Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nemocnica v Komárne opäť zavádza sobotné odbery krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chce tak vytvoriť podmienky pre darcov, ktorí inokedy prísť nemôžu.

Komárno 10. septembra (TASR) – Nemocnica v Komárne začína po letnom období opäť so sobotnými odbermi krvi. Chce tak vytvoriť podmienky pre darcov, ktorí inokedy prísť nemôžu.

Najbližší termín bude v sobotu 22. septembra. "Odber sa uskutoční v priestoroch hematologicko-transfúzneho oddelenia v Nemocnici Komárno. Darcovia môžu prísť medzi 8. a 12. hodinou," informovala primárka oddelenia Enikő Radi.

Podľa jej slov potrebujú darovanú krv zdravotníci hlavne pri ošetrovaní ťažkých úrazov a nehôd. Veľmi dôležitá je aj pre pacientov, ktorí čakajú na operáciu, trpia na ochorenie krvi či nádorové ochorenia. "Každý, kto nevyhnutne krv potrebuje, je odkázaný na pomoc iných. Chceme preto opäť nadviazať na sobotňajšie odbery, ktoré sme zaviedli pre darcov krvi, ktorí nemajú čas prísť k nám počas týždňa pre pracovné alebo iné povinnosti. V prvom polroku sa nám táto služba osvedčila, keď si aj počas víkendu našli k nám ľudia cestu," uviedla Radi.

Ako pripomenula, dobrovoľným darcom sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov vážiaci viac ako 50 kilogramov. Deň pred odberom by mal človek veľa piť, nejesť mastné jedlá a jeho raňajky by mali tvoriť len ľahké potraviny. Na odber by nemali prísť ľudia nalačno, fajčeniu a pitiu alkoholu by sa tiež mali radšej vyhnúť približne 12 až 14 hodín pred odberom. "Vhodnosť darcu posúdi lekár priamo na mieste, odber krvi trvá necelých desať minút. Po ňom nie je dobré sa nikam náhliť, treba si oddýchnuť, vypiť vodu, čaj a niečo malé zjesť," dodala Radi.