Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

V Turej Lúke sa uskutočnia Dni sliviek

Na ilustračnej snímke zber sliviek v ovocnom sade. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ďalší program návštevníkom prinesie praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú prezentovať členovia folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky.

Myjava 3. septembra (TASR) – V sobotu 8. septembra sa od 11.00 h v Myjave v časti Turá Lúka uskutoční deviaty ročník podujatia Dni sliviek. TASR informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.

Podujatie je zamerané na problematiku a prezentáciu ovocinárstva. "Ide o podujatie, ktoré podporuje a revitalizuje ovocinárstvo a jeho tradície v myjavskom regióne. Poukazuje na možnosti spracovania ovocia a využitie jednotlivých ovocných produktov s cieľom uchovať a revitalizovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva a tiež ľudovej výroby destilátov v dedinskom prostredí," uviedla organizátorka podujatia. Súčasťou programu bude praktický seminár na rôzne témy pestovateľského pálenia ovocia s odbornou garanciou Júliusa Forsthoffera.

Na účastníkov podujatia je pripravený bohatý kultúrno-spoločenský program. "Predstaví sa ľudová hudba Mlynári z Trenčína a Heligonkári z Prietrže. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj etnografické filmy Drotárstvo a Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní," doplnila Čmelová. Ako ďalej spresnila, od tohto roku sa organizátori rozhodli návštevníkom podujatia sprostredkovať pomocou krátkych filmov význam konkrétneho prvku ľudového dedičstva, ako aj význam jeho zápisu do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Ďalší program návštevníkom prinesie praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú prezentovať členovia folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky. Regionálne kuchyne pripravia ochutnávku rôznych slivkových špecialít. "V detských tvorivých dielňach si najmenší budú môcť vyskúšať prípravu a varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj tento rok bude k dispozícii ovocná tržnica, kde bude možnosť si zakúpiť sušené ovocie, džemy, sirupy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia," pridala organizátorka podujatia.

Podujatie pripravuje CTK Myjava v spolupráci s mestom Myjava, neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc a s podporou Fondu na podporu umenia.