Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Na letné historické slávnosti bude z Nitry pochodovať branná hotovosť

Militia portalis je novozaložený historický spolok, ktorý sa chce orientovať na obdobie 12. až 13. storočia.

Nitra 31. mája (TASR) – Po dlhých storočiach v Nitre opäť vzniká branná vojenská hotovosť, takzvaná Militia portalis. Oddiel nitrianskych ozbrojencov po prvýkrát vyrazí na ťaženie už toto leto. Pochodovať bude ulicami Nitry a ďalších slovenských miest. Ako vysvetlil autor myšlienky obnovenia mestskej brannej hotovosti Daniel Balko, Militia portalis je novozaložený historický spolok, ktorý sa chce orientovať na obdobie 12. až 13. storočia. „Vtedy bola Nitra slobodným kráľovským mestom a okrem iných povinností musela v prípade vojny postaviť a vyslať do boja 12 vojakov. Ich počet sa určoval podľa počtu brán, čiže port v meste. Podľa nich sa počítal počet obyvateľov a na základe toho sa určil aj počet ozbrojencov, ktoré muselo mesto vyslať do boja,“ vysvetľuje Balko.

Ako pripomenul, Militia portalis nebude iba historickou vojenskou jednotkou, ale bude mať aj svoje zázemie, ktoré bojovníci pri svojom ťažení potrebovali. „Tento dobový spolok bude ešte spojený aj s projektom poľnej stredovekej taverny. Pretože realita je taká, že žiadne vojenské ťaženie nemohlo existovať bez zázemia, bez takejto taverny. Tam boli hudobníci, tanečnice, samozrejme krčmár s nápojmi a jedlom. Tam sa veštil osud, boli tam zmenári a podobne. Takže my sa nejdeme orientovať len na tú vojenskú časť, ale chceme sa pokúsiť zrekonštruovať aj to, ako asi mohla vyzerať taká vojenská výprava, vrátane tohto zázemia,“ vysvetľuje Balko.

Veliteľom bude kumánsky lukostrelec

Nitrianska branná hotovosť teda bude do boja vyrážať v pestrom zložení. Už dnes má svojho veliteľa, ktorým bude kumánsky lukostrelec. „Tohto žoldniera sme si my, nitrianski mešťania mohli dovoliť zaplatiť a pretože tento náš člen vie naozaj veľmi dobre narábať s reflexným lukom, budeme vyučovať aj lukostreľbu a jej techniky, ktoré sa používali v 12. a 13. storočí,“ hovorí s úsmevom Balko. Historická skupina Militia portalis momentálne vzniká a ponúka možnosť nadšencom zapojiť sa do stredovekého života. „Chceme poskytnúť priestor ľuďom, ktorí majú vzťah k histórii a nie sú nutne orientovaní len na šerm, ale vedia si sami seba predstaviť ako stredovekého alchymistu, alebo učenca, konšela, alebo cechmajstra, pisára... Takto budú mať možnosť vyskúšať si a na vlastnej koži zažiť minulosť,“ hovorí Balko.

Prvý debut na Pribinova Nitrawa

Členovia nitrianskej brannej hotovosti sa po prvýkrát predstavia už začiatkom júla na historickom festivale Pribinova Nitrawa, kde sa však budú musieť svojimi odevmi prispôsobiť staršiemu románskemu obdobiu. „Počas leta potom plánujeme robiť stredoveké víkendy, keď sa pod hradbami Nitrianskeho hradu rozložia menšie vojenské tábory a návštevníci si budú môcť pozrieť ako sa v nich žilo. Budú vidieť ten denný režim tábora, cvičenie vojakov, denné rituály, zázemie tábora, stravovanie až po večerné modlitby, či rozprávanie hrdinských príbehov pri ohni,“ povedal Balko. Za hradbami Nitry sa Militia portalis po prvýkrát predstaví v auguste, keď jej členovia budú tiahnuť do Bratislavy na historický festival v Sade Janka Kráľa. „Ešte máme stále veľa práce. Musíme všeličo doladiť, dokúpiť a došiť, aby sme už na budúci rok mohli putovať po viacerých festivaloch na celom Slovensku,“ dodal Balko.