedy bol jednotkou tímu Anton Chudobin. "Musím priznať, že to bol pre mňa mentálny boj. V posledných mesiacoch som nemal dosť príležitostí dostať sa naspäť do bránky. Na druhej strane, blahoželám Chudobinovi k tomu, ako hral a teším sa za neho. Vďaka jeho výkonom bolo pre mňa ťažké vrátiť sa do bránky," uviedol Ward.

Jaroslav Halák zlikvidoval 32 z celkového počtu 34 striel a dosiahol 94,1-percentnú úspešnosť zákrokov, no jeho Washingtonu to aj tak nestačilo na body a v Pittsburghu prehral 0:2. O góly v jeho sieti sa postarali Jussi Jokinen a Sidney Crosby. "Som rád, že som opäť chytal, no som aj smutný z toho, že sme nevyhrali. Som tu na to, aby som zastavil puk a dnes som pustil dva do siete. No je ťažké vyhrať, keď nedáte žiadne góly, hlavne na ihriskách súperov," uviedol Halák.



Fleury hrdinom duelu

Hrdinom duelu sa stal Halákov náprotivok v bránke "tučniakov" Marc-Andre Fleury, ktorý chytil rovnako 32 striel, ale za jeho chrbát sa nedostal ani jeden puk. Dvadsaťdeväťročný gólman tak priviedol Pittsburgh k štvrtému víťazstvu nad Washingtonom v sezóne a zároveň aj ôsmemu v rade. "Vždy, keď proti nim hráme, sú to napínavé, tesné a bojovné zápasy, takže sme radi, keď uspejeme," uviedol Fleury. "V druhej tretine na nás poriadne vybehli a bolo veľmi dôležité nepúšťať ich do vyložených šancí," dodal strelec druhého gólu Crosby, ktorý s 88 bodmi suverénne vedie tabuľku produktivity celej súťaže. Druhý Phil Kessel z Toronta na neho stráca už 15 bodov.

Na utorňajšiu noc nebudú v dobrom spomínať dvaja slovenskí mladíci z Detroitu, ktorý prehral v priamom súboji o miestenku v prvej osmičke Východnej konferencie s Columbusom 1:4. Tomáš Tatar i Tomáš Jurčo vyšli bodov naprázdno, navyše druhý menovaný zápas ani nedohral. Dvadsaťjedenročný krídleník sa zranil v závere druhého dejstva po krosčeku od Blakea Comeaua a v tretej tretine sa už na ľad nevrátil. Podľa informácií zámorských portálov pri strete utrpel zranenie v oblasti rebier.

"Odchod Jurča bol pre nás veľká strata. Je ťažké povedať to o takom mladom chlapcovi, ale myslím si, že on výborne korčuľuje a výrazne pomáha svojej lajne. Keď sme zmenili naše útoky, už sme neboli takí dobrí," uviedol pre portál freep.com tréner klubu Mike Babcock. Jurčo odohral vo svojej premiérovej sezóne v NHL zatiaľ 26 zápasov, v ktorých si pripísal na konto päť gólov a rovnaký počet asistencií. Tatar nazbieral v 56 dueloch prebiehajúceho ročníka 26 bodov (14+12).

Marinčin sa tešil z víťazstva

Naopak, z víťazstva sa tešil obranca Martin Marinčin, ktorého Edmonton zdolal Minnesotu 4:3 po predĺžení a nájazdoch. Posledný tím Západnej konferencie si tak pripísal tretí triumf v ostatných piatich stretnutiach. "Olejári" pritom už po 16. minútach prehrávali 0:3, no do konca prvej tretiny dokázali znížiť, štyri minúty pred koncom riadneho času aj vyrovnať a v nájazdoch rozhodol o ich triumfe Taylor Hall. "V prvom rade sme chceli stiahnuť manko na dva góly. Keď vyhrávate o dva, viete, že súper môže kedykoľvek vyrovnať. Takže prvý gól nám dodal sebavedomie a mohli sme nadýchnuť," uviedol autor rozhodujúceho nájazdu.

Jaromír Jágr rozhodol o tesnom triumfe New Jersey v dôležitom súboji o miestenku v play off nad Philadelphiou 2:1. Štyridsaťdvaročný veterán najprv vo ôsmej minúte prihral na úvodný gól Travisa Zajaca a v tretej tretine svojím 21. presným zásahom v sezóne rozhodol o víťazovi. "Boli sme v útočnom páme asi už 30 sekúnd a vtedy musíte stále korčuľovať, bez ohľadu na okolnosti. Ja viem, že je to ťažké, keď sa celý čas bránite proti takej silnej ofenzíve a ste už unavený, ale môj otec mi vždy hovoril: 'v útočnom pásme sa musíš stále hýbať'. Vždy sa nájde nejaká šanca," uviedol.

Druhé víťazstvo v rade zaznamenali hráči Phoenixu, keď si poradili s Floridou 3:1. Pod triumf sa výrazne podpísali trojbodový český útočník Radim Vrbata (1+2) a brankár Mike Smith, ktorý zlikvidoval 31 z 32 striel a dosiahol 96,9-percentnú úspešnosť zákrokov. Hokejisti Dallasu deň po kolapse spoluhráča Richa Peverleyho triumfovali na ľade najlepšieho tímu ligy St. Louis Blues 3:2 po predĺžení. "Včera to bolo strašidelné, ale dnes je nový deň. Mysleli sme na Richa, ale spravili sme veľký kus práce a pripravili sme sa na tento zápas," uviedol strelec víťazného gólu Jamie Benn. Stars tak zaznamenali tretie víťazstvo v rade a udržali sa na ôsmej priečke Západnej konferencie.

Tretí triumf za sebou dosiahlo aj San Jose, ktoré rozstrieľalo Toronto 6:2. V poslednom zápase si Nashville poradil s posledným Buffalom 4:1.

Sumáre:

BUFFALO - NASHVILLE 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly:
3. Stafford (Hodgson, Ennis) - 18. Spaling (Weber, Josi), 24. Weber (Wilson, Smith), 28. Smith (Wilson, Bourque), 59. Gaustad (Spaling, Fisher). Brankári: Enroth - Hutton, strely na bránku: 25:24.

PHILADELPHIA - NEW JERSEY 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Góly:
21. Grossman (Voráček, Giroux) - 8. Zajac (Jágr, Ruutu), 48. Jágr (Židlický, Ruutu). Brankári: Mason - Brodeur, strely na bránku: 31:26.

CAROLINA - NY RANGERS 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly:
21. Tlustý (J. Staal, SEKERA), 39. J. Staal (Tlustý, Siomin), 55. Lindholm (Skinner, E. Staal) - 25. Klein (Zuccarello, Pouliot). Brankári: Ward - Lundqvist, strely na bránku: 35:25.

COLUMBUS - DETROIT 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Góly:
16. Foligno (Schultz, Horton), 51. Jenner, 51. Dubinsky (Calvert, Horton), 56. MacKenzie (Letestu, Comeau) - 11. DeKeyser (Legwand). Brankári: Bobrovskij - Mrázek, strely na bránku: 37:40.

FLORIDA - PHOENIX 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly:
49. Pirri (Kulikov, Bjugstad) - 18. Ribeiro (Yandle, Vrbata), 30. Ekman-Larsson (Vrbata, Korpikoski), 46. Vrbata (Vermette, Boedker). Brankári: Luongo - Smith, strely na bránku: 32:26.

PITTSBURGH - WASHINGTON 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly:
17. Jokinen (Niskanen, Malkin), 55. Crosby (Stempniak). Brankári: Fleury - HALÁK, strely na bránku: 34:32.

ST. LOUIS - DALLAS 2:3 pp (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly:
14. Pietrangelo (Pääjärvi, Lapierre), 46. Polák (Tarasenko, Berglund) - 20. Sceviour (Goligoski, Whitney), 43. Roussel (Ja. Benn), 64. Ja. Benn (Daley, Seguin). Brankári: Miller - Thomas, strely na bránku: 30:30.

MINNESOTA - EDMONTON 3:4 po sn (3:1, 0:0, 0:2 - 0:0, 0:1)
Góly:
12. Parise (Granlund, Pominville), 14. Spurgeon (Haula, Heatley), 16. Pominville (Granlund, Parise) - 17. Petry (Eberle, Nugent-Hopkins), 52. Perron (Ference, Gagner), 56. Eberle (Ference, Klefbom), rozh. nájazd: Hall. Brankári: Kuemper - Fasth, strely na bránku: 31:26.

SAN JOSE - TORONTO 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Góly:
4. Vlasic (Nieto, 12. Burns (Thornton, Pavelski), 27. Wingels (Braun, Sheppard), 29. Pavelski (Thornton, Boyle), 45. Pavelski (Demers, Thornton), 57. Havlát (Sheppard, Wingles) - 5. Gardiner (Raymond), 55. Gardiner (Raymond, van Riemsdyk). Brankári: Niemi - Reimer, strely na bránku: 48:21.

Slováci v akcii:
Andrej Sekera (Carolina) 24:50 0 1 1 1 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:18 0 0 0 -1 1 2
Tomáš Jurčo (Detroit) 9:51 0 0 0 -1 3 0
Martin Marinčin (Edmonton) 17:31 0 0 0 1 1 0
Jaroslav Halák (Washington) 58:26 2/34 94,10
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/