Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Komárno likviduje nelegálne skládky odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V ostatných rokoch sa podarilo mestu Komárno zlikvidovať niekoľko čiernych skládok odpadu, ale sú lokality, kde sa smeti objavujú priebežne.

Komárno 23. januára (TASR) - V ostatných rokoch sa podarilo mestu Komárno zlikvidovať niekoľko čiernych skládok odpadu, ale sú lokality, kde sa smeti objavujú priebežne. Väčšina takýchto smetísk neleží na mestskom majetku, ale na cudzom, napriek tomu musí v zmysle zákona tieto nelegálne skládky likvidovať mesto na vlastné náklady. TASR o tom informoval hovorca Mestského úradu (MsÚ) Komárno Róbert Králik.

Ako povedal, prednedávnom sa konala v mestskej časti Nová Stráž kontrola MsÚ a zistilo sa, že aj v súčasnosti sú v katastri mesta tri nelegálne smetiská. Týka sa to najmä záhradkárskej oblasti Vadaš. Za tento stav sú zodpovední hlavne ľudia žijúci v tejto časti obce. Svojím konaním znehodnocujú svoje okolie nielen z estetickej stránky, ale vystavujú sa riziku aj zo zdravotného hľadiska, keďže odpad môže byť i toxický. Jedy môžu presiaknuť aj do spodných vôd a ohroziť čistotu pitnej vody.

„Treba si uvedomiť, že vynášanie odpadu na nelegálnu skládku je trestným činom, preto by mal každý občan, ak je svedkom takejto činnosti nahlásiť udalosť mestskej alebo štátnej polícii. Väčšie množstvo odpadu sa z času na čas nahromadí v každej domácnosti. V prípade obytných domov sa dajú takéto prípady riešiť legálnym spôsobom,“ vysvetlil Králik s tým, že ani rozmernejšie kusy sa nemusia ukladať vedľa kontajnerov ani na nelegálnych skládkach, keďže je možnosť takýto odpad bezplatne uložiť na mestskom zbernom dvore na Harčáši, čím je možné predísť riziku pokuty.

Podľa hovorcu na zbernom dvore ukladajú odpad po roztriedení jeho zamestnanci do veľkorozmerných kontajnerov. „Odkedy dvor funguje, výrazne sa znížil počet nelegálnych skládok, ale sú ešte stále občania, ktorí z lenivosti alebo bezohľadnosti radšej riskujú. Vedenie mesta sa rozhodlo, že v nasledujúcich týždňoch podnikne veľkú kontrolnú akciu zameranú na nelegálne skládky," konštatoval Králik. Dodal, že opotrebované elektrospotrebiče sa nepovažujú za komunálny odpad, čo znamená, že z právneho hľadiska povinnosť ich likvidácie nespadá pod mesto. „Napriek tomu sa snažíme vyjsť v ústrety občanom a povoľujeme bezplatné uskladnenie takýchto zariadení na zbernom dvore," priblížil.

Zelený odpad je záhradkár povinný kompostovať. "Často sa vedľa kontajnerov ukladá aj drobný stavebný odpad, veľa ráz aj väčšie kusy, ktoré vznikajú po obnove bytov. Práve na uskladnenie takéhoto druhu odpadu bol zberný dvor na Harčáši zriadený, aby mohli ľudia legálne uložiť aj stavebný odpad,“ vysvetlil hovorca. Pripomenul, že bezplatné uloženie je možné len v prípade, ak rekonštrukciu realizuje občan svojpomocne.