Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Na klavírnej súťaži Pála Kadosu v Leviciach sa prezentuje 22 žiakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súťaž organizátori otvorili koncertom Komorného súboru Ad Libitum z Budapešti vo štvrtok 9. novembra v miestnom Dome Reviczky.

Levice 10. novembra (TASR) - Na celoslovenskej klavírnej súťaži Pála Kadosu, ktorú v piatok v levickej synagóge organizuje Maďarská spoločnosť priateľov hudby na Slovensku, Csemadok - oblastný výbor Levice a Základná umelecká škola (ZUŠ) Levice, sa prezentuje 22 účastníkov z celého Slovenska. Ako TASR informovala riaditeľka ZUŠ Klára Viteková, tento rok je to už jej 13. ročník, pričom sa organizuje v dvojročných intervaloch, teda už 26 rokov.

Súťaž organizátori otvorili koncertom Komorného súboru Ad Libitum z Budapešti vo štvrtok 9. novembra v miestnom Dome Reviczky. "Pál Kadosa bol významný klavirista a klavírny pedagóg, ktorý sa v roku 1903 narodil v Leviciach a neskôr žil v Budapešti. Stal sa najpoprednejším maďarským hudobným skladateľom 20. storočia, je však známy po celej Európe a ako klavírny pedagóg vychoval množstvo špičkových umelcov. Jeden z nich je v porote. Súťažiacich vybrali jednotlivé ZUŠ ako ich najlepších žiakov," povedala Viteková.

Porota je zložená z významných klavírnych pedagógov, dvaja z nich sú z Maďarska a jeden z bratislavského konzervatória. "Klaviristi majú podmienku hrať skladby Pála Kadosu alebo iného maďarského hudobného skladateľa 20. storočia. Súťaž je náročná v tom, že účastníci musia zahrať skladby z každého štýlového obdobia. Porota sa zameriava najmä na dodržiavanie kontrastov v týchto štýlových obdobiach a najdôležitejšie je, aby každý súťažiaci dal do svojho výkonu osobný vklad," dodala riaditeľka ZUŠ Levice. Podľa nej práve táto súťaž naštartovala kariéru viacerým súčasným klavírnym umelcom.

Podujatie sa skončí záverečným koncertom klavírneho umelca a maďarského pedagóga Istvána Kassaiho v miestnej synagóge so začiatkom o 17.30 h. Nad podujatím prevzal záštitu primátor mesta Levice Štefan Mišák.