Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Cyklisti pripomenú, že s nimi treba na cestách počítať aj v novembri

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie s názvom Critical Mass sa začne v piatok 30. novembra po 18. hodine na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara.

Nitra 26. novembra (TASR) – Cyklisti v Nitre sa opäť zídu, aby vodičom pripomenuli, že aj v jesenných mesiacoch s nimi musia na cestách počítať. Upozornia na seba hromadnou večernou jazdou na bicykloch v uliciach mesta.

Podujatie s názvom Critical Mass sa začne v piatok 30. novembra po 18. hodine na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara. Ako pripomínajú organizátori podujatia, jeho cieľom je upozorniť na problémy v doprave, ale zároveň aj spropagovať mestskú cyklistiku. „Treba nafúkať kolesá, vytiahnuť zo skrini rukavice, šál a čiapku. Vyrážame opäť do ulíc pocítiť vietor v tvári a slobodu pohybu na cestách,“ uvádzajú organizátori v pozvánke.

Novembrová osemkilometrová trasa povedie centrom mesta, cez mestskú časť Párovce, Štúrovu ulicu, Triedu A. Hlinku a cez sídlisko Chrenová až pod Zobor. „Jazda nás zavedie aj k prameňu na Šindolke,“ pripomínajú organizátori.

Podujatie Critical Mass je cyklistická jazda organizovaná vo viac ako 300 mestách vo svete. Vznikla v San Franciscu v roku 1992. Nemá formu protestu a jej cieľom nie je ani blokovanie premávky. Cyklisti chcú svojou jazdou iba poukázať na fakt, že sú súčasťou premávky a svojím množstvom upozorniť vodičov, aby si ich všimli a pri riadení auta s cyklistami na cestách počítali.

Hromadná jazda sa koná bez zastavenie dopravy a bez policajného sprievodu. Usporiadatelia preto všetkým záujemcom o jazdu pripomínajú, že sa každý účastník musí riadiť platnými pravidlami cestnej premávky. Bicykle musia byť v dobrom stave vybavené na prevádzku v cestnej doprave účinnými brzdami, odrazovými sklami a počas jazdy za zníženej viditeľnosti aj svetlami. Jazdí sa miernym tempom s ohľadom na všetkých účastníkov cestnej premávky.