Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nový domov dôchodcov v Šali by mal byť hotový v novembri

Ilustračné foto FOTO TASR/Pavel Neubauer

Kapacita nového zariadenia pre seniorov je 80 lôžok.

Šaľa 16. februára (TASR) – Výstavba nového domova dôchodcov v Šali by mala byť ukončená v novembri tohto roka. Zariadenie by malo vzniknúť rekonštrukciou existujúcej stavby bývalej materskej školy na Nešporovej ulici s prístavbou pre účely budovania nového zariadenia sociálnych služieb. Materská škola opustila tieto priestory už v roku 2008 a zlúčila sa so Základnou školou Jozefa Murgaša na Hornej ulici. Investičné náklady na výstavbu domova dôchodcov predstavujú podľa projektu 2,4 milióna eur, financie získalo mesto z eurofondov.

"Projekt je v súčasnosti najväčším z projektov, ktoré mesto Šaľa v súčasnosti implementuje," informovala Eliška Vargová z mestského úradu. Jeho realizáciou by sa mali zlepšiť podmienky pre poskytovanie sociálnych služieb v meste. Kapacita nového zariadenia pre seniorov je 80 lôžok. V súčasnosti mesto prevádzkuje jeden domov dôchodcov s kapacitou 20 klientov.

Výstavbu nového domova dôchodcov sprevádzajú problémy. Termín jeho ukončenia sa už niekoľkokrát posúval. Už v roku 2011 schválili poslanci zmluvy s vysúťaženým dodávateľom stavby a interiérového vybavenia. V tom čase odhadol viceprimátor Jozef Mečiar termín ukončenia výstavby na druhú polovicu roka 2013, postupne sa však posúval na koniec roka. Dôvodom mali byť práce, s ktorými sa v projektovej dokumentácii neuvažovalo, a ktoré brzdili výstavbu.

"Počas rekonštrukcie vyskočili niektoré veci, s ktorými projekt nepočítal. Znamenali prácu navyše, ktorá nebola započítaná v nákladoch, no my ju zaplatiť musíme," skonštatoval v tom čase viceprimátor. V objekte by mali byť okrem ubytovacej časti aj kuchyňa s jedálňou, spoločenská miestnosť, rehabilitačný pavilón, ošetrovňa, práčovňa, sušiareň, prevádzkové zázemie a skladové priestory.