Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Nitriansky kraj

Colný úrad v Nitre prednostne vybavuje zásielky s ochrannými pomôckami

Na snímke tlač plastovej časti ochranného štítu vyrábaného pre lekárov na 3D tlačiarni. Tieto ochranné štíty vyrábajú členovia iniciatívy Pomôž nemocnici. V Trnave, dňa 26. marca 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Urýchlenému colnému konaniu dopomohla aj Európska komisia, ktorá poskytla pomoc členským štátom a vydala rozhodnutie na aplikovanie oslobodenia od cla a DPH pri dovoze rôznych ochranných pomôcok.

Nitra 23. apríla (TASR) – Pracovníci Colného úradu Nitra pomáhajú v boji proti novému koronavírusu najmä prednostným vybavovaním zásielok s ochrannými pomôckami. „Za posledné obdobie sme prejednali v colnom konaní zásielky s viac ako 6,5 milióna kusmi ochranných pomôcok, najmä ochranných rúšok a respirátorov,“ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Na slovenský trh a ku konečným spotrebiteľom sa vďaka práci ozbrojených príslušníkov finančnej správy z Colného úradu Nitra dostalo 6.545.755 kusov ochranných rúšok, 216.400 kusov respirátorov a 54.460 kusov (12.630 litrov) antibakteriálneho gélu. Tento materiál bol dovážaný najmä z Číny, Hongkongu, Turecka a zo Švajčiarska.

Podľa slov Pachera dochádza pri colnom konaní v súčasnosti k prednostnému riešeniu zásielok s ochrannými pomôckami a dezinfekčnými prostriedkami tak, aby mohli byť čo najskôr distribuované a používané v rámci SR. „V určitých prípadoch musí byť vykonaná kontrola dovážaného tovaru, ktorá je zameraná na preverenie, či je tento tovar v súlade so základnými požiadavkami na ochranu zdravia a bezpečnosť, stanovenými v príslušných právnych predpisoch, prípadne či nie sú ku konaniu predložené falošné certifikáty preukazujúce kvalitu a bezpečnosť výrobkov. Kontrola je zameriavaná aj na preverenie, či dovážaný tovar neporušuje práva duševného vlastníctva jednotlivých držiteľov rozhodnutí. To všetko však bez zdržaní pri colnom konaní,“ potvrdil Pacher.

Urýchlenému colnému konaniu dopomohla aj Európska komisia, ktorá poskytla pomoc členským štátom a vydala rozhodnutie na aplikovanie oslobodenia od cla a DPH pri dovoze rôznych ochranných pomôcok, prístrojov. Na základe neho je možné oslobodiť tovar dovážaný z tretích krajín štátnymi organizáciami alebo inými, Ministerstvom vnútra SR schválenými charitatívnymi alebo dobročinnými organizáciami.